Отблизо: WordPress vs. Ghost

Предходният пост провокира разговор с приятел, изкушен да опита Ghost. Любопитно му бе какви са впечатленията ми и защо се върнах обратно към WordPress. Покрай този разговор се поразмислих какво наистина ми харесва и какво не в двете платформи и съответно реших да споделя, доколкото може разсъжденията ми да са от полза още за някого.

Първо няколко уточнения:

  • Директните сравнения между двете платформи биха били някак несправедливи, понеже Ghost е твърде млад проект и се е прицелил в ниша, която WordPress по-скоро изглежда като да оставя леко встрани.
  • Технологично двете платформи разчитат на доста различен приложен stack.
  • И макар и да харесвам различни белези и при двете, използвам WordPress още от първите му версии и трябва да отчитам влиянието на свикването и симпатиите, които са се натрупали у мен към него с времето.
  • И още едно уточнение. Понеже съм гърмян заек, аз не спрях WordPress сайта си, а само го свалих offline. Иначе казано миграцията обратно беше доста лесна, защото имах recovery point към който да се върна, като само трябваше да изравня натрупалото се междувременно съдържание в Ghost към старата си WordPress база. Това е важно, понеже обратният път е доста каменист.

Какво ме накара да опитам Ghost?

Любопитството на първо място. Работата ми е свързана с непрекъснати тестове на един или друг софтуер или платформа. А най-добри впечатления се трупат, когато са на собствен гръб. Допълнително Ghost засили това любопитство с различния си фокус (чиста блог платформа), технологии (от долу Node.js, а откъм потребителя Markdown) и семплост, от една страна характерна за всеки млад проект, а от друга – това е водещ принцип при разработката на Ghost

Какво ме накара да оглеждам алтернативи на WordPress?

Използвам WordPress от времето, когато беше някакви двеста и нещо килобайта код. Преди това ползвах Movable Type. WordPress тогава ме спечели с пъргавина, семплост и… подреденост. Да, да – знам, че сега някой ще каже, че тогава беше много по-неподреден от сега, plugin-ите бяха хакове, сигурността беше леко условна в някои отношения и въобще имаше известна каша, но проектът беше обозрим и вършеше прекрасно работата си, въпреки грешките на младостта и растежа.

С времето WordPress от блог-машина се превърна в универсален боец и излезе от рамката на основната си идея – блогването. То, разбира се, остана в базиса му, но новата посока към CMS и publishing платформа от една страна добавиха много удобства, без които признавам си трудно си представям свой проект, но от друга кодът набъбна и започна да изисква доста – и ресурси, и време, и внимание. Дори при мен, макар отдавна да не съм толкова активен блогър и сайтът ми да не провокира толкова трафик, колкото в най-силните му периоди, често имах грижи, свързани най-вече с производителността и натоварването, които трудно се вместваха в стандартните споделени хостинг оферти и дори малките VPS-и.

В София миналата година Matt каза нещо като (цитирам по памет): да, WordPress вече има нужда от повече ресурси, не може да очакваме след толкова време да работи върху хостинг за $5. И не мога да отрека, че е прав, защото в крайна сметка, ако някой иска просто да блогва и да не рови под капака – има wordpress.com като услуга. Ако претендираш за нещо повече, то има цена. Но… все пак… все си мисля, че една WordPress mini версия, прицелена в доброто старо блогване и до днес щеше да има своя вярна публика. Особено при текущия мащаб на общността около Automattic. Btw със същите мисли John O’Nolan подхвана Ghost.

Другото нещо – Markdown. Във времето, когато мигрирах към Ghost, WordPress още не поддържаше официално Markdown. Буквално само седмица или две по-късно бях изненадан приятно да чуя анонс и за това. Обожавам Markdown! Точка. Не! Удивителна! Считам Markdown за своеобразна революция! И макар да нямам никакъв проблем да пея на HTML (аз пея ужасно, така че наличието на HTML в пеенето ми направо спасява нещата), когато пиша, при всички случаи, от много време насам използвам Markdown. Той заслужава побутване из нашите „географски“ интернет ширини, защото все още е незаслужено непопулярен, но това е тема за някой друг нарочен пост.

Какво ми хареса и какво не толкова при Ghost?

Започвам с плюсовете. Ghost е ужасно, ама ужасно пъргаво животинче. Ползването на семплия му интерфейс е удоволствие, особено заради комфорта на писането без почти никакво разсейване. Отляво текстът (с Markdown), отдясно форматиращият се в реално време краен вид на публикацията. Долу ляво tags, дясно бутон save или submit. И малко опции скрити в отлистващ се панел. Това е. Семпло, фокусирано в съдържанието решение за блогване.

Цената на удоволствието – изисква node.js под себе си, което означава, че е нужен хостинг с node.js или VPS, респ. собствен сървър, където човек да си подкара каквото му е нужно. Пускането му изисква известно усилие, което е детска игра за средно грамотен администратор, но вероятно ще е трудно до невъзможно за технически неизкушени представители на човешката раса. Но за тях пък Ghost се предлага като платена услуга (всъщност идеята на проекта е да се издържа от платените си потребители). При този вариант (има и пробен период) се плаща месечна такса, срещу която екипът се грижи за техническите неща, обновленията се случват автоматично, а потребителят само твори на воля.

За мен опцията да ползвам Ghost as-a-Service не е приемлива, защото не мога да си поиграя както обичам с нещата под повърхността. Затова изпратих дарение на екипа, възлизащо на няколко месечни такси и си свалих безплатната опция, която инсталирах върху VPS от DigitalOcean. Между другото, в момента е много лесно да се подкара Ghost върху DigitalOcean, понеже последните вече предлагат готов template за него и всичко се вдига с едно щракване за няколко секунди.

Каква обаче е цената да се поддържа жива една Ghost инсталация? Проектът е още доста суров, развива се от много малък екип и меко-казано ужасно бавно. Например, едва наскоро потребителите бяха зарадвани с възможността да имат previous и next post линкове :) Обновяванията добавят доста скромна функционалност, но пък са чести, което не е проблем ако се ползва като услуга, но ако човек си го дундурка сам, това означава доста често (примерно на около 2 седмици) да минава през ръчно-крачна процедура по обновяване, която може да се скриптира лесно и не боли, но изисква някои съобразявания и последващи проверки дали всичко работи, особено ако човек не ползва темата по подразбиране. А така или иначе за ползване на новите благинки се налага човек сам да си ги добави в темплейта, ако не иска да чака дизайнера на неговия темплейт да се натутка. Много от тях чакат 5-6 ъпдейта накуп за да обновят темплейтите си – и няма как да им се сърди човек. Добрата новина е, че темплейтите на Ghost са базирани на Handlebars и не е нужно да си гений за да си ги хакваш сам, достатъчна е много базова web dev грамотност.

Друг недостатък е, че SEO-то на проект с Ghost е от никакво (доскоро) до средна хубост (към момента). Едва от няколко месеца има автоматично генериране на sitemaps и meta description (с ръчна редакция при желание) на публикациите.

На опашката за бъдещите версии все още чакат доста ключови неща – като може би едни от най-основните са локализацията, архивите, related posts, управлението на съдържанието отвътре, което е доста базово и създава грижи при по-голям сайт, публикувани и чернови са смесени в един поток, заедно със статичните страници за още по-весело. Картинки и изобщо мултимедийното съдържание засега се управлява малко тромаво и куцо. Коментари Ghost си няма по замисъл – ползват се външни услуги за това като Disqus.

На фона на всичко това, очаквам вече въпроса – и защо всичкия този мазохизъм? Но всъщност няма такъв. Ghost прави малко неща, но идеята му е да ги прави по един конкретен (и правилен според авторите му) начин, да работи пъргаво и да работи добре. И каквото може да прави Ghost наистина го прави бързо и добре. Просто още е в периода на нулевите си версии. За някого, който само ще блогва и предимно текст е прекрасно решение, особено ако се ползва като услуга, което ще разтовари блогъра от техническите детайли по поддръжката на платформата му. Но Ghost не е за всеки, особено като stand-alone инсталация. Бих го препоръчал като as-a-service само за блогъри, които тепърва започват и нямат амбиции да растат твърде много, което пък няма как да се отгатне в началото.

От чисто бизнес гледна точка – няма достатъчно инструменти за задържане на вниманието на посетителя или те не са достатъчно развити. Иначе казано – няма удобни архиви, няма подсказвания за подобни други публикации и т.н.

Ghost (поне засега) според мен е силно неподходящ за сайтове с повечко съдържание или такива, които дори с малко излизат от рамката на обичайното лично блогване.

Миграцията към него е относително лесна, но от него към нещо друго (включително към WordPress) си има особености и не е лъжица за всяка уста. Ghost трудно ще впечатли повечето потребители на WordPress, свикнали със зрелостта и богатата функционалност на платформата си. Общностите на двата проекта са несъпоставими – нито по брой, нито по многообразие и най-вече дух. Ghost някак не успяват със случването на community около себе си, да не кажа, че вече ми се струва, че дори не се старят… Вече две години след старта на проекта още няма публикувано API, нито друг разумен начин за разширяване на core-функционалността.

Това, което най-много липсва при Ghost е общността и духа на community-то на WordPress, което само по себе си е явление в света на open source софтуера и в света на технологиите изобщо. И нямам предвид размера на тази общност, а усещането и емоцията, която се носи от всеки plugin.

Та…

Защо се върнах към WordPress?

Започнах с отговора на този въпрос още в предходния абзац. А и целият пост донякъде обяснява защо. Отделно, че това бе тест с планирано завръщане, което почти бях сигурен, че ще направя. Наясно бях, че много неща ще ми липсват без WordPress, а и съм свикнал ужасно много с него, за да не отчитам тежестта на емоционалната си привързаност.

Допълнително към това, моят сайт е натрупал толкова съдържание с времето, че имам нужда от гъвкавостта, зрелостта и функционалността на WordPress и като CMS за да ми бъде лесно и удобно.

И нещо, за което не говоря, но yovko.net винаги е бил тестова площадка за други мои и чужди WordPress-базирани проекти и имам нужда тя да продължи да бъде такава.

И накрая, нещо което ще прозвучи като реклама, но наистина е важно… Имах късмета наскоро, покрай един друг проект, да пробвам услугите на SiteGround и останах много приятно изненадан. Бях чувал много добри отзиви, но досега не се беше случвало да имам преки впечатления. И понеже този пост стана наистина ужасно дълъг, ще спестя технически детайли и подробности, но момчетата и момичетата от екипа на SiteGround, само на първо четене изглеждат като обичайна хостинг компания, защото истината е, че са необичайна и различна хостинг компания, а в предлаганите от тях услуги е вложено сърце и много свежи и оригинални идеи. А това прави нещата съвсем различни като краен резултат. Особено по посока производителност, включително извън България. Силно ги препоръчвам! Най-вече за WordPress проекти. От няколко дни и този сайт преместих там, защото макар и да претеглих други опции, балансът между удобството, цената и производителността, която получавам нямат равни на нищо друго, което съм опитвал до тук. А и са компания с български корени, която си е отвоювала своето място на глобалния пазар, за което заслужава и адмирации и подкрепа.

Уютно е… с WordPress :)

Остров Тасос

Някой беше казал, че залезите са чалгата на фотографията, понеже всеки човек, докоснал се веднъж до фотокамера, задължително се пробва с някой залез. Този бе уловен от най-горната палуба на ферибота от Керамоти за о-в Тасос. Друг кораб се приближаваше към пристанището, встрани от слънчевата пътека. А след малко нашият ферибот щеше да се отдалечи от брега, следван от голямо ято гларуси и чайки, които лакомо дебнат някой от пътниците да им хвърли нещо за ядене…

На о-в Тасос много от селцата са разделени на две – едната част е на брега, където обикновено има кей за лодки, а другата високо в планината, където всъщност са къщите на хората. Това е останало от времето на морските разбойници и пирати. Уютът на планината закриля домовете на хората и затрудява набезите на бандитите. Обикновено и двете места носят едно име, като крайморската част има думата Skala пред името си. Например ако населеното място в планината се нарича Potamia, то крайбрежната му част се нарича Skala Potamia. Лодката на снимката зърнах пред една от къщите в китното селце Panagia. Усещането е сякаш си в Родопите (което всъщност е самата истина), само къщичките са изумително бели, пълно е с хора и деца, всичко е подредено, чисто и много, много поддържано… Животът е навсякъде…

Още една снимка от Panagia. Почти е невъзможно да се види къща, която да е покрита с керемиди. Едва няколко такива може да се преброят в селото. Спомням си как с такива каменни плочи бяха покрити почти всички къщи из Родопите, когато бях малък – наричаха ги „тикли“. А през последните двадесет години почти не останаха такива покриви… Тук-там някоя изоставена къща или селскостопанска постройка…

Плажовете на Trypiti са очарователни. Водата е прозрачна. И настроението може да бъде само едно – ваканционно…

Снимачният ден беше към края си и няколко души се клатушкахме по крайбрежната улица, минаваща покрай кей за лодки в Limenas – главният град на острова. И тогава тази композиция се изпречи пред погледа ни. Май я снимахме почти всички. А забелязах и в снимките от конкурсната програма, че е провокирала и други…

Небесният камък

Когато започнах да пиша зодиакалните си есета миналия месец, се чудех кое от няколкото течения за символиката на скъпоценните камъни да следвам. Избрах си индийската школа – тя е най-романтична и обоснована с митове и легенди, а в това е очарованието на всяка приказка. Затова и подарих на Овена елмазите ;) Иначе също така обаче е вярно, че рубина, сардоникса и аметистът са също негови камъни.

Следвайки същата тенденция трябва мимоходом да спомена, че изумрудът (sorry Emerald ;o) и ахатът също се спрягат като камъните на Телец. Но изумрудът по индийската школа е запазен за една друга много специална зодия.

Камъкът на Телец – светлосиният тюркоаз – в древността са наричали небесен камък. Ацтеките вярвали, че това били сълзите на богинята на небето, а по-късно са го нарочили за талисман срещу сърдечните болки. В някои епохи халката на булката задължително била с камъче от тюркоаз като символ на вечната и неизменна любов. Има вярвания, според които девойката можела да привлече желаният момък ако някак си пришие камъче тюркоаз към дрехата му, а на изток слагали в люлката на новороденото момиченце тюркоаз, което то подарявало на годеника си в деня на сватбата им. Вярвало се, че камъкът има магически свойства, които закрилят младите. Лечителите и жреците съветвали да се носи тюркоаз, в обков от сребро против безсъния и кошмари.

И понеже Телците сме тежкари си имаме и backup камък – един от най-красивите скъпоценни камъни при това – сапфирът. Наричан е още и „талисман на мъдрите“ и както и тюркоазът и до днес се счита за талисман на влюбените и младоженците. Вярвали, че сапфирът не само носи щастие в любовта, но и усилвал паметта, възбуждал жаждата за знания и дори лекувал. ;)

Who Says Elephants Can’t Dance?

„Класният“ се казвал Andy и е welish (това на българския уелсиянец ли трябва да го напиша). Определено е точен тип въпреки, че Барбара го представи като this crazy guy. Иначе денят мина леко – като всички подобни първи дни – запознаване, разни скечове за сближаване и т.н. Вече имам две книги, фирмено шише за вода и три топки за жонглиране пак с емблемата на компанията. Eдната книга, разбира се, също е за корпоративната култура. Този стил на гигантските корпорации винаги ми е изглеждал весел и леко смешен. За две години в Сименс натрупах една раница със сувенири.

Хората са забавни иначе – пък и то горе-долу сме от една кръв и темперамент. Осем руснаци, двама унгарци, трима чехи, полякинята и един момък от Хърватска. Единият руснак е почти точно копие на Васил Колев – само дето е с къса светла коса и се казва Максим. Забавен факт около него е че името му го е избрала… неговата приятелка. Когато се родил тя била на една годинка и неговите родители и пъхнали лист с имена в ръцете и тя посочила Максим – така Максим станал Максим. A години по-късно той явно решил да и го върне като я свали ;)
Продължение