BG кредитни карти – HOW-TO

Default featured image
ИТ и интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Основател на OpenFest, съосновател на Trakia.Tech, няколко технологични компании и сайта за независима журналистика „Тоест“. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.
 1. Изключително полезен материал. Както винаги, шапка ти свалям за изчерпателността и точността. Ще дублирам статията на своя блог за справка.

 2. Много информативно, научих нови неща, който можеш да чуеш само от човек с опит, благодаря за което.

  Пропуснал си, че картите са обвързани със сметка в определена валута. Не че ако имаш сметка в евро няма да можеш да си платиш някъде където искат долари, но не се знае по какъв курс ще ти ги хванат и дали няма да те минат с 1:1 (случвало ми се е при плащане в интернет, при сметка $40 да ми изтеглят 40 euro). Поради тази причина аз имам една доларова и една еврова карта, като и двете са с неснижаем остатък. Минимума е 50 ($, eu), Visa и Mastercard от Първа инвестиционна съм ги вадил и съм много доволен.

  Още една тънкост: при тегленето от банкомат на кеш с кредитна карта таксите никак не са малки така че по-добре да ползвате картите за директно плащане вместо да ходите на atm.

  BTW: Maestro картите се приемат тук и там, лично на мен маестрото ми свърши работа в Турция, където успях да изтегля пари без проблеми и курса беше приличен.

 3. Ееее, евала! Явно аз не съм бил единствения, на когото си обяснявал.
  По-добро от това мога само да пожелая, на никого да не му трябва кредит.

 4. Жоро, пропуснал съм! Ама то как да кажа всичко… Ако знаеш колко забавни случки знам, ама не е за пред хора ;) Въпреки, че има и нещо като изключение и от това правило за сметките (не точно, но поне не е явно за клиента), но все пак ако картата е доларова, като плащате в евро си има конверсия (и потенциално набутка от курсова разлика) или пък обратно, изобщо това с курсовите разлики е както дойде…

  Всъщност има и други карти за които не разказах, като японските примерно или Discover, но при положение, че според банкери има не повече от десетина оторизации месечно или по-малко в БГ не си струва да отваряме приказка. А и не съм чувал да се издават в България.

  Получил съм питане дали с теглене от една кредитна карта може да се погасява дълг по друга. Ами може, разбира се, ама защо толкова сложно? Дълга може да се погасява и със самата карта. Ако за месеца дължите 100 лева по MasterCard примерно, отивате на банкомат теглите си ги от същата карта и ги внасяте. Така започвате да ги дължите за следващия месец, но пък сте начисто за този. Това е идеята на револвиращите кредити. Никой не ви се сърди, защото докато сте на минус си плащате лихвите, а те от това печелят. Не е нужно да имате две карти за тази операция. Това не работи единствено ако сте влезли толкова дълбоко, че по кредита си нямате толкова, колкото ви е месечната вноска ;-)

  Пейо, това са си нормални краткосрочни кредити, време е да свикнем с тях. Няма нищо лошо :)

 5. А да – аз казах, че картите са за директно плащане, но добре, че Жоро го е натвърдил! Не теглете пари в брой от банкомат освен ако не е особено наложително! Лихвите са високи, таксите също – въпреки, че са различни за различните карти…

 6. Хммм, това за 2-те кредитни карти съвсем не е така,… поне по света :)
  В USA (а сигурно вече и в Европа) свестните банки дават т.нар. „intro“- това е период през който има минимална лихва от 1,5-3%. В USA този период е 6 месеца. След това лихвата става 16-17%. В такъв случай връщаш похарченото по първата карта с втора такава с „intro“ 6 месеца и годишната лихва заспива да речем на 3%. Което е доста приемливо.

 7. В България със сигурност няма такава опция за intro-период или поне аз не знам. А това с двете карти си работи и още как – всъщност това с едната карта :)

 8. Благодаря Йовко за материала. Много ме замисли.

 9. Прекрасен материал, но искам да нахвърля някои мисли за American Express – „мерцедесът на кредитните карти“….. Помня края на 80-те началото на 90-те години, когато амекс се приемаше навсякъде докато visa/mastercard отстъпваха фронта… помня как visa/mc имаха годишни такси не по ниски от тези на амекс и как голяма част от авиолиниите приемаха само амекс за билети…. сега това всичко обаче е далечно минало…. Сега, за съжаление, всичко което предлага амекс е, въздух под налягане…
  1. Годишна такса за каквато никой друг не смее и да помисли….. преди време имах амекс голд в продължение на около 10 години….. помня, че плащах 7000 BEF на година… това прави 70000 BEF или заедно лихвите сега щях да съм спестил около 6000 лева! 6000 лв. за кредитна карта?…. че това си е цяло състояние…. но както е казано „имал бол – пари дал……“…..
  2. Обслужване по цял свят, както ги наричат в „личните ви посолства“ (т.е. офиси на амекс)…. е да ама ман от такова обслужване, услугите, които се предлагат се предлагат и на НЕклиенти, а и да са само за картонисители са толкова скъпи и неприложими, че освен арабски шейхове и руски новобогаташи – незнам кой би се възползвал…..
  3. Непрекъснати реклами, че при загуба клиента получава нова карта за 24 часа…. дрън дрън…. чакал съм 2 седмици….. и след това трябваъе да изпиша 2 тома обяснения…..
  4. При загуба на картата, не знам да има друг картоиздател с по голяма франчиза или сума която клиента плаща от джоба си….. преди време имаше 4 цифри върху картата (които не се отпечатваха в/у слиповете при плащане) и които ако ги имаше при транзакцията клиента носеше пълна отговорност….. е да ама тези цифри ги знаеше всеки келнер…..
  5. Знаменитата стратегия на амекс картата да няма предварително зададена кредитна линия…. е да ама пак не…. те оторизират всяка транзакция отделно и могат да откажат по всяко време без обяснение….. и така се получава, че уж ограничителните месечни лимити на visa/mc се на практика огромно тяхно предимство, защото има гаранция че всяка сума до този лимит ще буде одобрена….. при амекс съм изпадал в доста конфузни ситуации ……. С други думи, с една visa/mc с лимит 5 или 10000 EUR всеки може да хване пътя до края на света….. а безлимитната амекс… може да не стигне и за един биг мак……
  6. Комисионните, които магазините плащат на амекс са по високи от тези на visa/mc… по тази причина често се случва да речем в някой ювелирен магазин да изтъргувам добра цена за скъпо изделие намалявайки процентната печалба на продавача до минимум… в такива случай, продавача вече не приема амекс за плащане поради високата комисионна която той трябва да плати…. а visa/mc минава като cash……
  7. Едно от най важните неща… амекс се приема на 3 пъти по малко места от visa/mc….. тук няма дори да коментирам…..
  8. За теглене на пари в брой, амекс е на практика неприложима, удоволствието е толкова скъпо и сложно, че напълно губи смисъл…. напълно оценявам факта, че кредитните карти не са предназнаяени основно за теглене в брой, но все пак…..
  9. Не разбирам и защо амекс нарича картите си кредитни??…. та това си е 100% дебитна карта с известна отсрочка на плащането…..
  10. Най накрая….. била престижна…. кое и е престижното?… липсата на елементарна защитна холограма и чип ли? Единственото престижно е годишната и такса….. Но за такава такса по добре станете престижен VIP Клиент на порно клуб „славянска девственица“……
  Със сигурност съм пропуснал някой от допълнителните „достойнства“ на „мерцедеса на картите“, но ще спра дотук, защото ме заболяха пръстите….. Бих искал, ако някой от читателите имат противоположно на моето мнение да го изложат тук – наистина ще се радвам да бъда оборен….. ако ли не – ще продължа да смятам, че най старата (първата в света) кредитна карта… просто е остаряла…… :ъ))

 10. Alex, очевидно AmEx нещо не те кефи – няма лошо – всеки си има право на мнение, нали? Аз досега не съм намерил кредитна карта, на която всичко да и е наред и си ползвам благинките на тази която ми е удобна в конкретния случай. Категорично не съм съгласен с около 25-30% (примерно т.8 и 9) от споделеното от теб, но всеки си има право на мнение и гледна точка. Аз с удоволствие си ползвам своя AmEx, също и MC и Visa за различни цели и не мисля да се отказвам от коя да е от тях. Поне засега…

  Но, всъщност дискусия по темата едва ли ще се развихри тук – не съм любител на словесните престрелки в личния ми блог. Ето тук съм написал и защо:
  http://www.yovko.net/?page_id=412 ;-)

  Мерси, че го преписа на кирилица, въпреки че имам някои други забележки към текста, които само този път преглъщам! Толкова ли е трудно да се пише с малко повече старание? Тръгнах да поправям грешките, но още на третия ред се отчаях от броя им и го пуснах такъв, какъвто е…

 11. Йовко, нямах намерение да те вдъхновя с граматиката си нито да се престрелваме словесно :ъ) Исках по-скоро някой, може би и ти самия да ме оборите, защото за мен това е една мистерия… (съществуването на пазара на амекс)…

 12. Alex, има толкова мистерии на този свят :-) Нищо лично! Не се сърди!

 13. Много информативно и изчерпателно съдържание, мерси :) Не знаех че вече има толкова много възможности за придобижането на кредитни карти в България. Само една малка корекция – American Express наистина са най-луксозните карти, но заради това не ги приемат навсякъде. Проблемът доколкото знам е, че American Express изисква от търговците, които приемат плащания с кредитна карта, по-голяма такса, отколкото Visa или Master Card. Затова на много места (например в Англия беше така преди година и половина) приемат само Visa и Master Card (заедно евентуално с Discover, Diners Club и местните кредитни карти). Иначе в Щатите доколкото сам виждал приемат American Express наравно с останалите.

 14. Изключително полезна информация открих тук. От скоро ползвам кредитна VISA. Допреди това няколко години ползвам дебитната на ПИБ – успешно в България, Турция, Румъния, Унгария и Полша при изгодни курсове, минимални такси /в Турция в магазин 7 ст. на трансакция беше през 2003/. Продължавам да смятам, че е добра картата, но трябва да си има парички, за това е дебитна. Още не съм си направил овърдрафт, че е свързано с бюрокрация, а моят работодател е в град различен, от този, в който работя и е сложно. Имам и EUROLINE и без да звучи като антиреклама – далече от тази система на плащане. Диващина, липса на достатъчно информация, уж Пощенска ги обслужва, но не мога да получа баланс по сметка нито да направя каквато и да е справка – само си прибират вноските по ползван кредит. 2.50 е месечната сума за обслужване на кредит само за времето, когато има ползван кредит, но на практика картата е с ограничено ползване.
  Визата си е виза. Но има и при нея в момента конфликтни моменти. Търговските обекти, които се обслужват от Банка ДСК не четат картите ВИЗА на ОББ. Германос приемат МАСТЕРКАРД, но не и ВИЗА, което е малко странно. Банкоматът си е банкомат – но монополистите ВиК, Електроснабдяване, Топлофикация – не са и чували за пос-устройства на касите си. А би било хубаво, ако можех да си плащам при тях като при търговец с ВИЗА. Жалко, че няма списък на търговските обекти в страната или по градове, които приемат ВИЗА. Засега това са повечето вериги бензиностанции, ГЛОБУЛ, отделни магазинчета. НЕ ГИ ПРИЕМАТ в МЕТРО и БИЛЛА.

 15. Благодаря! Полезно и интересно!

  За картите American Express, които Пощенска банка издава мога да споделя следното – НЯМА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА РАЗПЛАЩАНЕ В ИНТЕРНЕТ (все още – според обяснението на техният специалист). Издават 2 вида Златна и Зелена, издават ги при минимален месечен доход 500 лв. и да се вмествате във възратова граница от 23-58 г., като съответните такси за обслужване са 120 и 50 лв.
  Аз лично загубих интерес към тях, но всеки който иска може да получи повече информация на тел. 0800 999.

 16. Някой от вас сблъсквал ли се е с проблема, когато на дадено заведение или магазин в България има залепена лепенката на Mastercard (понеже такава ползвам), а вътре продавача ви се затръшка че не може да ви я приеме, защото има ред причини поради които това не може да стане. Има ли организация на която мога да се оплача, или някой който да контролира как се използва марката Mastercard в България?

 17. Ами според мен е достатъчно да се обадиш на самите MasterCard (чрез сайта им) или банката, която е издала картата и на този магазин едва ли ще му се размине…

 18. За съжаление MasterCard нямат представителство в България, от банката (ПИБ) ми казаха да се оплача в комисията по защита на потребителите(?!). Което доста ме учудва, защото логиката ме навежда на мисълта, че от MasterCard, трябва да следят как се използва марката им, дори и в БГ. Благодаря все пак :)

 19. Днес попаднах на следния материал на сайта на Българската национална асоциация на потребителите (БНАП) – „Какво трябва да знаем при избора на международни кредитни карти?“

  Направили са и сравнителна таблица за условията на различните банки : „Сравнителен тест на международни кредитни карти“

 20. За съжаление материалът е написан много популярно и съдържа доста пропуски. Например не е вярно че Transcard не се използва извън България, защото ко-брандираната карта Transcard JCB си е съвсем нормална международна JCB карта. Да не говорим, че дори самото има на Diners Club е сгрешено. Сравнителният тест също е доста скромен, липсват сериозни картоиздатели като Piraeus или ДСК, а и условията за издаване на кредитни карти напоследък доста динамично се променят.

  Ако някой иска да се сдобие с кредитна карта – най-добре е сам да проучи и прецени условията преди да направи своя избор.

 21. Да, и аз се учудих като не видях Piraeus.. Но е едно добро начало ако тръгнеш сега да сравняваш да се ориентираш какво да питаш.

 22. Благодаря за информацията. Наложи ми се да вадя и аз от „пластмасовите пари“,та от 1 седмица се чудя къде и как и колко ще ми излезе и с кои ще мога да се разплащам в интернет.Това how-to ми свърши доста полезна работа.

Коментарите за затворени.

Read Next

Sliding Sidebar

Архиви

Бюлетин

Получавайте новите публикации всяка събота сутрин по електронна поща: