Елмазът - камъкът на Овена

Елмазът - камъкът на Овена

Елмазът, наричан още и брилянт, е един от най-скъпите благородни камъни. И не случайно е талисман на родените под знака на Овена водачи. С векове са му приписвали какви ли не чудодейни и легендарни способности. Елмазът носел на притежателя си сила, късмет и мъжественост, пазел го от болести, а в Индия и Иран и до днес има обичай да се поръсва главичката на новороденото бебе с елмазен прашец за здраве и дълголетие.

Според древните поверия пръстен с брилянт задължително се носи на лявата ръка, а самостоятелния елмаз задължително на шията. Обковът не трябва да съществува или пък ако има да е такъв, че да не пречи на прекия контакт до кожата на притежателя му. Поверията също разказват, че силата на този камък може да бъде подчинена само ако е придобит честно от притежателя си, в противен случай камъкът подчинявал господаря си и му носел мъки и нещастия.

Заради цената и красотата си, често този камък е предизвиквал битки, смърт и алчност сред хората от дълбока древност. За него се носят и доста легенди за прокълнати от камъка хора.

В историята има цели войни за тези камъни – най-известните от тях имат и имена. Като 108-каратовия елмаз Кохинор, който цели два века предизвиквал вражди сред индийските властници, а по-късно и сред английските колонизатори. За най-красив се счита брилянтът „Орлов“, украсявал скиптъра на руските царе, който се наричал още Надир на името на шах Надир, който го купил от търговец, който твърдял, че го притежавал от самия френски войник, който го откраднал от свещен храм, където камъкът представлявал око на бог. Същия камък се наричал и „Море на смъртта“. В Русия го носи княз Орлов, на който дължи името си, който го купил за огромна сума пари. Има и теория според която Орлов е парченце от друг много голям брилянт.

Най-големият брилянт се нарича Cullinan и необработен тежал повече от половин килограм, който по-късно разделили на около 100 малки брилянта. А най-красивият от тях е популярният камък „Звездата на Африка“, който е цели 503 карата.

🏷 Лично