Камъните на владетеля Лъв

Камъните на владетеля Лъв

Няма как Царят на зодиака да не е закрилян именно от царствените минерали и скъпоценни камъни.

Кехлибарът всъщност не е точно скъпоценен камък, но едва ли някой историк може да се наеме да спори, че именно той още от дълбока древност е бил талисман на много религии, племена и общности. И древните египтяни и древните гърци са почитали кехлибара. Знак за особено гостоприемство е било в чест на госта да се хвърли шипка кехлибарен прах в огнището, а една от най-скъпите стоки за доставка бил именно този жълтеникав дар на земята. Вярвали са че кехлибарът лекува болести на гърлото и кожата.

Хризoлитът е другият минерал на зодия Лъв – жълто-зелен е на цвят и в древността се вярвало, че това е камъкът, който бди над сънищата и пропъжда кошмарите. Гадателите и жреците са го обковавали в злато и са очаквали той да засили пророческите им видения.

Най-царският камък сред талисманите на Лъв е, разбира се, топазът. Този минерал винаги е бил символ на разкоша и богатството, а често е наричан „камъкът на придворните“. Също жълт на цвят, този камък се носел от велможи, управници и дипломати, а се вярвало, че лекува астма, подагра и епилепсия.

🏷 Лично | fun