Небесният камък

Когато започнах да пиша зодиакалните си есета миналия месец, се чудех кое от няколкото течения за символиката на скъпоценните камъни да следвам. Избрах си индийската школа – тя е най-романтична и обоснована с митове и легенди, а в това е очарованието на всяка приказка. Затова и подарих на Овена елмазите 😉 Иначе също така обаче е вярно, че рубина, сардоникса и аметистът са също негови камъни.

Следвайки същата тенденция трябва мимоходом да спомена, че изумрудът (sorry Emerald ;o) и ахатът също се спрягат като камъните на Телец. Но изумрудът по индийската школа е запазен за една друга много специална зодия.

Камъкът на Телец – светлосиният тюркоаз – в древността са наричали небесен камък. Ацтеките вярвали, че това били сълзите на богинята на небето, а по-късно са го нарочили за талисман срещу сърдечните болки. В някои епохи халката на булката задължително била с камъче от тюркоаз като символ на вечната и неизменна любов. Има вярвания, според които девойката можела да привлече желаният момък ако някак си пришие камъче тюркоаз към дрехата му, а на изток слагали в люлката на новороденото момиченце тюркоаз, което то подарявало на годеника си в деня на сватбата им. Вярвало се, че камъкът има магически свойства, които закрилят младите. Лечителите и жреците съветвали да се носи тюркоаз, в обков от сребро против безсъния и кошмари.

И понеже Телците сме тежкари си имаме и backup камък – един от най-красивите скъпоценни камъни при това – сапфирът. Наричан е още и „талисман на мъдрите“ и както и тюркоазът и до днес се счита за талисман на влюбените и младоженците. Вярвали, че сапфирът не само носи щастие в любовта, но и усилвал паметта, възбуждал жаждата за знания и дори лекувал. 😉

5 мнения за “Небесният камък”

 1. На различни места съм чела различни зодии, на които приписват изумруда… Твоята версия каква е? И от книги ли черпиш инфото, или си намерил някой интересен линк :-)?

 2. Хм … Йовко, на мен лично ми харесва рубриката за зодиите… (тъй, като както беше казано или писано – ти си медия). Обаче не мога да те разбера защо точно с камъните си се замесил. Нали знаеш поговорката: „С твоите камъни – по твoята глава. Мога ли да те помоля, за моята зодия да избереш някои по – малко болезнени камъни. Като памучен камък например!

 3. Така си е, Йовко, всичките ми любими скъпоценни камъни се спрягат на твоя зодиакален знак.
  Всъщност аз най-много обичам не смарагда, а сапфира! 14 години носих пръстен със сапфир – светло син, във формата на сърце, а самият пръстен представляваше нежно малко цвете. Винаги е пораждал особено усещане в мен, но започнах да вярвам в магичните сили на камъка едва след като загубих любимия си пръстен. Сапфирът – камък на знание и благоразумие, предпазващ от завист и страх, пораждащ любов и страст. Талисманът на влюбените. Твоят и моят камък – ти си щастливец да си телец, а аз да съм родена през септември :-))

  Що се отнася до смарагда – да, в някой отношения го възприемам като „моя скъпоценен камък“. Навярно защото вече 4 години ме наричат с неговото име, а и ми харесва суеверието, че той подсигурява привързаността на любимите същества и унищожава лошите качества на притежателя си. Истината обаче е, че измислянето на прякора ми няма нищо общо с каквито и да било вярвания нито за магични свойства, нито такива, свързани със зодиака. Макар последните да са ми позволявали спокойно да се наричам скъпоценното камъче на някой телец :-))))

 4. Алекс, инфото ми е от доста различни книги. Имам достатъчно много при това редки – като цяло има три обособени школи в минералната астрология – древна трактовка, съвременна такава и индийската школа. Аз се кефя на последната – трите имат доста съвпадения и доста разминавания и затова кашата е пълна.

  Но какво значение имат зодиите в случая – аз се кефя на символиката на самите камъни 🙂

  Адаш, ти все си много специален, а и освен това докато стигнем до Скорпион има много време – току-виж някой е намерил я философския, я памучения камък. Сега следва есето за Телец, Адаш, ти си още малък ще почакаш, не се пререждай. Това за камъните беше само за подгряване. Довечера ще го пусна другото.

  Emerald, дали не трябваше да уточним, че смарагда е името на изумруда? Изумрудът е бил наричан смарагд още от древна Русия, че и досега това е едно от най-популярните му названия. Иначе смарагд и изумруд са две имена на един и същ скъпоценен камък. А Emerald пък си го е избрала за nickname или каквато и да е историята, която аз признавам си не зная.

  А Алекс ако се върнем на въпроса ти. Според моята (т.е. индийската школа) изумрудът е backup камъка на Рак – иначе Рак си имат друг основен камък, но затова като му дойде времето, че Раците са ми слабост 🙂

 5. Ами да уточнението наистина не е лоша идея. И като сме подхванали тази тема е добре да добавя, че всъщност с думата emerald се означава и определен начин на рязане и шлифоване на диаманти, така че ако видиш някъде израз „emerald diamond“ да знаеш, че акцентът пада колкото върху камъка толкова и върху обработката му.

Вашият коментар