Небесният камък

Небесният камък

Когато започнах да пиша зодиакалните си есета миналия месец, се чудех кое от няколкото течения за символиката на скъпоценните камъни да следвам. Избрах си индийската школа – тя е най-романтична и обоснована с митове и легенди, а в това е очарованието на всяка приказка. Затова и подарих на Овена елмазите 😉 Иначе също така обаче е вярно, че рубина, сардоникса и аметистът са също негови камъни.

Следвайки същата тенденция трябва мимоходом да спомена, че изумрудът (sorry Emerald ;o) и ахатът също се спрягат като камъните на Телец. Но изумрудът по индийската школа е запазен за една друга много специална зодия.

Камъкът на Телец – светлосиният тюркоаз – в древността са наричали небесен камък. Ацтеките вярвали, че това били сълзите на богинята на небето, а по-късно са го нарочили за талисман срещу сърдечните болки. В някои епохи халката на булката задължително била с камъче от тюркоаз като символ на вечната и неизменна любов. Има вярвания, според които девойката можела да привлече желаният момък ако някак си пришие камъче тюркоаз към дрехата му, а на изток слагали в люлката на новороденото момиченце тюркоаз, което то подарявало на годеника си в деня на сватбата им. Вярвало се, че камъкът има магически свойства, които закрилят младите. Лечителите и жреците съветвали да се носи тюркоаз, в обков от сребро против безсъния и кошмари.

И понеже Телците сме тежкари си имаме и backup камък – един от най-красивите скъпоценни камъни при това – сапфирът. Наричан е още и „талисман на мъдрите“ и както и тюркоазът и до днес се счита за талисман на влюбените и младоженците. Вярвали, че сапфирът не само носи щастие в любовта, но и усилвал паметта, възбуждал жаждата за знания и дори лекувал. 😉

🏷 Лично | fun