Нефритената сила - камъкът на Дева

Нефритената сила - камъкът на Дева

Зеленият цвят на нефрита е популярен от най-древни времена – от него се правели едновременно и украшения и оръжия, а често нефритеното оръжие (нож или брадва, вие какво друго си помислихте) е било чест да бъде притежавано единствено от вожда на племето – нещо като отличителен знак за власт и сила. Има писания, че китайски монарси са обличали наметала от нефрит. Навярно и затова често е бивал наричан „камъкът на силата“.

Вярвало се е обаче и че като амулет дарявал живот, укрепвал здравето и жизнените сили и пазел от болести, затова често са го наричали и „камъкът на живота“. А във Византия и Рим се е считало дори, че помага да спечелиш на хазарт. Съвсем в наше време (в началото и средата на миналият век, нефритени талисмани са били предписвани като лекарство против главоболия, мигрени или… урочасване.

Камъкът никак не си допадал с вятърничави зодии като Стрелец и Близнаци, затова Дева може да ги държи с него на почтително отстояние, разправят древните астролози.

Сердоликът също се цитира като закрилник на Девите – той е в няколко отцветки, но най-известното му свойство е кошмарната му твърдост, поради което е украсявал гербовете и печатите на владетелите. Древните египтяни считали сердоликът за камъка на богинята Изида и носели колани с този камък със символа на богинята като след смъртта им преди да затворят саркофага върху мумията се поставял този символ от сердолик.

Най-рядката разновидност на сердолиците е млечнобяла на цвят и е била на особено висока почит сред дамите от висшето общество в древна Гърция. А легендите около него са подобни на нефритените – камък на силата и властта, закрилящ от злото.

През Ренесанса, с отслабването на силата на суеверията сердоликът е почти забравен, въпреки красотата му и едва в края на 19 век бижутерите го преоткриват отново. Така и до днес много съвременни дами го предпочитат за любимите си украшения.

🏷 Лично