Този пост е малко технически-административен, поради което спокойно може да ограничите изчитането му само до следващия абзац ;)

С две изречения – yovko.net отново разчита на WordPress след няколкомесечен и приятен, но не особено пълноценен флирт с Ghost и съответно RSS-емисията ми отново е на познат до болка адрес, който само припомням: http://yovko.net/feed

На теория старият адрес http://yovko.net/rss е пренасочен и изглежда да работи, но е възможно някои RSS-четци да имат проблеми с HTTP 301 пренасочвания, затова все пак, който ме чете по RSS може да си обнови абонамента с актуалния адрес – http://yovko.net/feed

Използвах двете миграции (към Ghost и обратно) да редуцирам част от съдържанието и да оптимизирам много баластра, натрупала се с времето, повечето от която безполезна. Също и да реорганизирам много неща и почти цялото съдържание. URL-ите занапред ще са освен canonical и смислени. Приключвам с цифровата номерация на публикациите си. Тя ще продължава да работи за повечето от старите постове (thanks WordPress!), така че да бъдат откривани и според стария и според новия си URL (Например http://yovko.net/7, както и http://yovko.net/blog/7 и http://yovko.net/archives/7 ще сочат към новия адрес http://yovko.net/the-day-1/). Известна малка част от постовете ще загубят старите си адреси, понеже е ползван хак за тях преди време, и цената за това хитруване сега дойде време да си платя. По груба оценка те са достатъчно малко, така че надявам се, да няма грижи. Ако някой от тези постове е много важен или ключов за някого или за мен – ще го пренасоча с изричен redirect, когато попадна на такъв случай :)

Знам, че ще загубя някакво SEO, но за мен винаги по-важно е било HEO-то (human engine optimisation). Да ме прощават колегите, които си вадят хляба с първата абревиатура ;)

Има малко неподредени неща, основно в категория Фотография, за която още нямам ясна концепция и затова не съм се захванал с тях. Иначе така и с голямото криволичене между flickr, 500px и Instagram не можах да си избера своята фотографска социална мрежа, но нещо като портфолио с избраните ми снимки от 500px поддържам на http://photo.yovko.net/.

А да, прежалих и известно количество коментари от жив и откровен мързел да ги мигрирам от Disqus. Не е лично отношение :)

4 коментара по “Нов стар адрес на RSS емисията

  1. Потресен съм! Мъдростта, която излях в трите си коментара през Disqus е загубена? Какво ще кажат поколенията?

  2. Поколенията ще се оправят и без нас. Disqus пази архиви за много краен случай. А ние ще пием по бира за успокоение :)

  3. Стандартно не. С модул на мега-плъгина Jetpack се случва и аз не пускам сайт без Jetpack, но конкретно темплейтът, който ползвам в момента има тази функционалност и затова ползвам нея от естетически съображения. Тя обаче е направена само за twitter и facebook. Ще си я дохакна сам за G+, но още ми е в ToDo-то, не съм го направил.

    Дотогава ги пускам през Jetpack, кръгчетата под всеки текст :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *