Nikon 1

Default featured image
ИТ и интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Основател на OpenFest, съосновател на Trakia.Tech, няколко технологични компании и сайта за независима журналистика „Тоест“. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

Вашият коментар

Коментирате като гост.

 1. Разбирам възторга ти от различните нововъдения в Nikon 1, аз също се вдъхнових от доста от нещата, но като отидох да видя ценовия обхват, в който се очаква, и се отказах. 899 USD е с пъти над това, което 90% от любителите (поне в България) са склонни да отделят за фотоапарат, по мои наблюдения. Изглежда, че пазарната ниша за този фотоапарат е много много тънка или близка до несъществуващата.

  1. Мисля, че цената на малкото тяло с китов обектив ще е 999лв у нас, в което има някаква логика предвид, че P7100 е малко над 800лв и е нормално в началото да се пробва пазара първо на по-висок price tag, за да има накъде да се слиза надолу.

 2. Страхотно си ги описал, J1 и V1! :)

  А аз гледам с интерес към новия Nikon 1, но все още не знам, дали m4/3 на Lumix не ми звучи по-обещаващо (като възможности и размер на сензора)… Все още търся идеалния фотоапарат за любител-фотограф, който да не е голям, но да снима изключително добре (вероятно този фотоапарат все още не е измислен…). ;)

 3. @Никола: Благодаря за подсказването – подмених линковете.

  @Michel: Ти си решаваш – но този идеален апарат го търсят всички поколения фотографи от деветнадесети век насам и още не са го намерили :)

 4. Докато се прави съпоставката с DSLR по кой да е показател, 1 изглежда доста зле. Когато обаче се разгледа като друг клас фотоапарати, всъщност е много симпатично предложение.

 5. Сравненията с DSLR според мен са неуместни. Дори и тези със сапунерките. В едната посока очевидно накъде натежават нещата, докато в другата ще е обратното. Най-справедливо е наистина на Nikon 1 да се гледа като на нов междинен сегмент.

 6. С такъв свръхбърз чип процесът на снимане може наистина коренно да се измени: камерата записва през цялото време, после алгоритъм или потребителят избира най-удачните кадри от видео стрийма. Особено ако процесорът e low-power и има голямо количество памет.

  Как според теб се сравнява сензорът с този на Olympus EPL2?

 7. Не мога да кажа колко точно, но явно Nikon 1 има сериозен буфер според беглите ми наблюдения…

  Иначе пряко сравнение ми е трудно да направя, но… сензорът в PEN и другите m43-тела е по-голям (кроп-фактор 2) спрямо Nikon 1 (кроп-фактор 2.7) и на теория би трябвало да се справя по-добре на тъмно и при големи увеличения. На теория… Понеже от друга страна Olympus си позволяват да правят вече трета генерация PEN с един и същ сензор, което освен, че е гадничко спрямо потребителите, означава, че този сензор вече е технологично стар. Иначе Джъмбо в ревюто си ще каже доколко добре се справя Nikon 1 на високо ISO. При PEN обикновено някъде между ISO800 и ISO1600 шумът започва да личи. Очаквам някъде там да бъде и Nikon 1 предвид уникалните способности на новите им CMOS-сензори напоследък.

  Що се отнася до по-големите увеличения… виждал съм снимки от PEN разпечатани до около A3, които изглеждат чудесно. От Nikon 1 разполагам само с увеличения до А4, които също изглеждат чудесно, но нямам как да сравня в A3. Но пък тук резонен е въпроса колко от любителите искат по-големи от A4 увеличения.

  По-малкият сензор ще има по-голяма дълбочина на фокус (при еквивалентни фокусни дължини), демек е по-подходящ за пейзажи и макро, по-големият ще докарва по-плитка дълбочина и ще бъде по-силен за портрети.

 8. аз да си призная честно след като си поиграх с некса, и сложен на него механичен 58/1.2 …. мога да кажа че този тип апарати имат сериозна ниша, която ще става още по-сериозна – малко апаратче с относително голям сензор, което се събира по джобовете.

 9. Ниша има. Затова и става все по-интересно около нея. Аз заложих на x100 – тази камера сякаш ме вика още преди да я пуснат в продажба. И съм безутешно влюбен в нея. Просто няма такова друго бижу :)

 10. Да, това е един добър опит на Никон хем да запазят DX сегмента, хем да влязат на пазара на безогледалните камери. Изглежда, че наистина трябва да са луди – за да започнат да убиват DX в момент, когато той носи огромни приходи. Въпросът обаче е, че точно поради тази липса на смелост много огромни компании са станали малки.

  Нали помните, че при стартирането на м4/3 се предвиждаше един огромен (>60% ако не се лъжа) пазар. Какво се оказа? Че потребителите със сапунерки въобще не искат да се качват нагоре (и сега пак няма да искат – те си имат суперзумове и светлосила, и компактност, и липса на 3-4 обектива за мъкнене и смяна (и светкавица)). А точно една малка част от потребителите от DSLR сегмента, започнаха да купуват тези камери – точно DX-сегмента. Т.е. Никон така или иначе ще трябва да вземат от този пазар. Но ако на тези потребители не им дадеш това, което те искат – няма да дойдат при теб.

  Какво дава на запалените фотолюбители Никон-1? И какво не им дава? Отговорите на тези въпроси ще решат бъдещето на системата. Засега съм песимистично настроен. В момента м4/3 е лидер в сегмента и с най-добри позиции за развитие.

  Но явно и аз не съм голям разбирач, защото смятам, че NEX е една глупост – а пък хората го купуват!?

 11. Аз също безнадеждно се влюбих в този Nikon 1 J1, много искам да си го взема в розов цвят с двата обектива – 10-30, и 30 -110, но на този етап във фотосинтезис има само черен, а в амазон британския – бял, черен , сребрист, червен. Хич не ми пука че е 700 лири – просто полудях като го видях… А принципно ще си купувам d7000 и много мечтая за d700, ох, горкия ми финансов баланс :(

 12. Доколкото успях да видя от разпространените из мрежата сравнения, „уникалния“ сензор на Nikon 1 се представя малко по-добре от компактните Canon G12/Nikon P7000, но по-лошо от D3100/E-PM1/NEX-C3. Изглежда никонците залагат главно на „торбата с трикове“ и поради тази причина и аз съм песимистично настроен, но (както винаги) времето ще покаже…

 13. @Светлана: След 20 октомври ще се продават – още няма нищо никъде. Това са само демо-бройки. И нали знаеш, че не можеш да очакваш Nikon 1 да снима като D7000, още по-малко като D700…

  @max: Ами дето се вика, точно така се очаква да се представя – по-добре от сапунерските сензори и по-зле от DX-формата. И изобщо никакви трикове няма – това е единствено логичното. Всичко друго би било странно.

 14. Ясно е, че законите на физиката още не са отменени, а под „торбата с триковете“ имах пред вид супербързия процесор, Motion Snapshot, Active D-lighting, Smart Photo Selector и с каквото там още никонците се опитват да примамят купувачи ;-)

 15. Страхотно представяне наистина – с този си ентусиазъм да те вземат на работа при тях като баш шеф на рекламата :-)

  Аз все още не съм си взела нищо и като че ли сега му е времето. Ако правилно съм разбрала от коментарите по-горе, че цената е около 900 щ.д., си мисля, че е напълно добра за този апарат. А правилно ли съм разбрала?

 16. Dxo Labs публикуваха първите резултати от DxOMark тестовете на новия Nikon 1 (CX) сензор спрямо конкурентните и резултатите са впечатляващи. Ето как стои Nikon 1 спрямо доста по-големия сензор на PEN EP3 (m43) – по-добра динамика и само много малко по-лошо представяне на тъмно (високo ISO), но така е, като Olympus правят трета поредна генерация камера с един и същи (стар) сензор. Представянето и спрямо DX-формата дори не е зле.

  Nikon 1 vs. PEN

  Ето и спрямо m43 Panasonic GF2 и дори x100 (DX-сензор):

  Nikon 1 vs. PEN

  А ето и спрямо най-добрата (за момента) „сапунерка“ на Nikon – J1 и V1 се представят чувствително по-добре:

  Nikon 1 vs. PEN

  Интересно е също, че по-евтиният модел J1 е пренебрежимо, но лееееко по-добър от по-скъпия V1 :)

Read Next

Sliding Sidebar

Бюлетин

Получавайте новите публикации всяка събота сутрин по електронна поща: