Nikon DSLR система – надълго и нашироко

Default featured image
ИТ и интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Основател на OpenFest, съосновател на Trakia.Tech, няколко технологични компании и сайта за независима журналистика „Тоест“. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

Вашият коментар

Коментирате като гост.

 1. Съжалявам, че вадя темата от забвение (където тя кротко си е почивала, пийвала си е бинарно Мохито и си е клатела краката в архивния хамак), но все си мисля че за да е пълна информацията за това как се гради система (леле звучи като „Комунизъм, наш любим, ние ще те построим“) трябва и последната най-важна стъпка да се опише – почистването. Понеже подтикнат от твоя блог почти си купих D70 със софтуерна версия 2 (демек D70s без 0.2′ дисплей :)), та съм сигурен, че много скоро (ако нямам късмет и продавача не го е почистил, направо веднагически) ще се сблъскам със проблема с почистването. Видях че във линковете има страница към детайлно обяснение, обаче в ebay.de от където купувам :) предлаганите китовете за почистване са по различни от тези… ъм пръчици с които се почиства в онзи иначе толкова картинен и подробен сайт :). И изобщо доста полезна би била една такава тема, все пак едва ли аз като един немец ще си пращам фотоапарата всеки път като видя точица по небето на снимките, във отдел Поддръжка на Никон България (ако има изобщо такова животно).

 2. Аз предлагам да забравим за китове за почистване от eBay. Има B&H за такива работи, Photosynthesis, Фотопавилион и т.н.

  Иначе малко прашинки по матрицата се почистват много лесно без значение какъв е апарата – нужна е читава и напълно заредена батерия, апарата най-добре да е на стабилен статив, може с лек наклон надолу ако е възможен, от менюто вдигаш огледалото, взимаш духалката (става и с круша за клизми от аптеката) и помпаш срещу прашинките, като внимаваш да не докосваш low-pass филтъра. Понякога джобно фенерче също е полезно да е под ръка. Като ги издухаш оглеждаш да не са останали в тялото и се пробваш да ги разкараш оттам, след това сваляш огледалото и си готов.

  Ако по low-pass филтъра има мазнотии – с духане няма да стане – задължително ти трябва kit за почистване – и ако нямаш опит по-добре да отскочиш до сервиз да ти свършат тази работа. Не е нужно да е оторизиран, но е добре да знаят какво правят… И прашинки и low-pass филтър се чистят само при реална нужда, вманиачаването по чистотата обикновено не е много полезно…

  Нали не е нужно да казвам, че прашинките, които се виждат във визьора не се търсят по low-pass филтъра ;-)

 3. Извинявай, би ли казал къде в София могат да почистят обектива и матрицата на Никон – сами не смеем…
  Мерси предварително!

Read Next

Sliding Sidebar