Опал – камъкът на надеждата

Кой ако не противоречивият опал, ще е камъкът на зодия Везни. Ако сте го виждали, няма как да не сте забелязали колко е различен според ъгъла, под който го погледнете – може да намерите в него всеки цвят от палитрата на дъгата. Ако се разровите пък из историята и легендите ще намерите най-много факти за опала – какви ли не – различни колкото си искате.

Опалът бил символ на надеждата за успех, само ако обаче притежателят му е добър и благ човек. Опалът бил камък и на пророчиците, но се вярвало, че ако бъде използван за да навреди на някого загубвал завинаги силата си. По време на епидемиите от чума всички носили опал, защото се вярвало, че той пази от заразата. И докато тук на Стария континент са го считали за камък на надеждата, на Изток го наричали камък на верността.

В Русия пък имало царски декрет, който забранявал накитите от опал, защото се вярвало, че носят нещастие. Дори имало дипломатически скандал, когато съпругата на някакъв чужд дипломат се появила в двореца с колие от преливащи във всички цветове на дъгата опали и съответно… била изгонена.

Светлосиният лазурит е другият камък на Везни. В древния Рим са гравирали рисунки върху него такива пластинки били предмет на колекционерски страсти. Лазуритът също имал слава на лечебен камък и бивал „предписван“ в древността за лечение на епилепсия и ревматизъм. Интересен факт е, че малки трохички лазурит са се добавяли в боята, с която са рисували в църквите ореолите на светците.

2 мнения за “Опал – камъкът на надеждата”

  1. Есето за Везни е много хубаво! Страшно много ми хареса и ме описва толкова точно… Все едно аз съм го писала! Едно голямо БЛАГОДАРЯ за автора!

  2. Невероятно вярно! Странно как знам всички тези неща за себе си, но ми е било трудно да ги категоризирам и облека в думи…А и с тази нерешителност вече се боря цял живот…дори започнах да вземам спонтанни решения, нетипични за мен (друг е въпросът колко се чудя след това така ли е правилно). Няма значение – важното е да има движение, промяна, изненади. Ентусиазмът е втората ми природа! Ние Везните сме способни да паснем навсякъде, с което се гордея! В този динамичен свят това си е изкуство! Нали? Също умеем да накараме всеки мъж да мисли за нас :о))) Но не се възползваме от тези оръжия – твърде нечестно е спрямо другите. Много по-справедливо е да боравим с ум и логика. Комуникация му е майката! И естествено като 100 процентова Везна и аз се изкорах на това ласкателно описание – нали обичаме да ни забелязват и да се отличаваме :о))
    Има и още много неща, които могат да се допълнят. Например колко сме чувствителни, лоялни, емоциаонални. А това за самотата – просто кошмар! Какво по-лошо от това?! И открито си признавам, че обожавам да споря! Та това си е здравословно, размърдва сивото вещество! Естествено, когато спорът е градивен, смислен и ефективен. Без лоши чувства! Целувки за страхотната работа!

Вашият коментар