Опал - камъкът на надеждата

Опал - камъкът на надеждата

Кой ако не противоречивият опал, ще е камъкът на зодия Везни. Ако сте го виждали, няма как да не сте забелязали колко е различен според ъгъла, под който го погледнете – може да намерите в него всеки цвят от палитрата на дъгата. Ако се разровите пък из историята и легендите ще намерите най-много факти за опала – какви ли не – различни колкото си искате.

Опалът бил символ на надеждата за успех, само ако обаче притежателят му е добър и благ човек. Опалът бил камък и на пророчиците, но се вярвало, че ако бъде използван за да навреди на някого загубвал завинаги силата си. По време на епидемиите от чума всички носили опал, защото се вярвало, че той пази от заразата. И докато тук на Стария континент са го считали за камък на надеждата, на Изток го наричали камък на верността.

В Русия пък имало царски декрет, който забранявал накитите от опал, защото се вярвало, че носят нещастие. Дори имало дипломатически скандал, когато съпругата на някакъв чужд дипломат се появила в двореца с колие от преливащи във всички цветове на дъгата опали и съответно… била изгонена.

Светлосиният лазурит е другият камък на Везни. В древния Рим са гравирали рисунки върху него такива пластинки били предмет на колекционерски страсти. Лазуритът също имал слава на лечебен камък и бивал „предписван“ в древността за лечение на епилепсия и ревматизъм. Интересен факт е, че малки трохички лазурит са се добавяли в боята, с която са рисували в църквите ореолите на светците.

🏷 Лично | fun