Въпреки, че съм изключително скептичен за положителните резултати от каквато и да е дискусия, започваща с официални речи на Ники Василев и Пламен Вачков, особено такава организирана и обявена в последния момент (публично едва вчера), ми е любопитно какво ще се случи в понеделник.

Написано от Йовко Ламбрев

IT и Интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

 1. Освен това ми е любопитно дали някой се е сетил да покани най-важният участник в тази дискусия – open source общността. Дори напън дали е направен – според мен не е… С вероятният аргумент – ами тя дискусията нали е отворена…

  Отговор

 2. Много си ми странен, Йовко.

  Ето какво си писах напоследък по тази тема (copy & paste):

  Според мен от цялата дискусия няма голям смисъл, защото само оправдава наемането на 60000 лиценза. Досега държавата е дала на фирмите-посредници в България около $ 99 милиона (това е вкл. и новият договор, който – естествено – ще се изпълни). След 3 години, ако решат да купят софтуера, ще платят още около $ 50 млн.

  За всички тук присъстващи е ясно, че това е голяма далавера. Според нас трябва да се наблегне на друго:

  1. Алтернативи има – ето ги (но ние знаем, че няма да ги изберете; дори и OpenOffice.org, за който не се иска НИЩО, освен download и инсталация).
  2. Ясно ни е, че правите далавера, при това не с „Майкрософт“, а с техните посредници у нас.
  3. Като правите далавера, да бяхте уточнили с Калчев – трябва ли да има търг по ЗОП или не трябва. По негово време имаше становище на правния отдел на Мин.съвет, че не трябва. Ники Василев го повтаря от две години това. Пък сега – изведнъж – търг!? Кой от двамата ще носи отговорност пред прокуратурата?
  4. Подпишете (ние ще се включим) сигнал до Главния прокурор
  5. Обяснете на медиите ЯСНО точка 2,3 и 4. За точка 1 те така или иначе могат да се ориентират и сами.

  Не наблягайте на Линукс – ясно е, че няма да сменят 60000 windows-а с Линукс. Но за OpenOffice.org – нямат оправдание!

  писал съм на http://blog.veni.com в последните седмици поне 2 материала по темата

  и

  Zashto pyrwo objawjawa tyrg, a posle prawi diskusia? Za da mozhe da kazhe: „eto, naprawihme diskusia, horata razbraha, che njama drugo reshenie oswen MS. Niki Vasilev njama kak da ne kupi licenzite… Pardon, da gi NAEME. Njama smisyl da se podgotwjash

  Отговор

 3. Дискусията е на втория работен ден след обявяването и. Съобщението е доста вяло и не казва кой ще участва. Тези две предпоставки пораждат и моя скептицизъм.

  > и други институции, както и на фирми и организации, работещи със системи с отворен код.
  Тези другите институции някой да се сеща кои са? Нали на всички им купиха едни много скъпи Уиндоус-и…

  Отговор

 4. С кое точно съм ти странен, Вени? Че задавам наивни въпроси? Не, не съм наивен – знам какво предстои и каква е идеята – твърде е прозрачна даже. Внесени са три жалби – едната от които е именно сигнал до Главния прокурор.

  Отговор

 5. Йовко, впрочем ти си включен като човек, който ще говори там. Като представител на IBM България. Виждам и някакъв от Майкрософт – Марк Ланге.

  btw, това – горното – не е заяждане, просто констатация на факти. Ще докарат и човек от Пещера (интересно защо не човек от Кърджали, където програмата на ПРООН за преминаване на FOSS беше първоначално реализирана).

  Отговор

 6. Да, ще представлявам IBM България утре.

  Отговор

Ако искате да споделите нещо