Напоследък започнах да се замислям колко много време отделям да обикалям нещата, които чета (относително) редовно. Принципно предпочитам да чета статиите от оригиналните им места. Най-категоричния ми аргумент за това е, че просто така ме кефи. За мен визията на един сайт, често е важна обвивка на съдържанието, поради което класическото решение на проблема ми, наречено RSS-четец, просто е извън класацията.

Какво ми трябва:

 • уведомление на едно място (и за предпочитане с един поглед) какво ново някой някъде е написал
 • достъпно през браузър – демек – находящо се в web
 • само заглавия и/или кратки извадки от началото на текста и да мога да щракна и да отворя в нов tab на Firefox-а си оригиналната локация на четивото
 • да мога като зяпам някакъв сайт и реша, че ми харесва, с минимум усилия да го добавя в хранилката (с едно щракване for example), която също да е в web, а не локално при мен

Идеята за RSS bookmarks във Firefox е готина, но не е за ежедневна употреба. Отлистването и лутането из менютата определено не е в стил само с един поглед. Да натисна Thunderbird и за RSS-четец ще ме накара да съм обвързан с него. Вярно, че така или иначе той ми държи пощата, но тя е IMAP и все пак с краен брой акаунти, а за RSS добавянето на нов ресурс ще зависи от клиента, а както съм с много операционни системи (а скоро май и с още един компютър) нещата стават сложни за синхронизиране. Демек нужен ми е в web.

Bloglines.com, подсказан от Пейо беше най-близо до истината, но добавянето на ресурси пак е усукано – логване, редактиране на ресурси, добавяне, сортировки разни… Вярно с много глезотийки в повече, но аз искам нещо супер простичко, без екстри – просто за най-лични нужди.

След което се сетих за lilina, което бях подкарал преди за open-culture.net. Aми да! Какво всъщност представлява в основата си един web RSS-четец ако не агрегатор? Това е всъщност всичко, което искам. Е, могат да го четат всички, но какво от това – така или иначе това са ресурси в web.

Бях забравил обаче URL-а на lilina и търсейки го с Google попаднах на един extension patch. Още с първите два реда, които прочетох бях сигурен на какво съм попаднал. Току-що бях открил своя RSS-четец.

Написано от Йовко Ламбрев

IT и Интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

13 коментара

 1. За мен решението от край време си е Sage за Firefox. До момента нищо повече от това, което ми предлага то, не ми е трябвало.

  Отговор

 2. Аз ползвам extension-a за Firefox – Sage и смея да твърдя, че покрива посочените по-горе изисквания. :).
  Отваря се като slidebar на лисицата и изглежда така.
  В хранилката се добавя с добавяне на site-a в Bookmarks в зададена от теб директория.
  Може пък да не си знаел за него и да ти хареса ;)

  Отговор

 3. Да, готин е Sage :-) Проблемът ми с него е същия като с Thunderbird и всички bookmarks. Ползвам различни операционни системи – даже Linux-ите ми са два, което означава, че във всеки трябва да си накликам тези, които ме интересуват. Да, ама сутринта съм с едната инсталация, вечерта с другата, през деня няколко пъти ги сменям. И става пълна каша – едно съм bookmark-нал в единия Firefox, друго в другия… Иди ги равнявай ако си нямаш работа…

  Демек и ресурсния файл ми трябва да е достъпен през web…

  Отговор

 4. Да и сутринта ще ти свети за нова тема в единия линукс, вечерта пак ще ти свети същата тема в другия. Наистина не е много удобно в твоя случай :)

  Отговор

 5. Георги 7 юни 2005 в 15:46

  респект!
  на първи поглед ме грабна.
  довечера ще го разчовъркам :)

  Отговор

 6. Къде може в интернет да си съхраняваш буукмарксите , като изключвам пощата на Битекс за нея знам ?

  Отговор

 7. Аз дълго време ползвах AmphetaDesk – http://www.disobey.com/amphetadesk/ – точно по тези причини: ту през лаптоп, ту през едно десктоп PC, ту през друго – AmphetaDesk винаги си ми показваше нещата по един и същи начин, подредени по „новост“ един вид. Е, за да мога наистина да го ползвам, се наложи да му добавя едно template-че, така че да ми показва само заглавията на писанията като линкове към самите писания, да не ми показва изобщо текста, дори този, който се е събрал в RSS feed-а, но това не беше толкова голям проблем.

  Оттам нататък беше the best of both worlds – хем са си групирани както аз искам и ги виждам на едно място при мен, хем всъшност ги *чета* на сайта на автора, така че ги виждам така, както са предвидени да изглеждат. Единственият проблем беше, че като сменям компютър, браузърите не се сещат, че тези, които съм чел от другия компютър, вече са посетени, но с това се свиква :)

  Отговор

 8. lilina изглежда наистина добре! Когато реша, че Sage вече не ми върши достатъчно работа, ще знам накъде да се ориентирам :)

  Отговор

 9. Ами аз съм направил нещичко… http://bgdiary.com . На него си следя новите неща в блоговете, които чета, а същевременно съм дал възможност и на други хора да се осведомяват какво ново има, защото е публично достъпен. Реализацията не е на най-добро ниво, но се надявам да я направя и по-добре нататък, само да ми остане малко време да реализирам всичките си идеи :)

  Отговор

 10. Впрочем, ако знаете някой безплатен Блог агрегатор, мога да префасонирам Bgdiary.com и да го направя по-добро място за следене на български блогове. Аз търсих, но за съжаление не открих нищо по-добро от това, което съм качил в момента и което ползвам за другите си сайтове. Много ми се иска да създам нещо подобно на Bloglines, за които спомена Роамер, но нямам време, въпреки желанието си да науча PHP :(

  Отговор

 11. Тери, тц, за Bloglines спомена Йовко още в самия текст :) А иначе за блог агрегатор: ще трябва да проверя пак, но преди време бях много доволен от едно .NET решение, което тогава ползваше the Mono project – и да, работеше прекрасно и под Linux, и под FreeBSD :)

  Иначе първото нещо, за което се сещам – не съм го пробвал, но прекалено много хора и сайтове го ползват – е Planet, http://planetplanet.org/

  Между другото, Йовко, Жоро, Ясене, или кой ли не още, който има нещо общо с това – има ли някаква причина в списъка на http://planetplanet.org/ да не е спомената FSA-BG Planet? :)

  Отговор

 12. Опса Роам, сори :) После видях, че съм объркал, но не можах да редактирам :) Ще го пробвам това, благодаря ти! :)

  Отговор

Ако искате да споделите нещо