Някой да е тествал и да препоръча PCMCIA карта за WLAN 802.11b или g, която обаче да има native поддръжка за Linux/FreeBSD? Имам наум с читав open source драйвер, а не с ползване на wrapper-и разни или пък други някакви патерици?

Ммм, и USB-адаптер върши работа, като се замисля…

Разбира се, бързо и лесно да мога да си купя играчката от фирма в България (София)…

Написано от Йовко Ламбрев

IT и Интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

 1. Prism2 бачкат с отворени драйвери и имат работещ набор от ютилки, примерно
  http://packages.debian.org/unstable/admin/linux-wlan-ng за Дебиан. Доколкото са ми казвали Orinoco също работят без ndiswrapper-и и други стъкмизми.

  USB адаптерите по мой опит са повече проблем отколкото си струва разликата в цената до PCMCIA.

  Успех!

  Ети и списък с Prism2 карти: http://wiki.personaltelco.net/index.cgi/Prism2Card

  Отговор

 2. Лошото е, че нито в ComelSoft, нито в Reset, нито в Most не намирам такива :( Нали се сещаш как се внасят най-евтините, най-жълтите, най-noname с най-неясен чипсет…

  Отговор

 3. Тук – Atheros, DLINK, CISCO, Linksys WMP55AG, Linksys WPC51AB, Linksys WPC55AG. Linksys ги има 100% в Comel.
  http://customerproducts.atheros.com/customerproducts/ Сръчкай и Мишинев – той е ценен извор по тез въпроси.

  Отговор

 4. Опитай с ipw2200 на Интел, аз ползвам такава miniPCI е. Драйвера с отворен код, вече е и в -mm дървото. На неговата база ще бъде native 802.11 стека за линукс .

  Отговор

 5. Веси ще се прибира скоро… ако не я бързаш много и ако няма самия ти да излизаш навън…

  Отговор

 6. ComelSoft продават Linksys WPC11 ver.4, която е с различен чипсет от предходните – за жалост ver.3 вече не може да се намери. (Това е много „свежа“ идея на една и съща карта изведнъж да и смениш чипсета без да и смениш модела!!) За WPC55AG ще се огледам… само дето е три пъти по-скъпа от WPC11 – нормално де – 54-ка е ;-)

  ipw2100 си имам на другия лаптоп – познавам я – пак на mini PCI, но в случая не ми върши работа – трябва ми PCMCIA, а и не знам някой да продава в BG ipw2100/2200.

  Дончо, не бързам никак… и скоро не мисля да пътувам, но какво се намира из Копенхаген? D-Link DWL-650? Ама без плюсче 650+ има и тук ;-) WPC11 ver.3?

  Мишинев се произнесе вече – аз го знам него – Cisco Aironet :-) Или всичко с Prism 2/2.5 чипсет… Остава да намеря такава…

  Отговор

 7. Много скъпи :(.

  „Чист“ 650 няма, само „+“-ове намирам засега. Аеронет-а много скъп бе – между ЕУР 150 и 220 :( ?

  Отговор

 8. Дончо, Cisco е това, какво очакваш ;-) Аз защо мислиш го отбягвам ;-)

  Благодаря за съдействието на всички, които ми писаха с предложения за съдействие и помощ. Намериха ми карта – ще си я взема след две седмици от Пловдив.

  Отговор

 9. Аз също си търся wireless PCMCIA подходяща с поддръжка в Линукс. Би ли споделил каква е картата и коя фирма ги продава?

  Отговор

 10. Ами истината е че не знам каква е картата – един приятел се обади и каза, че има излишна. Пробвал я е с Linux и работела, но като я взема ще каза – това обаче ще стане след две седмици. Всъщност картите са две – едната на miniPCI – даже може би ще взема нея.

  Отговор

 11. ОК. Ако и двете са му излишни и имат native поддръжка, ще се радвам да го оттърва и от другата :) За мен няма значение дали е PCMCIA или MiniPCI. Единствено за варианта с MiniPCI из интернет гледам има разни слухове, че HP имали в BIOS-а списък с PCI ID-та на поддържани карти (естествено продавани от тях и 2 пъти по-скъпи) и ако сложиш друга въобще не стартира компютъра. Дано да не е истина.

  Отговор

 12. Това е моя отговор до всички които са писали по темата. Имам ултракомпактен Dell С400 но няма уайерлес, но има антена в дисплея. От една седмица търся miniPCI за вграждане и не мога да намеря. Най-накрая намерих една фирма която ми го продава за 130 лева без ДДС, и плюс това е много жълта. Да не съм лапнишаран? Нее… Продължих да звъня и попаднах на IBM България, или по точно на най-големия им представител IBS България, които дадоха цена от 15$ за miniPCI. Днес пращат заявката и утре ще изкарат от склада една за да я пробвам на моя лаптоп.

  Отговор

Ако искате да споделите нещо