Tози сайт е ЛИЧНО пространство в Интернет и авторът държи да е уютно и комфортно тук, за което значение имат и коментарите след всеки текст. И тъй като това е ЛИЧНА територия, тук преобладава моята персонална гледна точка. Тези, които ще развеят знамето на „свободата на словото“ и мненията, нека отчитат разликата между посланията „не можеш да правиш това“ и „не можеш да правиш това в моя сайт“.

Обикновено не толерирам дълги дискусии под текстовете си. Наясно съм, че с всяка една позиция има и съгласни и несъгласни, както и такива с особено мнение. Така е – светът е шарен, но това все пак е моят сайт. Ако коментарите към някой пост започнат да надхвърлят десетина има голяма вероятност да реша, че толкова са повече от достатъчни и да затворя темата. Нямам желание да превръщам личния си сайт в обществена трибуна или дискусионен форум. С удоволствие ще прочета всеки оставен ми коментар, ако е вежлив, искрен и добронамерен. Някои навярно ще направя видими и за останалите. Но не поемам ангажимент да го правя. Всеки коментар може да бъде оставен без последствие или пък изтрит, без обяснение. Може просто да не съм го разбрал, да не съм бил в настроение или просто да съм преценил, че не искам да се обвързва с точно тази тема.

Всички коментари, без изключение, се нареждат на опашка за преглед и одобрение. Коментари, които не добавят нищо ново по темата, такива с размер на статия, хейтърски или пък анонимни коментари не се одобряват. Коментарите на български език трябва да бъдат написани на кирилица, а тези на английски с латиница. Изречения на български, написани на шльокавица, се спират от автоматичен филтър. Без значение на какъв език са, обаче, очаквам коментарите да бъдат написани поне приблизително грамотно. Коментар, който в контратеза на моята, препоръчва алтернативен сайт, продукт, услуга или концепция, конкурентна на тази, за коята аз съм писал, независимо дали подобен коментар е добронамерен или има откровено користна цел, най-вероятно няма да бъде одобрен. Опити за SEO също.

Имайте наум, че Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) не е напълно категоричен по темата дали аз като автор на блога не нося отговорност и за коментарите в него, затова не ме въвличайте в съучастие. Ако забележите недобронамерен коментар, който съм пропуснал, моля уведомете ме.

Ако оставите email адрес – той няма да се публикува и е единствено за моя информация. IP адресът на машината, от която изпращате коментар се записва автоматично, но не се публикува.

Принципни правила за коментиране на публикации в yovko.net:

  • Кажете нещо стойностно – добавете смисъл – нещо ново, което останалите биха искали да прочетат. Не се чувствайте длъжни да коментирате всеки текст, ако нямате какво да кажете по темата му.
  • Пишете възпитано и с нужната любезност – в коментарите си третирайте останалите така, както бихте искали да се отнасят и към вас.
  • Нека това, което казвате да бъде в контекста на основната тема – за общи дискусии и празни приказки има достатъчно форуми.
  • Цитирайте и посочвайте прецизно факти и информация за да има полза за останалите.
  • Ако не сте съгласни с мен или някой друг коментиращ, изразете несъгласието си любезно и с уважение към различната гледна точка.
  • Допускайте възможността за грешка или неточност в изказа на тези, споделили свое мнение преди вас. Поправете ги, а не ги атакувайте.
  • Дискутирайте темата, а не хората зад едно или друго мнение и избягвайте квалификации. Не иронизирайте и не проявявайте агресия.
  • Пишете поне приблизително грамотно и на кирилица.

Няма механизъм за оспорване и диспут по отношение на модерираните коментари. Не обяснявам никое свое решение за модерация. Ако правилата тук не допадат някому, той е в правото си да не коментира.