Валиден YouTube код

Default featured image
ИТ и интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Основател на OpenFest, съосновател на Trakia.Tech, няколко технологични компании и сайта за независима журналистика „Тоест“. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

Вашият коментар

Коментирате като гост.

 1. Мммм, чудно. Аз правих едни експерименти за валидация на клипчетата от Zazz.bg, но безуспешно. Не че имам и много време да се занимавам, де. Ако стане работата, ще пиша.

 2. Прав е Жоро – недоглеждане от моя страна заради ръчното и по-особено изписване на кода в WordPress. Сега е поправено горе в текста.

  Между другото WordPress автоматично поправя такива грешки в постовете ако му е пусната опцията в Writing Settings – Formatting, но е добре да си е всичко както трябва.

 3. Ама аз нищо чак толкова не съм написал – всичко си го пише в стандарта. Само пооправих кода съобразно правилата…

 4. Здравеи, Йовко. Като говорим за невалиден код, виждал ли си това:

  http://validator.w3.org/check?uri=www.google.com&charset=(detect+automatically)&doctype=Inline&group=0

  В случая на Гугъл, това е от части заради backwards-compatibility и за да се намали големината на сорса на страницата.

  В случая на Youtube, техният код трябва да работи на почти всеки браузър, които се ползва в днешно време. Сигурен ли си, че твоят код ще тръгне?

  За съжаление, XHTML е един от примерите за това как не се прави стандарт след като пост-фактум след като индустрията вече ползва дадена технология. Имаче една много интересна научна статия за това кога е идеалното време да се направи стандарт, в момента я търся и като я намеря ще я пратя. Идеята беше, че отначало винаги има бум на научна дейност и след това затишие, последвано от пум на употребата на тази технология. Затишието е моментът да се направи стандарт. XHTML за жалост е изпуснал този момент…

 5. Момчиле, добър или лош стандартът е стандарт за да бъде спазван. Знам защо е написан кодът на YouTube, историята на embed елемента и всичко останало, но в спорът браузърите ли трябва да следват стандарта или обратното – аз съм направил своят избор. Макар, че и тук нещата не са 100-процентови.

  Моят код ще тръгне на всеки браузър, който интерпретира правилно XHTML 1.0/1.1 – останалите не ме интересуват.

  Честно казано питам се колко от останалите имат смисъл и значение за гледане точно на YouTube в края на първото десетилетие на 21 век…

 6. Четох някъде, че в спецификацията на HTML 5 ще се наблегне на мултимедията и пропуските на XHTML в момента ще бъдат запълнени. Мултимедиа без embed таг почти няма, което значи, че или ще се стандартизира този таг, или ще се измисли нещо по-добро. Факт е, обаче, че Flash съществува от много отдавна, и че се ползва масово. Освен това напоследък са модерни и RIA апликациите. От W3C нямат друг избор, освен да се съобразят и да се заемат с това, което могат най-добре – да стандартизират новите web технологии.

Read Next

Sliding Sidebar

Архиви

Бюлетин

Получавайте новите публикации всяка събота сутрин по електронна поща: