Днес е една от „избелените“ (както ги наричам) дати от историята ни. Дата, на която започва заличаването на държавността и нацията ни, за която и до днес не се говори и знае достатъчно.

На 1 февруари 1945 са осъдени от т.нар. „народен съд“, и веднага, в нощта на 1 срещу 2 февруари, са убити и заровени в безименен изкоп – депутати (67), министри (23), тримата регенти, един от които и бивш министър-председател, още двама министър-председатели, висши военни (47) и още… И с това не свършва всичко…

До 2 април 1945 от комунистическия режим са арестувани почти 30000 души, съдени са повече от 20000 от тях, но съдбата на много от останалите не е известна. Официално са осъдени 21024 души, от които 2618 на смърт. Около двеста от тях са били убити преди присъдата да бъде произнесена. Изселени са над 4 хиляди семейства. Конфискувани са стотици фабрики и имоти на български предприемачи. Още цифри.

Заличен е политическият, интелектуалният и бизнес елит на държавата. С всичките условности на понятието елит, това е факт. И до ден днешен носим на гърба си негативите от това зловещо престъпление, след което новият соцморал ще наложи нови ценности като родоотстъпничество (в полза на Съветския съюз) и доносничество. А наследници на убийците и престъпниците още управляват държавата ни.

И до днес да си грамотен и предприемчив в България сякаш е срамно…

Накратко за Йовко Ламбрев

ИТ и Интернет експерт, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

 1. Да не забравяме, че елитът от 1-ви февруари реши да приеме България в Тристранния пакт не с гласуване, а.. с акламации!
  И че не посмя да свали не Мусолини (свален от Висшия фашистки съвет), а.. Филов.

  Големи херои, голем елит!

  Отговор

  1. Г-н Павлов, да бяхте замълчали поне днес! Защото може би освен елитът от 1-ви февруари сте познавали всичките хиляди избити заради доброто настроение и бъдеще на другарите кръвопийци? И сте компетентен да ги съдите!? Може би познавате всички изселени семейства? Или елитът след 9 септември с нещо е по-добър?

   С това ли… http://desebg.com/index.php?op

   С какво едно престъпление е по-добро от друго? А това, че точно комунистите са искали публично съюз със СССР и Германия – тогава съюзници?

   http://liternet.bg/publish19/d

   Просто замълчете! Защото другото, което ще ви предложа… повече няма да ви хареса!

   Отговор

   1. 1-ви февруари е меко казано ЛОШ избор за дата за почитане жертвите на комунизма. Моят чичо е убит без съд и присъда на 25.09.1944г. и не желая символ на неговата трагедия да е Филов – водачът на групата, разстреляна на 1ви февруари!
    Неговите заслуги за идването на комунистите на власт надхвърлят тия на ЦК на БКП!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *