1 февруари

1 февруари

Днес е една от „избелените“ (както ги наричам) дати от историята ни. Дата, на която започва заличаването на държавността и нацията ни, за която и до днес не се говори и знае достатъчно.

На 1 февруари 1945 са осъдени от т.нар. „народен съд“, и веднага, в нощта на 1 срещу 2 февруари, са убити и заровени в безименен изкоп – депутати (67), министри (23), тримата регенти, един от които и бивш министър-председател, още двама министър-председатели, висши военни (47) и още… И с това не свършва всичко…

До 2 април 1945 от комунистическия режим са арестувани почти 30000 души, съдени са повече от 20000 от тях, но съдбата на много от останалите не е известна. Официално са осъдени 21024 души, от които 2618 на смърт. Около двеста от тях са били убити преди присъдата да бъде произнесена. Изселени са над 4 хиляди семейства. Конфискувани са стотици фабрики и имоти на български предприемачи. Още цифри.

Заличен е политическият, интелектуалният и бизнес елит на държавата. С всичките условности на понятието елит, това е факт. И до ден днешен носим на гърба си негативите от това зловещо престъпление, след което новият соцморал ще наложи нови ценности като родоотстъпничество (в полза на Съветския съюз) и доносничество. А наследници на убийците и престъпниците още управляват държавата ни.

И до днес да си грамотен и предприемчив в България сякаш е срамно…

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България