2007-ма по Оруел

Big Brother не е по Нова телевизия, Big Brother е наоколо, след година смята да пропълзи и в Мрежата. Комисията за регулиране на съобщенията бърза да се синхронизира с полицейска Америка и все по-несвободна Европа. Наритахме патентите колкото можахме, сега ще трябва да се бием с политиците и за следенето и събирането на данни.

Журналите с информация за това кой с кого е говорил ще се съхраняват поне година назад от телекомите под предлог за опазване на спокойствието и борба с терористите. Специалните служби претендират и за достъп до електронната ни поща и файловете обменяни в Мрежата. Нечие тъпоумно безсилие да се справи с това, за което му плащат, отново надмогва над човешкото право на неприкосновен личен живот, анонимност и свобода.

Няма да се получи – ако искам да взривя някого с мобилен телефон ще си купя предплатена карта от павилиона зад ъгъла или от съседния град за да задействам бомбата с нея, а не с моята – струва 15 лева с промоционалните подаръци. И ще си взема тъп second hand телефон (25 лева) за да не ме хванат и по IMEI-то на апарата. Нека да ме логват ако си нямат работа.

Няма и нито едно писмо да уловите от мен към някого, с когото не искам да знаете, че си общувам. Мога да си създам нова самоличност в Интернет за половин седмица и никога да не може да бъде направена асоциация между мен и другото ми аз. Ще разкриптирате писмо, което не искам да прочетете седмици, месеци или години след като вече написаното няма да има значение при това съвсем не е напълно сигурно, че ще успеете изобщо. И това с технологии известни и на петокласниците.

Не е вярно, че искат да ни опазят от терористите – терористите за жалост не са вчерашни – и те ползват високи технологии – далеч по-добре от службите понякога. Най-много да ни опазят от някой слабоумен кокошкар – при това случайно. Истината е друга – не е точно тази, че искат да ни следят – въпреки, че е удобно. Истината е, че това е прах в очите, че нещо се прави – при това лесно за изиграване под прожекторите. И оправдани пари за лицензиране, за похарчени данъци и внедрени високи технологии… А и от бизнеса с информация се печели много добре, съвсем между другото, в комбинация с факта, че ми е трудно да повярвам в почтеността на кои да са служби за сигурност.

В същото време по въпросите на сигурността в Интернет всички кимат глави разбиращо и безполезно – добрите идеи няма кой да ги чуе и задейства. Центрове за съдействие при проблеми не съществуват – няма далавера там, нали? Центрове за ограмотяване по информационна сигурност също липсват…

Няма да стане номера с подслушването – изобщо няма да мине – да се обзаложим ли колко лесно един сайт (например този или на много други хора по света) равносилен на център за ограмотяване в Интернет, ще обясни на хората как да заобиколят скъпата техника и технологии на службите за сигурност – при това напълно достъпно и безплатно?

Но само за да покажете на политиците, че отново за пореден път се чешат където не ги боли – ако сте проуснали да кажете своето НЕ на поредното безумие – не е късно да се разпишете тук:
http://www.dataretentionisnosolution.com/index.php?lang=bg

Аз го направих още в началото на август под номер:
22173: Yovko Lambrev from Bulgaria signed on 11-08-2005

9 мнения за “2007-ма по Оруел”

 1. …при това – напълно непрозрачно!
  Нали се сещате, че никой ГСМ оператор не е държавен, т.е. те хич не са длъжни да избират най-оптималната оферта.
  Това е един прекрасен начин да се харчи много и неконтролируемо.

  Отврат!

 2. Така наречената „борба срещу тероризма“ позволява всякакви стъпки вече. На нас се пада честта да бъдем подслушвани, прочитани, сканирани и т.н. Терористите обикновено могат да се осланят на държавна помощ или такава от тайните служби, които съответно биват дори финансирани от нашите данъци.

  Аз все се питам тайните служби каква им е работата… Дали да предотвратяват терористични атаки върху гражданите на съответната държава; дали просто да наблюдават случващото се и да кажат накрая, кой е убил няколко (стотин, хиляди) човека или да си изберат просто някого от арабски произход за убиец; или пък да командват цялата работа?

  Веднъж бях казал: „Уж се борим срещу терористите, които от своя страна ни ‘завиждат за демокрацията’, а изпълняваме точно това, което те искат – именно липсата на демокрация.“ Все по-близо сме до заветната цел и тогава вече терористите няма да могат да ни завиждат.

 3. Хм, твърди се, че парите за допълнителното оборудване ще бъдат предоставяни на операторите от правителствата. Което е едно чудесно харчене на данъци…

 4. Струва ми се, че това се прави и с друга цел. Може би не нарочно, но ще бъде като страничен ефект. Ще останат само най-големите ISP-та – по- малките няма да имат парите за техника, която да може да логне всеки минал през мрежата бит. Всъщност не ми се струва, че такава техника въобще може да съществува.

  Идеята е пълно безумие.

  Ще трябва да се борим за свободата. Който не се бори за нея му я взимат. За нула време.

 5. Таня, щом съм го написал, значи не искам да го крия 🙂

  Жоро, абсолютно вярно, но и дори в другия случай за по-голям контрол от часовника цената е смешна на фона на парите, които профи килърите прибират за да очистят някого – дето се вика, това са консумативи.

 6. Йовко, и аз мисля като теб.

  За съжаление от тази „новина“ болшинството от хора няма да разберат нищо, част ще кажат „закво ми е …“, малка част ще блогнат, още по-малка ще се разпишат (и като мен през август) – това понякога действа депресиращо.

  btw. Доколкото си спомням предложението дойде от англичаните, не че е от значение.

Вашият коментар