2014 #TheNextBigThing

2014 #TheNextBigThing

Екипът на Булбанк ме покани да споделя размисли за очакванията ми през годината в света на технологиите. Те вече споделиха техните. Разбира се, едва ли мога да подмина подобна провокация и приех с удоволствие.

Още повече, че годината вече започна обещаващо – Google купи Nest и продаде Motorola на Lenovo, които по-малко от седмица по-рано купиха голяма част от сървър-бизнеса на IBM.

Но за да останем още малко на банкова вълна, преди да отскоча настрани – ако не сте пробвали мобилното приложение за банкиране на Bulbank – то има втора обновена версия, която е с доста модерна визия и по-удобен интерфейс от първата – направете го! Като техен клиент я ползвам доста активно и почти зарязах Интернет-банкирането покрай нея.

Иначе какво очаквам и ми се иска да видя в света на мобилното банкиране… разплащания и виртуални портфейли, поне за микроплащания. Окей, вече имаме конвенционален канал между банката и смартфоните си, но когато застана пред продавачката в кварталния си магазин това не ми върши работа. Отново имам нужда от пари в брой или в по-добрия случай банкова карта. Затова и много ме радва кампанията за безконтактните карти, която няколко банки водят в момента. Макар и да изискват наличие на съответния POS, дребни покупки се плащат много по-бързо и лесно с тях.

Иначе извън света на банките, от тази година очаквам много неща – и доста от тях са свързани с Google. Смартфоните и таблетите вече са mainstream. И въпреки, че няма конкретна дата, мисля че някъде през 2014-та ще бъде търговският анонс на Google Glass, което за мен е най-интересният и смислен проект от всички подобни. Аз лично не вярвам в smart-часовниците, нито в smart-телевизорите. Напротив – според мен дори телевизорите ще downgrade-нат до dumb-дисплей, към който просто ще може да се stream-ва. Chromecast примерно е повече от достатъчно за моята представа за „smart“ телевизор.

Революцията в телевизията ще се случи в YouTube/G+/HangoutsOnAir и/или Vimeo. Или в някой подобен проект. Но аз залагам на първия – те отдавна и тихичко под повърхността се подготвят за това. Може би този момент също ще дойде някъде през 2014-та година. Конвенционалната телевизия със сутрешни блокове, сапунени сериали и prime-time-ове е пътник – тя куца, скърца и оттук-нататък все повече ще бъде на изкуствено дишане. Един ден просто ще осъзнаем, че си е заминала. Окей, това няма да стане тази година 🙂

Революцията в телевизията не е свързана с устройствата, нито тази в печатните медии, нито тази с бъдещите джаджи и компютри дори. Революцията ще бъде в технологията зад тях и колко близо ще бъдe тя до хората. Не със сложни интерфейси, наобратно – с простички, дори незабележими. Не с лавина от съдържание, а с това, което ми е нужно в момента, на това място, в този контекст.

Ще има обаче и още една революция – тя е #TheNextBigThing – в съзнанията ни – свързана с осъзнаването, че сме в перманентна революция. Но не като надпревара с времето и конкуренцията, а като усещане за подреждане на всичко, което сме натрупали в миналото си. Не може да не усещате новата ера на новите творци, които вече имат толкова много инструментариум около себе си. И само трябва да започнат да свързват точките

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България