22 мегапиксела в средния формат на Mamiya

22 мегапиксела в средния формат на Mamiya

Вчера Mamiya обяви своя нов хит – 22-мегапикселовата Mamiya ZD. Това е огледално-рефлексно тяло за средния формат, притежаващо голям Dalsa 48 x 36mm CCD сензор, който е в състояние да произведе 35-мегабайтов RAW файл.

Mamiya е лидер в професионалната средноформатна фотография, a Mamiya ZD е последната им еволюция в цифровия свят. Както се очаква, новото тяло е съвместимо с всички 645AF обективи. Високопроизводителният ASIC процесор, който се разработва специално за Mamiya, се грижи за неща като оптимизация на изображенията в реално време, точен баланс на бялото, енергоспестяващите режими на батерията и др. Камерата притежава video out и IEEE1394 интерфейси, 1.8” TFT дисплей и информационен LCD панел. Работи с два типа карти – Compact Flash (Type I или II) и SD карти.

Съвременните цифрови камери притежават филтър (Low Pass) точно пред сензора, който има за цел да го предпазва от прах и надраскване. Този филтър обаче филтрира и част от светлинния спектър особено в неговата инфрачервена част, което е критично за любителите на инфрачервената фотография, например. Към този момент от време Mamiya е единствената компания, която предоставя на потребителите си възможността да отстраняват и поставят този Low Pass филтър.
Затворът на камерата може да работи при скорости до 1/4000 от секундата и предоставя синхронизация със светкавица до 1/125 от секундата. Тялото е типичното за този клас – с професионален корпус от магнезиева сплав и тежи 1,3кг. Цената на новото тяло Mamiya ZD се очаква да бъде около 7000 британски лири.

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България