3G интернет

3G интернет

Въпросната джаджа е с мен по-малко от седмица и вече веднъж ми спаси задника като благодарение на нея успях вчера да пусна два важни email-а от пейка пред изход пристигащи на летище Варна. Реших най-накрая да се възползвам от промоционалната оферта за 3G мобилен интернет на MTel, въпреки че се бях зарекъл да не го правя преди анонс на flat тарифи. Години минаха от последния път, когато плащах интернет на трафик и се надявах, че тогава ми е било за последно. За съжаление мобилните оператори у нас продължават се ослушват. Дори не използват iPhone-манията за да побутнат напред и нагоре потребителите и развитието на 3G-мрежите си. На WiMAX операторите пък продължават да им липсват крайни устройства и бавния темп на разрастване на покритието може да им изиграе лоша шега. Особено при евентуален анонс на flat rate от 3G операторите.

Избрах си MTel, разбира се – това е традиционният ми избор за мобилен оператор от 1999-та насам. Още използвам номера, с който се сдобих тогава. Бях изкушен да прегледам офертите и на Globul и Vivatel, но както обикновено не намерих достатъчно аргументи да сменям отбора.

Предпочетох USB-версията като по-универсален интерфейс – и прецених, че Huawei Е220, което всъщност се крие под rebrand-натото устройство на Vodafone и MTel – е балансираният избор. При положение, че ме мерят на трафик и идеята да се прежаля отново да плащам за такова нещо е да имам интернет навсякъде, то покупката на по-бързо и по-скъпо устройство се обезсмисля напълно.

Дзвъчката е малка, лека и симпатична и захранването и през един USB 2.0 порт е достатъчно. Работи напълно безгрижно с Linux, Mac OS X и Windows. Освен, че е USB-модем, вътре има и малко flash-памет, която се прави на виртуален CD-ROM и където е записано приложението на Vodafone за работа под Windows.

Поддръжката за Linux си е в ядрото – поне за новите ядра – за предишните има разни хакове из мрежата. Нищо друго не е нужно освен някакъв PPP dialer, но за да се ползват разните допълнителни функции като пращане на SMS примерно или управлението на указателя, има графично Vodafone front-end приложение под GPL.

Подмяната на фърмуера може да се направи само под XP, но firmware upgrade е задължителен само ако нещото ще се ползва с Vista. Иначе под Mac OS X и Windows модемчето просто си работи. Като за целта трябва да се инсталира софуер за управление – такъв има на сайта на Mtel, на сайта на Vodafone и на сайта на Huawei. Софтуерът за Windows даже се побира в паметта на устройството и когато то се закачи към компютър с Windows, на който не е бил инсталиран преди се стартира автоматична инсталация, което е хитро и удобно – понеже не е нужно човек да носи нищо повече със себе си освен самия модем – така той би тръгнал безгрижно на всеки компютър – за Linux и Mac OS X всичко си се поддържа от операционната система (предполагайки, че потребителя знае как да си конфигурира модемна връзка), а софтуерът за Windows си е записан в устройството. Всъщност народонаселението, ползващо Mac OS X е малко прецакано, понеже няма как да ползва SMS функционалността и указателя, но едва ли човек си купува 3G-модем и data план за да праща SMS-и…

За момента не съм се движил твърде много из страната, за тази седмица бях само в София и Варна и за човек с моите нужди (да си свърша работата) е напълно ОК. В 3G-покритието и на двата града не беше трудно да намеря „дупки“, но устройството само се пробва да работи на най-висока скорост и ги сменя автоматично надолу докато намери такава, на която може да осъществи връзка, като с различен цвят обозначава в каква генерация мрежа работи – син за 3G и зелен за 2G. Поне в покритието на MTel има от всички разновидности, които модемът поддържа – GPRS, EDGE, UMTS и HSDPA – една от причините да заложа на тях и за 3G-интернет.

Досега гледах с подозрение марката Huawei, но този мъник определно спечели уважението ми с дизайн, лека употреба, идеи, измисленост и многоплатформена поддръжка. Надявам се само, когато след една година изтече текущият ми договор, да мога да подпиша такъв на flat тарифа.

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България