Така отговаря в момента сървъра на FFII:

Webserver overloaded – back online soon

на който е публикувана новината за отхвърлените току-що от Европейския парламент софтуерни патенти в Европа.

Това навярно е едно от най-категоричните гласувания ПРОТИВ в Европейския парламент досега, ако не и най-категоричното. То обаче има и друг смисъл. Победата си е победа – трудна, малка, голяма – няма значение.

Има значение донякъде факта, че това може би е най-голямата победа на човека над финансовото могъщество, поне в съвременната човешка история. За мен най-важното е нещо друго – че няма загубени битки, нито безнадеждни усилия. Невъзможните неща всъщност просто са малко по-трудни за осъществяване.

Честито на всички, които осъзнават значението на този факт! Честито и на тези, които не го разбират, но днес се разминахме с един голям мрак по-малко в сметката си.

Написано от Йовко Ламбрев

IT и Интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

 1. Демокрацията не трябва да е толкова скъпа! Не трябва да е толкова трудно гласът на разума да бъде чут въпреки тътена на големите в бранша!

  Отговор

 2. За жалост си прав! Уви, светът никога не е бил идеалното място за живеене, но поне има надежда, че правилата могат да бъдат променени, макар и трудно…

  А това дори не е последната битка!

  Отговор

 3. Мисля, че много малко хора в Европа си дават сметка колко голяма и важна победа е извоювана. По-точно изобщо не знаят за това. Но важното е, че „старата“ Европа показа, че има млад дух, че има бъдеще и то според бъдещето е нейно, а не на хамериканския модел общество, държава и култура.

  Отговор

 4. Фактът, че закона за патентите е отхвърлен от ЕП и ЕС засега не предвижда да внася нов такъв, значи просто, че засега мрака ни се размина. Това не е очакваното окончателно решение на проблема, а раздробяването му на 25 парчета. Сега трябва да се воюва за недопускане на софтуерни патенти във всяка една от държавите на ЕС.

  Честита победа! И не забравяйте, че печелим само битката!

  Отговор

 5. Николай 7 юли 2005 в 16:26

  Това е една чудесна новина. И аз мисля, че доста хора дори не разбраха какво стана, но важното е че Европа не се огъна под натиска на корпорациите. Гледах наскоро филма „The Corporation“, наистина много впечатляващ филм, и си помислих: „Боже, накъде отива света, нима в името на някакви печалби хората ще забравят, че са хора?“. Добре, спечелихме битката… :) Честито!

  ps: Ще трябва да измисляме ново лого на фланелките за openfest-a, яко ще е да се зарибят хората в USA да се разкарват с такива фланелки на английски…

  Отговор

 6. Малко е спорно колко се е огънала или не се е огънала Европа и пред какво точно, но важното е, че изхода към момента е хубав. Добре, че бяха лобистките действия на FFII и че ЕП е кисел на EK и Съвета на министрите :-)

  Отговор

 7. Ето как беше отпразнувано събитието в София :)

  Отговор

Ако искате да споделите нещо