7 причини ЗА Реформаторски блок

7 причини ЗА Реформаторски блок

Помолиха ме да отговоря кратко в блиц-блог-анкета на един въпрос в 7 негови проекции. Ето и моите 7 отговора:

Въпрос: С какво позициите на Реформаторския блок по следните въпроси те карат да гласуваш за тях?

  1. Образование и култура - Идеята за образованието и културата като национален приоритет е най-смислената и значима реформа с дългосрочен ефект, от която имаме критична нужда и която е в същината на всичко. Както и съобразяването на образователните програми с нуждите на бизнеса.
  2. Здравеопазване - Националната (електронна) здравна карта и преосмислянето на Здравната каса като инструмент за предоставяне на базов пакет от медицински услуги за всеки може да промени много неща в здравеопазването. И ще мотивира повече хора да плащат осигуровките си.
  3. Съдебна система и администрация - Пакетът от идеи за реформа на прокуратурата и съдебната система в цялост, както и стремежът за повече прозрачно (и електронно!) управление, вкл. обществените поръчки и др. Тук смятам, че е нужна не реформа, а направо революция!
  4. Малък и среден бизнес - Бизнесът има нужда от предвидимост, правила и спазването им, което Реформаторски блок съзнава и декларира ясно – това ми е достатъчно като представител именно на малкия и средния бизнес. И е във връзка с ангажиментите по предишната и по следващата точки едновременно 🙂
  5. Банки и финанси - Три неща, които ме печелят изцяло – запазване на текущите данъци и валутния борд, членство в eвропейския банков съюз и влизане в Еврозоната. Дори само за това бих избрал Реформаторски блок.
  6. Енергетика - Твърдата позиция – никакъв Южен поток, ако не е паневропейски проект и няма доказани ползи за България. Идеята за Национална стратегия за енергийна независимост, която да бъде следвана от всяко правителство и парламент занапред, също много ми харесва.
  7. Околна среда - Спазването на закона, особено за защитените зони и Натура 2000 е ключово и трябва да е много важен приоритет, пречиствателните съоръжения по Черноморието и поне по-големите реки, както и облекченията за ползване и прозводство на електромобили са неща, които много се радвам да виждам и чувам като ангажименти на блока.

P.S. Прочетете и 7-те причини на Стойчо, divini, Нервната, Комитата и Дончо. Ако и вие имате своите #7причинизаРБ – споделете ги в своя блог 🙂

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България