Най-накрая влязохме в Европа и според представите на Amazon. Току-що получих email, който започва така…

amazon-bg

Предполагам не само аз съм се дразнил, когато намеря стока, която е в пъти по-изгодна като цена или пък изобщо не се предлага у нас, но сайтът отказва да я изпрати до България, най-често защото била електроника, или по друга причина. Наскоро открих, че Amazon са започнали да изпращат софтуер към България (естествено, че на много по-добра цена от местните търговци!), а сега вече и гръмко анонсират, че отпада ограничението за електроника, уреди, инструменти, облекло, играчки, часовници и други неща…

Току-що проверих че камера, която междувременно ми донесоха от САЩ, понеже тукашният вносител (със скромна отстъпка) продава на цена над 1300 лв и за която предпочитах да платя цената в amazon.co.uk от 330 лири, но сайтът отказваше да я ship-не към България, сега вече може да се поръча.

Крайно време е да има ползи и за дребните пазари и потребители като българите от глобализацията на икономиката…

Написано от Йовко Ламбрев

IT и Интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

 1. англичаните здраво ги тресе кризата … и други магазини (един от които ми беше изпратил преди време мейл, че „не доставят до страни от третия свят“) вече доставят до бг :)

  Отговор

 2. Крайно време беше :)

  Отговор

 3. Всъщност промяната е някъде от края на септември – началото на октомври. И аз бях много приятно изненадан, като разбрах че ще доставят и електроника до България :-)

  Отговор

 4. Това наистина е много добра новина. Подозирам, че сега кризата ще се пренесе отвъд Великобритания към локалните магазини в БГ, защото определено от Amazon е доста по-изгодно да се пазарува.

  Отговор

 5. Ами браво на Амазон UK :)

  Някои онлайн магазини от острова обаче вече са години напред с отварянето си към България. От „Kрива спица“ редовно правим поръчки към британския chainreactioncycles за вело части, където човек може да разглежда целия каталог от артикули в левови цени, а над определена стойност на поръчката доставката е с куриер и безплатна. За разликата в цените м/у тях и нашите дистрибутори да не говоря – понякога достига 2 пъти и повече.

  Отговор

 6. Ура! :-) Супер-новина! Отивам веднага да проверя amazon.co.uk! :)

  Отговор

 7. С едно много важно (и неприятно) уточнение – Amazon.co.uk изпращат до България всички стоки които Amazon.co.uk продава като търговец. Това не са всички стоки в магазина им, обаче! Всички стоки от т.н. Amazon Marketplace, където трети търговци листват свои стоки ( в стил eBay) и където са наистина ниските цени (преоценени дрехи, аксесоари, книги втора ръка, прочие) НЕ СЕ ДОСТАВЯТ ДО БЪЛГАРИЯ!

  Отговор

 8. Да, така е – но аз поне рядко купувам такива стоки… Само за едно нещо това ми е било проблем досега – имам фетиш към марката писалки и мастила Waterman – писалките се продават и у нас на обичайните си цени според модела, но любимото ми Waterman Purple мастило е неоткриваемо в България. Поне аз не съм го виждал никъде. Amazon също не го ship-ват, именно защото го продават чрез third-party доставчици. Но може би не за всички стоки от Marketplace е така – аз съм си поръчвал в началото на тази година дифузери за компактни Nikon-светкавици (представляват обикновени пластмасови формички). Пристигнаха с обикновена поща безгрижно. И със смешно накриво скъсано листче, на което беше отпечатана молба да гласувам за въпросния търговец ако съм доволен от стоката, защото се борели за рейтинг ;-)

  Отговор

 9. @Апостол:

  За стоки втора ръка (евентуално), евтини, може да купуваш от ebay.co.uk и доста от търговците там доставят и до България… :) (случвало ми се е да пазарувам оттам, добра опция е)

  Отговор

 10. А въпроса с ДДС-то как стои бе хора? Гледам за България пише 20% .. ама не съм поръчвал още та са чудех дали се добавя после към цената, която първоначално ти показва или?

  Отговор

 11. Преди да потвърдиш плащането на последния екран имаш подробно разписано всичко.

  Отговор

Ако искате да споделите нещо