Another brick in the wall – АОП + .Net

Агенцията по обществени поръчки (АОП) отскоро гордо търкаля в главата на сайта си как всички можем да си свалим новите им електронни формуляри. Със сигурност и в нечии доклади (като този на г-н Пламен Вачков пред Президента и Винт Сърф) някой се е похвалил за небивалото постижение. Със сигурност някой е добавил екстри към корпоративното си или личното си CV. Начинанието е финансирано от USAID, а като изпълнител са се проявили Рила.

Дотук добре. Нямаше да има нищо лошо ако въпросните формуляри не бяха направени така, че за да ги използваш трябва да разполагаш с Microsoft Windows и .Net Framework. Едно прекрасно многоплатформено решение, нали? А като се има наум, че .Net не работи и на по-стари Windows-и това означава, че за пореден път някаква си агенция или някаква си фирма-изпълнител или някой друг герой по веригата налагат на гражданите на държавата конкретната най-нова технология на Майкрософт и то за пореден път – „единствено праведната“. Ми браво! Чудесно сте си свършили работата. Като кучето на нивата… Докато ЕС глобява ежедневно MS като монополист нашата държава се грижи за затвърждаването на този монопол.

Видяхте ли сега, господа от ДАИТС защо имаше нужда от закон, който да гарантира равнопоставеността на форматите? А г-н Недялков? По какъв начин ще защитите гражданите, които не искат да си купят и нямат Windows + .Net framework? Но вие сте над тези неща, нали? Защото и аз и вие знаем, че това горното е поредния случай, но няма да бъде последния, нали? И следва въпроса – кому е изгодно…

И как да не ви тегли човек една каруцарска?

Господа журналисти, не мислите ли, че отново е настанало време да зададете неудобни въпроси на някои самозабравили се?

P.S. В сайта на Държавен вестник на страницата за новини http://dv.parliament.bg/?page=news (от 29 юни) формулярите са конвертирани до PDF, MS Office и Open Document формати с възможност за попълване, като заобикалящ горната тъпня хак. Отново браво на Парламента – ето така се прави! Малко усилия, които не им струват нищо и за които не са длъжни да отделят време, но са го направили! Така се предоставя избор и многоплатформеност! И което, разбира се, почти обезсмисля целия проект на АОП с електронните им формуляри като харчене пари на вятъра, което едва ли прави АОП щастливи…

10 мнения за “Another brick in the wall – АОП + .Net”

 1. Мога само да кажа моите поздравления на админите от Парламента за тяхната напредничавост и добра воля!

  Дали скоро няма да се намерят и такива момчета в АОП? Това е моето пожелание 🙂

  Понякога дори и в най-закостенелите и изостанали институции се намират свежи хора, които макар и бавно, започват да движат и променят нещата към по-добро.

  Иначе законът за който ти говориш ще дойде. Случаят със сегашния формуляр е просто временен опортюнизъм.

 2. Йовко,
  Ако разбирам правилно, тези форми са за възложителите на обществени поръчки, т.е. разни други министерства, агенции и (май) общини.
  А те си имат така или иначе вече платен с парите на нас, данъкоплатците, Windows (такъв, за който има безплатен .Net framework), защо да не го използват и за друго, освен за пасианси?
  Виж, ако регистъра на поръчките не се отваря с „алтернативен“ браузър (не съм пробвал), бих разбрал праведния ти гняв..

 3. Уф, разбрал съм – изтеглих и инсталирах. Формуляри (xml) за обява на обществена поръчка и т.н., които после се ъплоудват в АОП – ако си ведомство, което го касае ЗОП. Нищо общо с граждани. Колкото до принципите – след като използваш само една платформа, логично е да използваш най-бързите, масови и евтини средства за dev, които са достъпни за нея. Данните да съхраняваш във възможно най-отворен за алтернативи формат, за да избегнеш vendor lock. (В случая – xml).

 4. Пробвай пак! Без уф! Да си чувал, че има общини в БГ с такъв хардуер, че изобщо не могат да пуснат Windows с .Net? А някъде някой да е написал, че трябва да се ползва САМО ЕДНА ПЛАТФОРМА? Служителите на общините не са ли граждани и потребители?? Самите общини нямат ли право на избор. Вече има такива, които ползват OpenOffice, например.

  Освен това никак не е логично да използваш .Net след като си платил много пари за изработка на МУЛТИПЛАТФОРМЕН продукт и това е фигурирало в предварителните договорки с изпълнителя… А за XML-а – добре, че са се намесили някои хора иначе щяхме и XML-а да го видим през крив макарон.

  Повярвай ми – като се ядосвам има защо. И може би знам далеч повече подробности отколкото мога да извадя на яве…

 5. А на първа страница в сайта им се мъдри:
  „Приоритет на Агенцията по обществени поръчки е да осигури ефективност на системата за обществени поръчки в България, съблюдавайки принципите за:
  – публичност и прозрачност;
  – свободна и честна конкуренция;
  – равнопоставеност на всички кандидати.“
  Как да не им вярва човек – особено като те самите стимулират изложените принципи!
  Isn’t it ironic…

 6. …“че за да ги използваш трябва да разполагаш с Microsoft Windows и .Net Framework“…

  А защо, трябва?

  По-добре ще е да отворят кода на това прословуто приложение.
  Така хем ще се посмеем, хем ще се опитаме да го компилираме с mono

 7. Междувременно се появи репортаж, че възприемането на ODF расте сред правителствата по света. За пример се дава комитета по стандартите в Малайзия, който е одобрил формата и автора на статията очаква той да започне да се използва широко в тяхната администрацията от 2007г. Дават се и други примери, също и с европейски страни.

  Ходът на OpenOffice.Org да обяви ODF и да предприеме ISO стандартизация бе изключително мъдър: 1) OpenOffice с това напълно защити името си (един офис не става отворен само с отвореността на софтуера, но и с форматите на документите); 2) дава възможност на ползвателите да излязат от порочните кръгове на офис приложенията със собствени частни формати (ако имаш натрупани MS .doc файлове има силна принуда да продължиш да закупуваш MS-Word).

  Искрено се надявам Microsoft да не се държат страхливо и да пуснат обявения MS-DOC ODF конвертор за MS-Office без нарочни недъзи или пропуски.

 8. На сайта пише, че е бил създаден с помощта на програма на американското правителство – USAID. Наскоро участвах в конкурс за подобен сайт и в изискванията за офертите беше вмъкнато (почти незабележимо) изискването да се ползват изцяло майкрософтски продукти и технологии. В случая ставаше въпрос за изграждане на система от начало, а не доразвиване на някаква стара. Което значи, че е имало възможност още сега да се заложи на по-евтини решения, които не са обвързани с плащане на софтуерни лицензи и по-скъпа (макар и по-бърза) разработка.

  Като цяло мисля, че българското правитлество само може да създаде същата информационна инфраструктура, каквато сега се опитва да направи с помощтта на американските програми. Само ще може да финансира подобни проекти, защото ще излизат в пъти по-евтино.

 9. А някой от вас опитвал ли се е да валидира тези похвалени .pdf – формати? Уверявам ви, че не бихте могли. С помощта та тези формати бихте могли да се запознаете със съдържанието на формите, но не и да ги използвате. Освен това в Закона за обществените поръчки се казва кой го прилага, а това в никакъв случай не са физическите лица.
  Напълно подкрепям критиката относно налагането на определена платформа! А да не изпадаме в подробности доколко са лесни и „дружелюбни“ прехвалените форми на АОП за ползване от тези, до които са адресирани!

Вашият коментар