Another brick in the wall – АОП + .Net

Default featured image
ИТ и интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Основател на OpenFest, съосновател на Trakia.Tech, няколко технологични компании и сайта за независима журналистика „Тоест“. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

Вашият коментар

Коментирате като гост.

 1. Мога само да кажа моите поздравления на админите от Парламента за тяхната напредничавост и добра воля!

  Дали скоро няма да се намерят и такива момчета в АОП? Това е моето пожелание :)

  Понякога дори и в най-закостенелите и изостанали институции се намират свежи хора, които макар и бавно, започват да движат и променят нещата към по-добро.

  Иначе законът за който ти говориш ще дойде. Случаят със сегашния формуляр е просто временен опортюнизъм.

 2. Йовко,
  Ако разбирам правилно, тези форми са за възложителите на обществени поръчки, т.е. разни други министерства, агенции и (май) общини.
  А те си имат така или иначе вече платен с парите на нас, данъкоплатците, Windows (такъв, за който има безплатен .Net framework), защо да не го използват и за друго, освен за пасианси?
  Виж, ако регистъра на поръчките не се отваря с „алтернативен“ браузър (не съм пробвал), бих разбрал праведния ти гняв..

 3. Сашо, не си разбрал! Опитай пак! И не пропускай за забележиш тенденцията! Както и принципите…

 4. Уф, разбрал съм – изтеглих и инсталирах. Формуляри (xml) за обява на обществена поръчка и т.н., които после се ъплоудват в АОП – ако си ведомство, което го касае ЗОП. Нищо общо с граждани. Колкото до принципите – след като използваш само една платформа, логично е да използваш най-бързите, масови и евтини средства за dev, които са достъпни за нея. Данните да съхраняваш във възможно най-отворен за алтернативи формат, за да избегнеш vendor lock. (В случая – xml).

 5. Пробвай пак! Без уф! Да си чувал, че има общини в БГ с такъв хардуер, че изобщо не могат да пуснат Windows с .Net? А някъде някой да е написал, че трябва да се ползва САМО ЕДНА ПЛАТФОРМА? Служителите на общините не са ли граждани и потребители?? Самите общини нямат ли право на избор. Вече има такива, които ползват OpenOffice, например.

  Освен това никак не е логично да използваш .Net след като си платил много пари за изработка на МУЛТИПЛАТФОРМЕН продукт и това е фигурирало в предварителните договорки с изпълнителя… А за XML-а – добре, че са се намесили някои хора иначе щяхме и XML-а да го видим през крив макарон.

  Повярвай ми – като се ядосвам има защо. И може би знам далеч повече подробности отколкото мога да извадя на яве…

 6. А на първа страница в сайта им се мъдри:
  „Приоритет на Агенцията по обществени поръчки е да осигури ефективност на системата за обществени поръчки в България, съблюдавайки принципите за:
  – публичност и прозрачност;
  – свободна и честна конкуренция;
  – равнопоставеност на всички кандидати.“
  Как да не им вярва човек – особено като те самите стимулират изложените принципи!
  Isn’t it ironic…

 7. …“че за да ги използваш трябва да разполагаш с Microsoft Windows и .Net Framework“…

  А защо, трябва?

  По-добре ще е да отворят кода на това прословуто приложение.
  Така хем ще се посмеем, хем ще се опитаме да го компилираме с mono

 8. Междувременно се появи репортаж, че възприемането на ODF расте сред правителствата по света. За пример се дава комитета по стандартите в Малайзия, който е одобрил формата и автора на статията очаква той да започне да се използва широко в тяхната администрацията от 2007г. Дават се и други примери, също и с европейски страни.

  Ходът на OpenOffice.Org да обяви ODF и да предприеме ISO стандартизация бе изключително мъдър: 1) OpenOffice с това напълно защити името си (един офис не става отворен само с отвореността на софтуера, но и с форматите на документите); 2) дава възможност на ползвателите да излязат от порочните кръгове на офис приложенията със собствени частни формати (ако имаш натрупани MS .doc файлове има силна принуда да продължиш да закупуваш MS-Word).

  Искрено се надявам Microsoft да не се държат страхливо и да пуснат обявения MS-DOC ODF конвертор за MS-Office без нарочни недъзи или пропуски.

 9. На сайта пише, че е бил създаден с помощта на програма на американското правителство – USAID. Наскоро участвах в конкурс за подобен сайт и в изискванията за офертите беше вмъкнато (почти незабележимо) изискването да се ползват изцяло майкрософтски продукти и технологии. В случая ставаше въпрос за изграждане на система от начало, а не доразвиване на някаква стара. Което значи, че е имало възможност още сега да се заложи на по-евтини решения, които не са обвързани с плащане на софтуерни лицензи и по-скъпа (макар и по-бърза) разработка.

  Като цяло мисля, че българското правитлество само може да създаде същата информационна инфраструктура, каквато сега се опитва да направи с помощтта на американските програми. Само ще може да финансира подобни проекти, защото ще излизат в пъти по-евтино.

 10. А някой от вас опитвал ли се е да валидира тези похвалени .pdf – формати? Уверявам ви, че не бихте могли. С помощта та тези формати бихте могли да се запознаете със съдържанието на формите, но не и да ги използвате. Освен това в Закона за обществените поръчки се казва кой го прилага, а това в никакъв случай не са физическите лица.
  Напълно подкрепям критиката относно налагането на определена платформа! А да не изпадаме в подробности доколко са лесни и „дружелюбни“ прехвалените форми на АОП за ползване от тези, до които са адресирани!

Read Next

Sliding Sidebar

Архиви

Бюлетин

Получавайте новите публикации всяка събота сутрин по електронна поща: