Apple/Mac OS X или PC/Vista – иска ли питане…

Default featured image
ИТ и интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Основател на OpenFest, съосновател на Trakia.Tech, няколко технологични компании и сайта за независима журналистика „Тоест“. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

Вашият коментар

Коментирате като гост.

 1. Забравих да кажа, че за хора от сферата на образованието Apple-харудера в България се продава с 5% отстъпка. Ако сте член на Фото-култ клуба срещу членската си карта също автоматично получавате 3% надолу.

 2. Подробна, силна, дълга статия – благодаря! Пристрастна – да! Но лошо ли е това? Не! :-)

  Всеки от нас е пристрастен, по един или друг начин… От много време насам съм почитател (поне в mobile computing) на IBM ThinkPad. Вярно е, вече ги няма, Lenovo купиха бизнеса, и въпреки това, все още си ги бива, според мен. Харесвам Mac, макар че като дизайн са пълната противоположност на ThinkPad моделите – черни, ръбести, класически… Някой ще каже – скучни. За мен – не. За мен са красиви, по своему, имемно с тази чернота и ръбатост:)

  Mac повече ми приличат на SONY VAIO – малко твърде блестящи, бели, заоблени, цветни… Ако пуснат един ден черен класически модел, хм… и ако дотогава нямам ThinkPad с последните продукти на Microsoft + Adobe… може би ще се замисля още по-сериозно, PC vs. MAC :-D :-P

 3. И аз харесвам ThinkPad – най-добрият PC лаптоп, който съм ползвал и ползвам с кеф и до днес. Имал съм поне 7 или 8 thinkpad-а с текущия ми (служебен)… Но не е вярно, че няма черен Mac… има черен MacBook – на галено му викат BlackBook…

 4. Йовко, ако вече нямах Mac, със сигурност статията ти щеше да е причината да се озова в iStyle. Признавам, някои моменти ми бяха убягнали, но човек се учи, докато е жив. Удоволствието от разопаковането на собствения Mac наистина е неописуемо. Досега не бях срещал подобно внимание към детайла.

  Толкова прост, приятен, лек, красив… Разполагах с малко повече средства, затова прескочих варианта MB, но единственото нещо, което ми липсва в MBP, е… точно дизайнът на малкия му събрат. Това си и говорихме с Владо. Но пък и металният корпус хич не е лош. И имаш всичко, което някога си искал. Невероятна стабилност, поне с Тигър. От Леопард все още има оплаквания като че ли. Сигурност, бързодействие. Можеш да му се довериш във всичко. И ако ориентир е „увисването“, защото най-много то ме ужасява в Win-средата, наред със защитата, то наистина нямам какво повече да пожелая. Две думи – нито веднъж.

  Отказах се от windows-навиците си само за няколко дни. Не мога да си представя живот без удобството на Expose (горещите ъгли за манипулация на отворените прозорци) и бързия достъп до отбрана информация (dashboard).

  Малко след като си го купих, ме питаха за какво ми е, Mac-овете били добри „единствено“ за графична и аудио обработка… Добри? Vista така и не се съгласи да вижда NEF-а. Май поиска консултация с интернет, но не й обърнах внимание. То тия задимяващи всичко наоколо съобщения…

  Не, мерси, няма нужда. Това е платформата за мен – бърза, лесна, проста. Очевидно, и относително евтина. И така глези… :-P

 5. Черния МакБуук наистина е класика! Много го харесах, яд ме е, че няма черен Pro, защото има голяма вероятност да си купя един Pro за лични, много егоистични цели! Но Веси така и не можа да си откъсне очите от бялото бижу… затова взехме бял, само максимално „напънат“ откъм памет и диск.

  Mighty Mouse също е доста интересна глезотия, макар че лично аз не я препоръчвам на хора, които работят на повече от 1 комп. Много лесно се свиква на фактът, че има само един, голям бутон :) [който обаче работи като два]

 6. Само да те допълня, че онзи ден четох за сериозен и официален тест на лаптоп-и, при който излезна резултат че Виста работи най-бързо на… МакБук Про. И това не е шега, мога да изровя статията ако е интересно на четящите. Мак са съвършени! Обожавам ги и наистина няма човек, който веднъж пуснал МакОС да иска да погледне пак Уиндоус. Всичките ми приятели вече са с Мак покрай мен и няма недоволен! Непрестанното увеличаване на пазарния дял говори достатъчно красноречиво за качествата на системата. Дано от това обаче не се заинтригуват хакерите, защото съм се зарекъл да не си слагам никога антивирус на Мак-а :))

 7. да вметна само някои неща…

  cinepaint, също поддържа 16 бита на канал (сега научих че гимп 2.4 също ги поддръжал:)
  поддържа и някакви профили (или поне на мене периодично си ми казва че не съм ползвал такива:)

  за dcraw (ufraw и интеграция в gimp и cinepaint, предполагам няма нужда да казвам:)

  а относно dell=цапк прогрес съвсем не е така:), т.е. ако много си си харесал монитор на dell и те спира цапк-прогреса, има решение

 8. Виктор, аз вече съм писал за този тест

  july, така е – поддържат се 16bit цветове на канал, но едва от скоро… проблемът с цветните пространства остава – за dcraw е ясно… вършеше чудесна работа преди да видя Nikon Capture NX, който между другото работи фундаментално по-добре върху Mac, отколкото върху Windows… ;-)

  И не – вече не ми е нужен монитор – имам си iMac :-)

 9. Чудна статия, но е малко е смешно като се чете от US. Както се казва тук: You are preaching to the choir. В Щатите огромен дял от хората от „нашата“ категория (грубо казано тези които се занимават с компютри, имат остър мозък, не са се запуснали и си ценят времето) ползват Mac от 5-6 години вече. Бройката все повече расте, защото все повече се включват хора, които са по-lame, по-скептични, по-инертни и пр. Отделно се превключват и много от Linux потребителите на които им е писнало да настройват постоянно всичко и при всеки upgrade да внимават за bug-ове. Отделно новото поколение абсолютно предпочитат Mac, защото са зарибени с iPod-ите. Аз лично съм от Unix хакерите, които просто ценят Mac OS X. Искам да имам поне една машина която да работи smoothly out of the box (не че и в Mac OS X няма проблеми, особено ако се бъзикаш повече). Например мой любим feature: FileVault; работи абсолютно прозрачно.

  В България явно нещата са по различни, според мен само по инерция. Ако човек си цени времето (а трябва, независимо дали се измерва в пари и в колко), е по добре да позва качествени tools (оръдия на труда?).

  Както и да е. Реших да се обадя по въпроса. Йовко, поздравления за отличния блог!

 10. Не съм съгласен за Apple – като човек, който защитава отворените стандарти би трябвало да знаеш, че по-затворена система от Apple няма.

  (фен на отворените стандарти)

 11. Стойчо М, пробвай пак! Да си фен на отворените стандарти не означава да не искаш да вдигнеш поглед по-далеч от носа си…

 12. Все си мисля, че iMac не е много добър вариант, защото след 2-3 години свършваш с прекрасен, работещ монитор и вече слаб, остарял компютър. Или аз се бъркам и има добри опции за ъпгрейд?

 13. Как да ти кажа… Никак не е обичайно за повечето други платформи, но по-новия Leopard работи по-бързо от стария Tiger върху един и същ хардуер. С 1GB RAM PC-тата куцукат, а Mac-a лети… Адски много хора още с кеф си ползват машинките с G3 или G4 процесори, а те са на доста години вече, че са и друга генерация. Mac-а на старо се продава на много добра цена и е много по-добре съхранена инвестиция от PC-то, което след много по-малко от година само е загубило повече от 50% от цената си. Дори да разкараш един Mac след време ще си върнеш по-голяма част от парите отколкото с PC.

  Аз не случайно горе пиша „мислете като за цялостно решение“ – след 2-3 години всяко PC ще е остаряло, защото потребителя е възпитан да следва треската на новите версии на OS-а и приложенията, а добре направено решение с Mac след 2-3 години работи точно толкова добре, колкото и сега. Най-малкото следващата Mac OS X няма да се появи преди година и половина или две. След това дори да се появи, никой не те кара да обновяваш… Както вчера ми цитираха реплика на някакъв фотограф – за спестяванията, които прави от family pack лицензирането на домашния си офис „операционната система пари не ми носи“…

  Аз не случайно купувам сега – на прехода между Leopard и Tiger – така си гарантирам, че инвестицията в хардуер и софтуер ще мога да ползвам през lifecycle-а на Leopard-а и неговия наследник, който със сигурност ще работи ОК на текущия хардуер. Мога да утроя количеството RAM, което ще направя така или иначе още в близките месеци. Почти съм сигурен, че с тази машина мога да покрия не само текущия и следващия lifecycle на Mac OS X, но и по-следващия. Нямам гаранции, но това показва практиката. Ако пък случайно това се окаже невъзможно просто няма да си сменям OS-а и приложенията, които напълно покриват и най-профи нужди в момента, т.е. едва ли ще ми отеснеят фундаментално идните 4-6 години, навярно дори повече. Ако покрия 3-5 години аз не искам и нищо повече… След това време най-малко ще ми е омръзнал текущия компютър и просто ще е време и ще искам да си купя нов.

  Отделно, че за Linux машината ми в къщи се отказах да купувам монитор – ще си я гледам на прекрасния дисплей на Mac-а… Така, че перспективата да се окажа само с хубав монитор никак не ме тревожи :-)

  Но адски ме зарадва твоя въпрос, защото всъщност проблема с PC е именно, че не покрива lifecycle-а от 2-3 години, за който говориш. Поне при мен… Хрониките показват, че пазарувам повече от едно PC на година, служебните не ги броя… Тази лудница мисля да я прекратя просто… Твърде скъпо ми идва евтината PC-платформа.

 14. Йовко, тези сметки (колко струват сравними Mac и PC) ги правих преди 14 години с един приятел, който внасяше части и сглобяваше PC-та – сравнимия като тип и производителност Mac излизаше, барабар с OS-а, около 15% по-скъп. Да не говорим за удобство, допълнителния софтуер и т.н.

  И още една интересна подробност: пак по това време най-лесния начин да се прехвърли Word for DOS документ с кирилица на Word for Windows беше като се „прекара“ през Word for Mac… :)

 15. …Ще пропусна хвалбите и ще кажа накратко (сякаш, че рекламирам Космодиск:)): преди да си взема Мака мислех, че ще ми е трудно да свикна с новата ОС (все пак досега съм била само на Уиндоус), че много от нещата , които ползвам на домашния компютър няма как да ги ползвам на Мак (според фолклора), а ми трябват, и дори мислех… да му кача и Уиндоус за да нямам ограничения. Изненадах се – едното, че ОС я разучих точно за няколко часа и другото, че намерих всичко което ми трябваше във варианти и за Мак и то по-добри отколкото тези под Уиндоус. Така,че „Здравей, мое Макче! Гудбай, Бил Гейтс!“ Надявам се, че и всички следващи компютри ще са Макове. Не бих се върнала към Уиндоус доброволно. :)))

 16. Много изчерпателна статия. Преди около година имах честта да съм близо да един Macbook, потекоха ми лигите :)
  Единствената пречка за мен е цената. А как стои въпроса със софтуер за MAC от типа на AutoCad, ArchiCad…?

 17. Програми като ArchiCAD и VectorWorks (доколкото ми е известно) оригинално се разработват върху Mac и традиционно по-големият им облак от потребители е именно върху тази платформа. Последния ArchiCAD изисква Tiger или по-нова Mac OS X.

  Autodesk в различни моменти от време преустанови UNIX, DOS и Mac версиите на AutoCAD – последната версия за Mac беше AutoCAD 12 (1992г.), a за UNIX AutoCAD 13 (1994). Maya-та на Autodesk, освен за Mac OS X, се поддържа и за Fedora и Red Hat Enterprise Linux. А Personal Learning Edition може да се свали безплатно за самообучение.

 18. Извинявам се за отклонението, но спомеванането на няколко пъти за 16 bit поддръжка в GIMP ме заинтересува. За Cinepaint знаех, но в GIMP 16 bpc файл не съм успял да отворя, камо ли да работя в такъв режим. Даже още при отварянето ме предупреди, че ще го конвертира в 8 bit-а (16 bpc TIFF от RAW файл през PS). Може ли някой да разясни дали се ползва нещо допъллнително или аз бъркам някъде (GIMP 2.4.2.).

 19. Засега е толкова… файлът се разпознава и конвертира до 8-bit. Не можеш да работиш в 16 bpc все още. В следващия major release 2.6 се планира GEGL да подмени текущите средства за image processing и да направи възможна реалната работа с 16 бита на канал.

 20. Съгласен съгласен много добра OS и много хитър ход с „хакването “ и за нормални PC-та ;-) (не може да не са знаели )

 21. Много добра статия – хареса ми. Обаче лично за мен един въпрос остава неизяснен докрай – кое е по-добро на Епъл – Леопард, като операционна система или Мак компютрите като хардуер, или две накуп?
  Т.е. приемлив ли е от твоята гледна точка варианта, в който ползваш писи с инсталиран Леопард на него /както в случая е с Линукс/?

 22. По-добро е относителна категория… Linux е по-добър от MacOS-а примерно, защото е отворен… Зависи кои критерии вземеш наум… Но на въпроса ти – и двете – поотделно и заедно. Хардуера на текущите Mac-ове е много добре подбран, а Mac OS X е чудесна операционна система, която отдолу си е съвсем истински UNIX, а отгоре изглежда много добре за простосмъртния потребител.

  PC с Mac OS X е интересно (и незаконно) упражнение и за спорта е ОК. Извън контекста на упражненията за мен няма смисъл – макар, че много народ твърди обратното. Ако искаш пълен кеф не правиш половинчати изпълнения. Linux е много добър за PC и е native – защо трябва да правиш глупости.

 23. Аз също НИКОГА доброволно няма да се върна към WINDOWS, но може ли някой да ме посъветва какъв безплатен аналог да избера на Фотошоп? Нужен ми е за не особено и непрененциозно обработване на цифрови фотографии за правене на малки каталози за цветя? Аз съм с iMAC .

 24. Приличен безплатен – и още по-добре – свободен – аналог на Photoshop e GIMP. Има го и за Mac OS X. Не съвсем безплатни, но на съвсем прилична цена са Photoshop Elements и Pixelmator.

 25. Браво Йовко, статията е толкова увличаща, че забравих какво търсех в гугъл :) Споделям напълно вижданията. В твоя подкрепа ще допълня, че Apple, освен с първият компютър са и автори на първите мултимедийни концепции и разработки. В края на 80-те се появиха първите звукови карти за PC, а няколко години по-късно се появиха първите видео ускорители за PC, нещо което си беше приоритет единствено на Apple.

  Когато преди няколко месеца си търсех компютър аз самият се колебаех между ThinkPad и MacBook малко се позагледах и по Vayo. Sony си е Sony, но по-евтините модели са си направо пръчки. Оказва се обаче, че съм повече фен на настолните компютри не за друго ами защото не можеш да си по 15 часа на ден с него. Появи ми се много изгодна оферта за Q6600 и факт е това вече ми е настолната машина.

  Въпреки желанието ми да премина бариерата PC/Vista -> Apple/Mac OSX (или хибрида за момента PC/Mac OSX) имам няколко основни проблема с Mac OS X (също и с Linux). Почти не намерих читав редактор под тези системи еквивалентен на EditPlus (бърз при стартиране и поддържащ разни там удобства за разработчиците). Второто нещо, което не открих е удобен SubVersion клиент, подобен на Tortoise. Да кажем, че първият проблем се решава с wine, но SVN се интегрира доста дълбоко в операционната система и подобен трик не е възможен. Всичко което открих е компромисен вариант. Наред с това трудно бих загърбил продукти като: Fruity Loops, Reason, Sound Forge, SWF debugger, DirectX и т.н. но това се преглъща сравнително по-лесно. Лично аз не ползвам особено много приложения затова не бих се колебал да обърна гръб на дребни програмчета и „удобства“, които имам под Vista в името на миграцията към Mac OSX. Та питането ми е дали ти си срещал удачни еквиваленти на някоя от споменатите програми. Поздрави на всички, които желаят да минат на джадайска страна ;)

 26. Павка, за съжаление не съм се ровил във всички посоки, които на теб са ти грижа. Моите нужди от текстов редактор напълно ги задоволява Smultron. Subversion ползвам в конзола само директно на шела на хостинга си – за друго не ми е нужно в момента – все по-рядко се ровя в суров код вече. За sound/video ползвам неща, които са в пъти повече от скромните ми нужди – GarageBand, Final Cut Express, Audacity, WireTap Studio, BoinxTV. Иначе в Apple-света Logic Studio и Logic Express са pro-инструментариума за аудио. Но това не са моите води, за да си позволявам да изказвам компетентни становища. Именно затова всеки си преценява сам и най-важен е погледът от неговата си камбанария.

 27. Към Павел Желязков
  „….Почти не намерих читав редактор под тези системи еквивалентен на EditPlus (бърз при стартиране и поддържащ разни там удобства за разработчиците)….“

  Има… и то какъв.. TextMate това е редактора, който би удовлетворил всички нужди на разработчика независимо на кой език пише. В сравнение с тази мощ editplus изглежда като сукалче. Разрови се малко и това ще бъде твоя редактор :)

 28. Здравейте,
  Като Мак потребител и фен (едното си върви ръка за ръка с другото) ми направи изключително неприятно впечатление отношението на образователните институции в България към „алтернативата“. Преди месец се явих на един елементарен изпит (1ви курс, 1ви семестър – Шуменски университет), като щяха да ме припитват относно менюта и иконки на MS Windows ХР, Office 2003, контексни менюта, лентички и копченца. Направих теста, минах устното изпитване. И към края на самият изпит (устната част), изпитващата ми каза – „прочети добре учебника, който съм написала, има го в издателството, за да няма изненади на изпита вдругиден“. Предстоящият изпит бе по програмиране първа част и затова зададох въпроса „ще ми предложите ли някакъв С++ компилатор за Mac OS?“. Изгледа ме женицата крайно изненадана и се чу едно въздишащо пренебрежително „За макинтош ли? Не знам, пробвай на машина с Windows“. На упражненията се ползва задължително Microsoft Visual Studio 2005. Има изпити за работа с MS Office 2003. Думичка не се чува за нещо различно от продукти на Майкрософт.
  Като цяло не съм очарован от самият университет, дори съм крайно разочарован, но това е друга тема.
  Мисълта ми бе – в държавните училища се набляга твърдо в закърмването с Майкрософтски продукти и това не мисля, че е правилно. Ако наистина имаме образование, не бива учащите да не се запознават с алтернативите, било то дори на основно или елементарно ниво.

Read Next

Sliding Sidebar

Архиви

Бюлетин

Получавайте новите публикации всяка събота сутрин по електронна поща: