B.O.F.H.-style support

Не знам дали си запознат със ситуацията затова започвам отначало. Имаме инсталиран PDC, който държи домейна ни. Домейн контролера е на HP server, операционната система е W2K. В момента, в който започнаха проблемите имаше инсталиран SAV ЕЕ 8.1. За първи път преди около 6 седмици, сървърът спря да работи. При рестартиране проблемите изчезват и сървърът работи стабилно за около 7-8 дни, след което ситуацията се повтаря. Приложено ти изпращам екраните с грешките които се появяват в моментите на срив. Ако е нужно още нещо за изясняване на проблема пиши ми.

Вили, като един виден IT Архитект в областта на MS-технологиите съм щастлив да видя поредния проблем с Windows. И благодаря за доверието, че мога да го разреша, разбира се. При добро желание от страна на потърпевшите колеги можем да предложим две изпитани решения – едното е да подменим сървъра с Linux, а другото да го направим да забива всеки ден за да няма неочаквани изненади с неравномерната амплитуда от време.

Все пак един възможен компромисен action plan е следният:

1. Сървърът HP да се подмени с IBM.
2. Всички червенички грешки в логовете да се направят сини, след което повече проблеми няма да има.

< Режим СЕРИОЗНО включен>
3. Иде реч за System Memory Leak. (http://support.microsoft.com/?id=272568 )
Нужно е да се отиде на сайта на Symantec и да се свалят възможно най-новите updates за въпросната версия на SAV. И да се молите това да свърши работа. Проблемът на тази машина се нарича SAV върху домейн контролер, но това е по-малкият проблем. По-големият е, че май Symantec нямат читаво решение, което да го решава при всички случаи. Предлагат upgrade:
http://service1.symantec.com/SUPPORT/ent-security.nsf/…
< Режим СЕРИОЗНО изключен />

4. При всички случаи едно поливане с Кока-кола на сървъра ще разреши проблема (вкл. т.1 и 2 от горния action plan). В състояние съм да доставя скромни количества for free, но вярвам, че макар и не толкова ефективно и невъзвратимо и кофа бира, ще помогне.

Новият Windows върху ново IBM желязо няма да прави проблеми поне две седмици. Особено ако SAV се инсталира на друга машина. След това пак можем да помислим за миграция към Linux. 😉

Best regards,
Yovko Lambrev

7 мнения за “B.O.F.H.-style support”

 1. Чудесно обяснение :). Малко (много) тенденциозно, но това е една друга тема.

  Нещо не разбрах само защо умишлено изкривяваш нещата към „проблем с операционната система“, вместо ясно и просто да си кажем, че става въпрос за изключително отвратителния и бъглив Norton Antivirus (само мое лично мнение)…?

  Или може би бой с машата, щото всички са лоши? Да, може би това е целта ;).

  Честит 3-ти Март!

 2. Като изпуши човек (не личи ли горе?) всичко му е криво. Иначе съм го казал ясно – проблемът се нарича Windows домейн контролер и SAV в комбинация. Поотделно и двете си работят криво-ляво. Ама ти си кротувай, че както съм им набрал на MS през последните няколко месеца… Стрелям на месо по всеки дето мърда и продължава да ми твърди, че Windows става за enterprise… WoW…

  Иначе е весело де – SAV през равни интервали от време захапва да речем 8 парчета пилешко (опс, памет…), а освобождава 6… Така иде момент, в който няма какво повече да захапва и машината се гътва. Рестарта помага, до следващото свършване на паметта. Което е свежо… Ако добавиш още памет можеш да удължиш периода на рестартиране. И обратно ако намалиш паметта, да му съкратиш и дните… Дето се вика – всичко е в твоите ръце.

  Честит, де! 😉

 3. Две забавни случки:

  1. Георги Гунински по повод MS Office XP (май) беше написал като извод за решаване на проблемите: deinstall it.

  2. Ивайло Крумов (ака Ивака) по повод Win2K или WinNT, имаше няколко страници описание на решавнето на проблема, които завършваха приблизително така: „Ако не успеете след тридневните опити да оправите проблема, най-добре инсталирайте или Линукс, или по-старата версия на Windows.“

 4. Така, така. Ритай в бъбреците.

  @Дончо – баш си е операционната система за е**не. Тя с добър администратор си е напълно ползваема за ентърпрайс (съгласи се Йовко, подчертавам – с добър администратор. Придатък към сървъра, симбионт). Домейн контролер – утрепало се е. Но с advanced архитектурни решения – както в примера, или + Уеб сървър, ФТП сървър, и една, две MSSQL бази покрай другото… Не става. Става всъщност, но често пада.

 5. Смея да твърдя, че съм виждал три адски големи активни директории – първата в Хебросбанк, когато бях там администратор, втората в Siemens – аз имах късмета да полагам основите в БГ, а в момента се занимавам с една от най-големите паневропейски миграции (засягаща паралелно 28 държави) към Active Directory правени някога. Даже не само в България, а и по-света едва ли на много хора им се е случвало да се забъркат в такава мащабна миграция. И Microsoft – България едва ли са правили такава (надявам се да си хапят здраво задниците, че са изтървали сделката).

  Проблемът е, че това нещо именно в голям enterprise изисква сериозни ресурси за администрация и то добри ресурси, както казваш – и да бъда ли честен защо… Защото няма голям enterprise, който да е подреден като аптека – в подобна инфраструктура винаги нещо не е точно както трябва, омазан DNS, някъде активиран някой недоизпипан IDS или firewall… някъде все нещо се случва и става… Безброй админи с различни права, ръчкащи различни неща… И ела да ми видиш, Андрешко, какво тегло теглят честичко хората по support-а. Добре, че са Windows фенове в повечето случаи та им идва по леко психически. Иначе си стоя аз сред тях с моето UNIX-мислене и им се радвам, че не съм на тяхното място, че иначе ще се застрелям с кухненския нож.

  Active Directory работи добре само за себе си – перфектно даже – при идеални лабораторни околни условия. Но комбинацията с истински жив enterprise е нещо НЕПРЕДВИДИМО… а това не ми стои профи… каквото щете ме правете.

  От архитектурна гледна точка винаги бих възпрял клиент, който е тръгнал натам да размисли. Друг е въпросът, че много от тях нямат избор…

  Искрено се надявам Fedora/Red Hat Directory Server да се развива добре, защото само там виждам СПАСЕНИЕТО…

 6. Йовко, не си прав и от дърветата не гледаш гората. Проблема е далеч по-всеобхватен и се нарича ИТ култура. Или нещото е просто, лесно и се учи за два дни (или го нацъкваш без да го учиш изобщо) и такива нещица се наричат „point solution„, или нещото се нарича „enterprise solution“ и може мама и тати, сложно е, трябва да се учи и пипа с месеци (сертифицирането е почти задължително), с две думи не е за всеки. Няма смисъл да се напасва точния тип гуми за конкретната писта ако караш Опел Корса, както и ако нацъкаш ферарито с Next-Next-Next другите ще са пред теб още на първия шикан!

  Забележи, че никъде не пиша производител (vendor), проблема е основен и глобален. Нюансите при различните производители идват чак при оценка на бизнес-стратегията. M$ от край време са прицелени в SOHO-пазара и решенията им ТРЯБВА да са цък-цък-язък. It’s Better Manually от край време са ориентирани към големите корпорации със сложни инфраструктури и НЕ МОГАТ да направят SME-ориентиран продукт (могат да го купят, и като го поIBMчат той вече не става за дребни компании)!

 7. Може и да не съм прав 🙂 Но ти с други думи казваш и това, срещу което и аз роптая.

  Съгласен съм за ИТ културата – на 200%, само че и тук удряме на камък – именно в по-големите корпорации има хора, които успешно крият своята посредственост с години. И именно в големите корпорации има политики и процедури, които винаги имат изключения заради някакви си цели… Не ми казвай, че не е така 🙂 Преследва се хомогенност, която е вечен мираж. А посредственост има навсякъде… Ама наистина…

  И другото – ти пишеш, че MS стрелят в SOHO сегмента – тогава как AD е big enterprise solution?… Кое не е вярно, че не им стига само SOHO-то или че AD-то не е enterprise? Май нещо ми заприличва на Ферари накликано с next, next, next…

Вашият коментар