B2P

B2P

Не че ми липсват абревиатури в ежедневието, но B2B, B2C и P2P вече са твърде демоде 😉 Всъщност с набъбването на обема на този сайт, вече доста отдавна ми се върти в главата идеята за портална отправна страница. Дори за кратко съществуваше някакъв опит за такава, но едва с появата на WordPress 2.1 това се появи не просто като стандартна функционалност на новата версия, но и направена точно каквато бе моята представа за нещата и с прекрасна гладка интеграция между класическия блог, индекса му и някакво динамично сечение, което може да бъде изнесено като портална начална страница.

Всъщност говоря за възможността вместо класическата начална страница с последните най-нови blog публикации, да се използва някоя от статичните страници, които бяха въведени с версия 1.5/2.0 (ако не се лъжа). Всъщност не знам защо се наричат статични, доколкото те се асоциират с template шаблони, които могат да генерират доволно динамично съдържание. Благодарение на това може да се дефинира нов шаблонен файл към текущо използваната тема, който да визуализира някакво сечение в прозволно избрани моменти на текущото съдържание на блога и той да се дефинира като начална Home страница. Старият blog-индекс се асоциира с някаква друга (нова) статична страница, използвайки Default template. Между другото нa codex.wordpress.org за жалост документацията за това е доста оскъдна все още.

Аз имам нужда от това, доколкото непрекъснато ме тормозеше дилемата, че не мога да сместя всичките си теми, които ме вълнуват в блога си. Затова фотографските неща, стояха сбити в sidebar-а, а бизнес-тематиката (с което си вадя хляба за добро или лошо) дотолкова беше забутана в подкатегория на блога, че самият аз нямах желание да пиша за това. Сега най-накрая намерих как балансирано на видно място да сместя нещата от блога си, фотографските си залитания и все по-често, там където сега стоят innovation podcast-ите на IBM, ще се появяват публикации на бизнес-тематика от моя блог и един друг сайт, но за това малко по-късно.

Всъщност промени няма – четирите основни RSS-канала остават същите, адреса на сайта също, единствено първата страница прилича повече на портал. Единствено старият blog-индекс вече се крие зад щракване върху менюто Blog или картинката на хедъра, най-горе на всяка страница. Всъщност точно същата функционалност най-накрая ще реши и друго мое web-терзание, a именно да управлявам с WordPress и фотоблога си и да събера всичко под общ знаменател. Вече е възможно и знам как да го направя, въпросът е да намеря време.

P.S. B2P би трябвало да значи blog to portal, разбира се 😉

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България