BG Fedora Mirror

Публикацията повече не е актуална!

Българското огледало на Fedora в Софийския университет отесня. Досега машината се поддържа с личните усилия и средства на Веселин Колев. За да разполагаме с огледални копия на повече хранилища и за да продължи поддръжката на настоящите е нужно да се закупи нов диск. Огледалото се използва от изключително много хора, затова ако всеки от нас даде мъничко средства ще можем да купим достатъчно голям диск, на който да продължи работата на огледалото и да се добавят още хранилища. Търсят се едни никакви 174 лв. за да се вземе поне един 200GB диск, ако се съберат повече пари ще вземем и по-голям.

Новина-призив е публикувана и на linux-bg.org .

Весо се нагърби със събирането на пари в брой, а аз оставям една своя сметка идните 10-12 дни за набиране на средства за огледалото чрез банкови преводи. Сметката е в Първа инвестиционна банка – София, банков код: 15091501, с/ка: 1007530107 и е на името на Йовко Димитров Ламбрев. Тази сметка принципно се използва много рядко и по нея няма средства. За да бъде всичко открито и явно всеки ден ще взимам банкоматска бележка в края на деня за състоянието на сметката, ще я сканирам и ще я публикувам online.

Началното салдо на сметката днес беше някакъв остатък от 6,90 лв, който се брои за нулев.

Утре вечер ще публикувам копие на утрешния end-of-day… и така. От време на време (през ден примерно) ще слагам и копие на бележка за последните 5 транзакции, за да се вижда, че няма такива, т.е. че не е теглено от сметката.

Ако някой предпочита да дари пари на ръка ще трябва да се свърже с Весо наживо. Аз лично откривам състезанието с 30 лв в брой към Весо. Не е срамно да се дарят и 2 и 5 лева – всеки си преценява колко. Упражнението да го направим като общност е по-важно от това кой колко е дал.

9 коментара за “BG Fedora Mirror”

 1. Не знам, но това не пречи да се съберат някакви пари там (примерно от теб) и после все някак ще стигнат до него ако това е идеята 😉

  Аз и Тони Райжеков имаме една среща за една статия за Creative Commons в сряда след работа и не знам дали ще стигна до бирата.

 2. Аз участвах с 10 лв по банковата сметка.
  А има и една особенност. ПИБ имат само една транзакция към Борика около 4 след обяд. Така че, ако гледаш на банкомат можеш да видиш промяната след 18 часа.

 3. Да, Борика транзакциите са повече offline отколкото online по отношение на банките! Повечето банки имат две или най-много три процеса дневно за синхрон на салдата с Борика. (Салдото на сметката, по която имате дебитна Борика карта всъщност е неизвестно дори за вашата банка! Само Борика знае точното салдо. Парадокс, нали?) Понякога преводите направени в един ден (особено ако са наредени следобяд) ще се появят на следващия или дори по-следващия ден в зависимост от банките, които си прехвърлят парите.

 4. Прав си и не си прав. Вярно е че Борика има само ограничен брой транзакции към дадена банка. Но също така е вярно, че когато се прехвърлят преводи от банка в банка си има един период на забавяне внесен изкуствено от банката, като минималния е 8 часа. За да може, ако искаш да си парите да се прехвърлят веднага си плащаш спешен превод. За щастие имаме една и съща банка предоставяща виртуален банков клон и транзакцията се осъществи за около 15 мин.

 5. И това е вярно 🙂 Някъде къмто две години и половина съм прекарал от вътрешната страна на една банка 🙂

  А сега го играя доброто ченге и лошото ченге едновременно 🙂

Вашият коментар