/ Технологии

BladeCenter

![](https://yovko.net/content/images/2005/02/blade1.jpeg)![](https://yovko.net/content/images/2005/02/blade2.jpeg)
Хайде като съм почнал. Утре ще поискам комисионна за реклама! Това е още едно секси решение, което има много смисъл за различни цели. А параметърът плътност или брой сървъри в единица обем хич не е смехотворен. Нарича се [BladeCenter](http://www-1.ibm.com/servers/eserver/bladecenter/index.html) и представлява интелигентно шаси със захранващи модули, модули за управление, media bay (комплект флопи и DVD най-често, който се закача заедно или отделно от конзолата към произволен сървър от тези в шасито) и някой друг switch вътре, през който стигаш до всяко блейдче или те си общуват помежду си. В едно шаси обикновено влизат 14 (при други производители бройката варира).

Всяко едно такова вертикално нещо на снимката вляво всъщност представлява блейд-сървър. Това си е пълноценен сървър, който вътре има един или повече процесора. Един или два бързооборотни диска (подобни само на външен вид на тези в лаптопите), мрежови интерфейси и други и може да си се използва самостоятелно като всеки друг отделен сървър. Когато се клъстерират тези играчки става наистина страшно могъщо.

На снимката вдясно съм измъкнал едно блейдче от гнездото му. А всъщност снимката обхваща точно едно шаси с 14 блейдчета. Това нещо също страшно шуми и духа за да се охлажда – особено като се пуска може да се объркаш, че наблизо излита нещо. Консумацията на електричество също е сериозна – едно шаси може да стигне до няколко киловата в зависимост от вида сървъри.

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

IT инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Съосновател на Trakia.Tech и сайта за независима журналистика „Тоест“. Вярва, че можем да направим света по-добър.

Повече
Етикети: Технологии
BladeCenter
Сподели

Абонамент за yovko in a nutshell