Благодаря, Mtel

– Добър ден! Обаждам ви се от Mtel във връзка с молбата ви да бъде отключен 3G Wi-Fi модема ви, но за съжаление той не отговаря на условията да бъде отключен и това не може да стане.
– А какви са условията, на които трябва да отговаря, за да бъде отключен?
– Договорът ви е прекратен.
– Прекратен е понеже е изтекъл! Устройството е купено преди две години…
– Разбирам ви, но ако договорът не се поднови, не можем да отключим устройството.
– Разбира се, че ще го подновя, но с някой друг оператор. Всичко добро и довиждане!

В добавка към историята мога само да кажа, че когато купувах устройството се наложи половин ден да обикалям София, защото „компетентни“ служители на Мобилтел ме разходиха между няколко бизнес-центъра, понеже не познаваха добре продукта си тогава и не проумяваха, че не търся USB-stick. След което писах жалба, понеже бизнес-центъра в Мол Сердика отказа да ми го продаде, защото поисках да го добавя към договор, който бях преподновил предния ден с дата още в бъдещето, т.е. не бе влязъл в сила, а вместо това искаха да подпиша втори (wtf?). Накрая намерих бизнес-център, който просто анулира невлезлия в сила договор и го преподписахме наново + играчката. Не отключих устройството в рамките на договора, понеже… за да съм коректен към оператора. А и защото не ми е трябвало, освен в някои редки случаи в чужбина, когато бих могъл да ползвам местна карта вместо данни в роуминг. И сега, когато устройството би трябвало да е изцяло мое, понеже не е обвързано с договор (не че не съм си го и купил, още преди две години за цели 109 лева), операторът цитира именно това като причина да не го освободи?! Очевидно Mtel дълбоко цени коректността ми.

Но за разлика от преди две години, подобрена версия на същото устройство, вече се подарява напълно безплатно срещу подписан договор за данни. А и още тези дни ще пробвам да го префлашна с чист firmware от Huawei.

Иначе, благодаря, Mtel, за всички сходни емоции, които сте ми създали през времето от 1999-та насам. И особено напоследък. Тринадесет години стигат! Има капки, които преливат чашата.

P.S. Между другото, ето как да се справи човек сам с отключването.

11 коментара за “Благодаря, Mtel”

 1. Понякога ми е трудно да разбера защо компаниите са толкова твърдоглави. И аз съм се сблъсквал с подобни моменти, опитвал съм се да ги променя отвътре, но често желание просто няма. Жалко. Към Vivacom?

 2. В конкретният случай жалба до КЗП няма ли да помогне ? Не че би трябвало да ти пука за устройството, но пък е един начин за тормоз 🙂 Мисля, че приемат и по е-поща с електронен подпис.

 3. Защото в големите корпорации има един стремеж към ограничаване на редовия служител от взимане на колкото се може повече (или по-малко) решения, от страх, че той може нарочно или не да навреди на компанията. Ето защо инстиктът на служителя винаги е да откаже, да затрудни и т.н. С демократизирането на правенето на бизнес обаче това не може да не се промени – просто компаниите, които не се променят рано или късно ще бъдат изтласкани.

 4. Има един филм – The Corporation – малко е дълъг и малко краен, но си заслужава да бъде изгледан от първата до последната секунда. В една част от филма се съпоставя профила на корпорацията (понеже по закон и история на възникването си това нещо е legal person) спрямо профила на психопата, според Световната здравна организация. Оказва се, че съвпада по абсолютно всички белези:

  Единственият проблем е, че корпорацията като такава няма физическо тяло, което да бъде вкарано в лудницата или в затвора.

 5. Напуснах ги преди около 10 години. Сега си мисля, че просто съм заменил едни идиоти с други. Надявам се някаква алтернатива „телефон без телефон“ да може да пробие мрака до няколко години.

 6. Има ли смисъл човек да си трови нервите с монополистите… Напълно безсилни сме срещу тях, защото сме избрали да живеем в България. Флашването не би ли трябвало да свърши работа?

 7. Идентичен случай с идентичния модем с идентичния оператор! Преди няколко месеца! Благодарение на отзивчивостта на познат и няколко заплахи (за всичко трябват връзки в тази скапана компания!), успях за месец, месец и нещо да го имам отключен.
  Не мога да разбера защо нещата трябва да стават така трудно.

  Разбирам, че въпросът е принципен, но според мен и въпреки изнудваческото поведение и абсурдните (вътрешни) правила, МТел си остават най-стабилния оператор в България. Като че ли за тях чувам най-малко простотии от този тип, докато при Глобул и Виваком случките направо изобилстват. Направи си добре сметката… и успех.

  Аз също бях бесен тогава от същия този разговор, и бях готов не само моя договор да прекратя, но и всички фирмени. Защото така НЕ СЕ прави!

 8. Много хубаво, че си го описал тук. Ще го прочетат хиляди хора, които уважават твоя авторитет и се вслушват в препоръките ти. От това ще ги заболи много повече, отколкото от жалба до КЗП. Което не пречи да пуснеш и такава. Време е да се научат как да се държат с клиентите си.

  „Българските телекоми преживяха своя „златен“ век и едва ли скоро ще влязат в нов такъв.“ [Криза на зрялата възраст при телекомите, Капитал] Сега ще им се наложи да се борят за всеки клиент с качество и добро отношение, за да могат да оцелеят, особено когато цените за роуминг се изравнят с вътрешните, и стане по-изгодно да си купиш план от UK, Германия или Австрия, вместо от Ментел.

Вашият коментар