Bleeding Edge

Bleeding Edge

Понеже по стара традиция на празник българите си обличали новите дрехи и аз реших по повод на новата година да си пременя сайта, но не само като дрешки и външен вид – подмених малко и скелета. Всъщност само до преди 4-5 дни нямах никаква идея да върша това, но една от последните вечери на миналата година случайно реших да прегледам как върви разработката на новия клон на WordPress. Позарових се по-дълбоко от необходимото и… хлътнах. Явно малко ми трябва. Забелязах няколко дреболийки, които отдавна ме блазнят, а и бях очарован от по-категоричното отделяне на дизайна от кода, което за мен беше голям гърч при обновяване на stable версиите от клона 1.2.x и предишните. При всяка смяна за софтуера трябваше да внимавам за няколко файла, които допълнително бях пипнал малко.

В новия WordPress 1.3 и нагоре (пардон – решили да го нарекат 1.5 преди няколко дни и WP 1.3 ще излезе като 1.5 някога си, когато е готов) темата се обособява като поддиректория със скриптове и шаблони, където човек може да си събере всичкото custom-програмиране, донапасване, дизайн и т.н. Чудничко. Разбира се, че се налага да пробвам – речено-сторено. Dump на базата ми и upload в нова test-база. Инсталация на последния nightly build код 1.5-alpha-6, последващ upgrade на базата (има някои промени) и… Луната спи. Темите се сменят с едно кликване, дребни, но удобни благинки в админстраторския панел, новият код прави чувствително по-малко грижи на MySQL-а – в различните ситуации за генериране на едно и също нещо WP-1.5 прави два до три пъти по-малко SQL-заявки от WP-1.2 поне за моя тип схема на сайт. Сега при смяна на софтуера просто подменяш него, а всичко, което е в поддиректория content, съдържащо картинки, теми, plugins и т.н. специфики, просто си го запазваш. Смених три последователни nightly builds без никакви проблеми.

Само за един ден си разработих своя тема, която нарекох Blue Moonlight, разбира се не from scratch – модифицирах в някаква степен Manji, която адски ми допадна. Добавих и дори малко JavaScript plugins (на темата – да – не на WP-то) – цитат на момента, дата, лунен календар. И на на последно място аргумент да опитам нестабилните nightly builds беше и лежерното отношение на екипа на WP към цитираните напоследък проблеми в сигурността на кода. За жалост някои неща още не са оправени дори и в новия development клон, но поне ежедневната динамика на кода създава некомфортна среда и за потенциалните script kids.

Аз досега не съм се натъкнал на никаква причина да съжалявам, че преминах на код в още нестабилен статус. Екипът на WP непрекъснато обяснява, че това е alpha, която е преди beta, което е преди release candidat и докато стане stable ще минат няколко месеца като препоръчва дотогава 1.2.x клона. Истината е, че със съвсем базисни познания пo PHP (аз не се считам за добър в PHP-то) не е проблем да мигрираш и поддържаш blog върху новия 1.5-alpha клон. Е, разбира се – регулярни архиви на базата са препоръчителни.

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България