Българска народна библиотека

Хм, на война като на война… Дано не сте забравили случката с ИК „Труд“, bezmonitor.com и Виктор. Законът и грубата сила на НСПОБ бяха използвани за сплашване, терорът на авторските права над културата и споделянето бе приложен с пълна сила, а доколко това като акт е законно и морално явно е една маловажна подробност. Пък и то какъв спор за морала… отдавна у нас моралът е загубил всякакво значение. Ако пък взема да изпусна нещо за обществения дълг на шибаното ни общество към хората с увреждания съвсем ще се впиша в графата розовеещ идеалист… Розовеещ като идеалист – не като партийна оцветка…

Е, понеже Труд се опитаха да си изпишат вежди, справедливо някак е да си избодат очите – дето се вика за всяко нещо има възмездие или каквото почукало, такова се обадило.

Народна библиотека в Интернет ще колекционира и споделя текстове на български класици без търговска цел и само за четене като алтернативен метод на Браиловите книги, съгласно Глава 5, чл. 24 ал. 1, т.9 и т.10 от ЗАПСП на Република България, както пише на страничката Правила.

Помогнете на библиотеката да се обогати със съдържание – особено пък ако познавате някои автори и преводачи и можете да ги убедите да дарят творбите си за да бъдат четени от всички свободно.

Нямам идея кои точно са авторите на този проект (и може би е разумно да си останат анонимни), но това е човечно, справедливо и морално дело, което заслужава благодарност, овации и дълбок поклон!

3 мнения за “Българска народна библиотека”

  1. Ето как е решен проблема с авторските права на Американските класици. И това в държавата, която се стреми да печели от всичко:

    „What Mark Twain himself published, or anything of his that others published posthumously before the year 1923, is in the public domain and may be quoted or reproduced in its entirety without permission. Mark Twain writings of any kind, whether literary manuscripts, notebooks, marginalia, or letters which came to light after 2001 and which were not published in the Microfilm Editions or elsewhere before the end of 2002 are likewise in the public domain.“

Вашият коментар