Българското ръководство за GNOME на хартия

Българското ръководство за GNOME на хартия

Снощи на поредното умуване за проекта OpenCamp на Open Projects Foundation точно, когато Весела си тръгваше, в къщи се появи друга очарователна гостенка, която донесе тази книга на снимката. A Юлия всъщност е една от замесените в това добро дело.

За жалост не мога да изброя точните имена на тримата преводачи, защото книгата не е у мен повече и затова бих я помолил тя да допълни поста ми. А заслугата това нещо да съществува на български е тяхна (и на помощниците им, разбира се), на цената на жертвано лично време. „Потребителско ръководство за GNOME“ е част от придружаващата документация на проекта и е на практика основното четиво, което потребителите трябва да погледнат при нужда. Ръководството е свободно достъпно online под Free Documentation License.

Това, което виждате обаче е нещо повече – това е същото нещо издадено на хартия. Съвсем истинска и читаво отпечатана книга, на хубава хартия и с хубава корица. Не се шегувам – това е съвсем българска свободна книга на хартия. Не съм сигурен дали съм прав, но аз поне не знам да има друга такава, което навярно я прави първата българска свободна книга. Издадена е от ЦМИ „Интерспейс“. Един чудесен проект с прекрасен резултат.

Няма какво друго да се каже, освен едно голямо браво на всички замесени в проекта! И дано все повече такива неща да се случват и занапред.

P.S. Между другото точно това копие на книгата, което е на снимката и което Юлия донесе, е първото, което е разпечатано от пакетите, с които книгата е дошла от печатницата.

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България