Българското ръководство за GNOME на хартия

Снощи на поредното умуване за проекта OpenCamp на Open Projects Foundation точно, когато Весела си тръгваше, в къщи се появи друга очарователна гостенка, която донесе тази книга на снимката. A Юлия всъщност е една от замесените в това добро дело.

За жалост не мога да изброя точните имена на тримата преводачи, защото книгата не е у мен повече и затова бих я помолил тя да допълни поста ми. А заслугата това нещо да съществува на български е тяхна (и на помощниците им, разбира се), на цената на жертвано лично време. „Потребителско ръководство за GNOME“ е част от придружаващата документация на проекта и е на практика основното четиво, което потребителите трябва да погледнат при нужда. Ръководството е свободно достъпно online под Free Documentation License.

Това, което виждате обаче е нещо повече – това е същото нещо издадено на хартия. Съвсем истинска и читаво отпечатана книга, на хубава хартия и с хубава корица. Не се шегувам – това е съвсем българска свободна книга на хартия. Не съм сигурен дали съм прав, но аз поне не знам да има друга такава, което навярно я прави първата българска свободна книга. Издадена е от ЦМИ „Интерспейс“. Един чудесен проект с прекрасен резултат.

Няма какво друго да се каже, освен едно голямо браво на всички замесени в проекта! И дано все повече такива неща да се случват и занапред.

P.S. Между другото точно това копие на книгата, което е на снимката и което Юлия донесе, е първото, което е разпечатано от пакетите, с които книгата е дошла от печатницата.

11 коментара за “Българското ръководство за GNOME на хартия”

 1. Заслугите за книгата са както следва:
  Превод: Юлия Велкова, Владимир Петков, Ростислав Райков
  Коректор: Юлия Кирилова
  Корица: Иван Гинев
  Консултант: Александър Шопов
  Оформител: Ростислав Райков

  Издава се от „ИнтерСпейс“ със съдействието на Институт Отворено Oбщество – Будапеща.
  Повече подробности ще има скоро!

 2. Не съм кой знае какъв фен на гном, ама самата инициатива (всъщност, реализацията) ме кефи особено много! Дерзайте и за други подобни!

 3. На снимката изглежда страхотно, предполагам и отвътре ще е така приятна за окото 😉
  Дано наистина да се случват все повече такива неща.
  Браво на замесените.

 4. Привет,

  книгата няма да се разпространява в книжарниците. Желанието ни е първите 1000 броя да ги раздадем на неправителствени организации и хора, които обучаваме. Задължително ще дарим известно количество на организации, които промотират свободния софтуер в България. Планирали съме около 50-100 копия за тестъри и хора, които ще дадат обратна връзка. Все пак не смятаме това да е последното издание на ръководсвото, а искаме следващите му версии да са по-добри. Когато започнем да търсим тестъри ще го обявим публично в Линукс за Българи и всички достъпни нам информационни канали.

  Поздрави
  Владимир „Каладан“ Петков

 5. Е, поне електронен вариант трябва да има?… В начален етап имаше част от главите в уики-то на ССС, но като напусках сдружението, ги предадох на Шопов. Каладан, няма ли да публикувате текста?

 6. Поздравления на всички участници в проекта! Това е сериозно постижение и невероятно доказателство, че отвореният софтуер е великолепен модел за разработка. Браво!

Вашият коментар