Десет души

Десет души
Снимка: Micheile Henderson / Unsplash

Преди пет години и половина разказах за началото на „Тоест“. Част от проекта съм още преди изобщо да се осмелим да стартираме. Досега съм похарчил адски много време, лични средства и нерви (в това число и немалко разгорещени семейни спорове). Не съжалявам! Защото смятам този проект за едно от най-важните ми житейски начинания – макар да няма нищо общо с професията ми или с индустрията, в която работя. Този текст индиректно обяснява защо продължавам да се боря за него.

Досега в началото на всеки септември екипът на изданието се завръщаше от лятната пауза с нови интересни материали по разнообразни теми. Тази година се налага да забавим рестарта с един месец и да започнем новия „сезон“ с притеснение за бъдещето. Причините за това са изцяло финансови. Колкото и свити да са месечните разходи на „Тоест“, приходите не достигат, за да ги посрещнем. И имаме спешна нужда от помощ.

💰
Дупката в месечния бюджет на „Тоест“ е около 2500 лева. Десет души могат да поправят това. Прочетете докрай публикацията, за да научите защо и как...

През тези пет години и половина оцелявахме основно на мускули и с микродарения от читателите ни. В началото на 2023 г. обновихме изцяло сайта, разширихме формите за подкрепа, като добавихме дарителски пакети и създадохме с партньорите ни от фабрика „Гайо“ специален шоколад с кауза. Преструктурирахме дейността, привлякохме нови редактори и автори и „Тоест“ се сдоби с нова динамика и рубрики, които не останаха незабелязани, а отзивите бяха силно позитивни. Това предизвика скромен ръст в месечните дарения, но той не е достатъчен за да компенсира разходите.

Нямаше как да продължим само с краудфъндинг и потърсихме допълнително финансиране чрез програми, които подкрепят културни и медийни проекти. Кандидатствахме самостоятелно и в партньорство с други организации по шест програми за финансиране. До този момент обаче нямаме положително развитие. По различни причини – за едни не сме „културна институция“, при други не ни достигна половин точка, за да се класираме. Трети поискаха от нас устойчив бизнес модел, който да ни държи на вода и без финансиране. Любопитно, коя медия има такъв? И ако бяхме намерили този модел, щяхме ли да търсим друго финансиране?

Българският медиен пазар е ограничен най-напред от езика, на който говорим и пишем. В допълнение на това, скорошни изследвания потвърждават, че повече от половината българи съзнателно избягват новините, а едва малко над 15% от тези, които разчитат на медиите, за да се информират, използват онлайн издания. На този фон „Тоест“ е аналитична медия за бавно четене, която държи на чистотата на езика и правилния изказ, съзнателно не използва прилепчиви заглавия и лековати дописки. Публиката ни е мислеща, образована и цени тези наши усилия, но няма как да е масова. И много малка част от нея ни подкрепя финансово.

🎯
Защо отказваме да пускаме рекламни банери и да затворим съдържанието само за плащащи читатели – прочетете в редакционния ни текст.

Следващата ни стъпка е да търсим дългосрочни и ангажирани партньорства с бизнеса. Онзи успешен и почтен български бизнес, който припознава нашата мисия да създаваме качествена и ангажирана журналистика. Който съзнава защо е важно и нужно в България да има независими медии. Независими включително от рекламодатели. Красноречив пример е нашият скорошен материал за A1, който никоя друга медия не се престраши да коментира. Обяснението е просто, A1 е рекламодател, който никой не би искал да разсърди.

Търсим бизнес партньорство с компании, които биха ни подкрепили не срещу стандартното „медийно отразяване“. Екипът на „Тоест“ може да предложи много повече от това. Вече имаме разговори в тази посока, но те също отнемат някакво време. Дотогава обаче „Тоест“ се нуждае от спасителен пояс. И това е целта на този текст.

Обръщам се към всички, които биха могли да си позволят малко по-сериозен разход за няколко месеца. И на които им пука за средата, в която живеят. Обръщам се и към колеги от ИТ бранша, които зная, че в общия случай имат жизнен стандарт над средния. Ще се намерим ли десет души, които в идните четвърт до половин година да даряваме по 250 лв. месечно, за да запълним недостига в издръжката на „Тоест“? Аз, разбира се, ще съм първият от тези десет души. Това време е необходимо, за да развием бизнес партньорствата, които се надяваме да превърнем във витален стълб на модела ни за финансиране.

💰
Изберете план „Спасител“ и станете един от тези десет души!

Разбира се, всеки лев е важен в момента и ще сме благодарни да изберете и някой от другите дарителски планове. Можете да дарите и еднократно сума по ваш избор с карта или с банков превод.

По този начин ще помогнете заедно да спасим проект, който отстоява репутацията си на качествена медия вече повече от пет години. Помогнете ни да съхраним екипа и направеното дотук. В България има огромна нужда от стойностна публицистика, а „Тоест“ има и още много мечти в развитие. Но няма как да полетим, ако не можем да отскочим.

P.S. Предполагам, че е излишно да споменавам, че аз в лично качество не съм взел нито лев за вложените си усилия в проекта. И не възнамерявам.

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България