Blog For Freedom

Blog For Freedom

[English translation]

Защо пиша този пост? Не просто, защото формално подкрепям идеята на EFF, а защото четейки преди ден-два за инициативата си спомних онези думи на Stallman:

Не можем да считаме свободата си за даденост. Ако искаме свободата си, трябва да сме готови да я защитаваме.

Може би все още темата изглежда далечна, може би все още не е станало страшно, но да не забравяме какво се случи със софтуерните патенти. Опасността още не е отминала напълно. Да не забравяме и за най-срамотната идея на едно минало демократично правителство – това за лицензирането на Интернет. Политиците, системата, Матрицата винаги е в готовност да изцежда и да свива свободите ни. Ще дойде ден, в който някой ще поиска да спре някой блог или някой блогър, защото не го харесва, защото пречи на бизнеса му, или просто защото може да си позволи да го направи. Това ще се използва от друг, за да разчисти други или за да направи едни пари. Трети ще се стресне и уплаши и ще започне да се самоцензурира. Колко сме далече от това? Колко и какво ни дели от момента, в който някоя медия или фирма ще се почувства застрашена от конкуренцията на свободните мнения, изразявани някъде от някого… Ако не се е случило днес – колко невъзможно е да се случи още утре?

Единственият начин да не се случи е да не спираме – да пазим свято и категорично правото си да говорим/пишем това, което мислим. Да не се оставяме на натиск или цензура, дори на своята автоцензура понякога.

Интернет е свободна медия за обмен на мнения! Там има място за всички и за всекиго и никакви правила, никакви съдебни дела, никакви юристи не бива да бъдат допускани на регулират правото ни да мислим, да творим, да спорим, да се караме, да създаваме, да сме свободни и да бъдем себе си!

Blog-a-thon tag:
EFF15

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България