BPI за България

Чрез Нели Огнянова попаднах на това, което съдържа данни за използването на широколентов достъп до Интернет в страните от ЕС. Индексът BPI (което иде да рече Broadband Performance Index) е разписан по много интересни компоненти за всяка една от държавите и провокира към многопластови размисли.
Че индексът е най-нисък за България не е кой знае колко голяма изненада, макар и по някои цифри да може да се поспори… за мен по-интересни са именно съотношенията, взаимовръзките и нулевите (или никаквите) стойности на някои от компонентите, които съставят индекса. И кратки размишления по тях могат да доведат до много интересни (и малко тъжни) изводи къде сме и защо сме там… Ето ъгълче от една графика… без коментар…

Update: Същото изследване една година по-късно…
2009: http://nellyo.wordpress.com/2009/10/01/broadband_bg/

15 мнения за “BPI за България”

 1. Йовко, а някъде има ли данните, на които се базират? Нашия интернет определено бие тоя в Румъния и Италия по мои данни (където имат едни такива монополни телекоми), а тука най-вероятно не включват LAN-аджиите (които са поне 2/3 от пазара).

  По принцип за цената, която ние плащаме (дори приравнена към стандарта) такъв Internet може да си докараш в Швеция, Япония и още няколко държави (т.е. 100mbps access и отгоре му 10mbps за навън, peering-а не го броя, за 40лв). Ще взема да видя дали са си качили данните…

 2. … погледнах, тия хора определено нямат нищо общо с реалността. Според тях % на клиенти с над 2mbps е 7% от всички в България, което е по-лошо от глупост – освен малка част от БТК ADSL и (ха-ха) dial-up всичко друго е по-бързо.

 3. Maniax, за подобни данни винаги зависи как смяташ… Реално при нас разликата между големи градове и останалите е чувствителна – съответно ако мериш на територия е едно, на брой население друго… Аз също се стъписах от разликата с Румъния, но… може и да е факт… А що се отнася до мижавия socio-economic context съм по-склонен да се съглася, отколкото да отричам…

 4. Абе вярно, че София не е България, ама това изследване сериозно мирише. По мои ограничени наблюдения, от към скорост и цени сме доста пред други европейски държави. Освен, ако изследващите под broadband разбират единствено xDSL.
  Разликата се забелязва особено ярко в държавите, където (бившият) монополист-телеком не е проспал перспективите за бизнес с интернет достъп и е пуснал „нормални“ broadband (xDSL, най-често) услуги на време.
  В България, за всеобщо щастие, монополиста така и не успя да се събуди от комунистическата си летаргия на време, благодарение на което можеш да имаш 20-50 Mb/s в къщи, за около 30 евро. В Испания, например, хората получават около 6-8 мегабита за приблизително същите пари. Orange: http://rurl.org/11m3 . Telefonica: „New speed upgrade! 6mb Super fast broadband + unlimited free calls to landlines in Spain!“ Fucking great за 40,60 евро на месец! http://rurl.org/11m4 . В Румъния положението не е по-розово – цените са сериозни, а скоростите – смешни (за човек, свикнал с интернет-а в България).
  С Mobile интернет-а обаче, положението е корено различно. И тук, за състоянието на нещата са отговорни неизлезли от летаргия – този път КРС и КЗП. В съседна Румъния положението с HSDPA/3G достъпа е следното: Orange http://rurl.org/11m7 . Имат unlimited plan – up/down 3.6/1.46 Mb/s за първите 6 GB. След това скоростта ти пада до 128/64 Kb/s. Цялото удоволствие за 20 Евро. Или, за да е по-лесно сравнението, следния тарифен план: 6 GB за 20 Евро, след това 0.30 евро на 100 MB. Офертата на Vodafone.ro е подобна.
  Тук при нас цените на Мтел и компания ги знаеш, но за да е пълна картинката: Мтел http://rurl.org/11m8 – FreeSurf 250 – 250 MB за 12.50 евро. След това по 0.03 евроцента за всеки 100 KB.

  Разходоориентирана трагедия.

 5. За социо-икономическия контекст – нищо не мога да кажа, не е от нещата, които разбиам. За големите и малките градове – даже в град като Добрич в момента съотношението е по-добро, отколкото пише в изследването, по данните, които имам (за съжаление не мога да ги изнеса без да питам поне няколко човека 🙂 ). Според мен цялото нещо е правено по данни я на БТК, я на НСИ (които трябва да погледна, но вероятно идват пак от БТК).

 6. Данните са абсолютно грешни! За тях broadband = ADSL. LAN–а не го броят, може би защото подобни LAN доставчици има само в България. Дали? Все пак LAN = Local Area Network, което ще реше локална мрежа (офис/дом).

 7. По принцип нашите тук за Броадбанд броят само ADSL и Cable, а LAN-а го броят за Басебанд и така изкривяват статистиката и резултатите на държавата стават 3 пъти по-ниски, отколкото са в действителност. Доколкото BB има само в 24-те големи града, не трябва да забравяме, че там живее 90% от населението и няма как да повлияе на статистиката. Също индексите за конкурентноспособност и монопол са очевидно сгрешени. Така че приемам, че тази статистика е грешна.
  Но искам да обърна внимание, че подаването на сбъркани данни за BB-то е нещо като държавна политика, според настойчив слух. Носи се мнението, че ако действителната информация се разбере, ще загубим помощи, на които разчитаме.

 8. Сметки на гърба на салфетката и blue sky thinking. Според мен сме около Интернет нивото на Ирландия. Първите два параметъра… може и да са справедливи – като знам електрическото ни правителство докъде е и как BG user-a рядко поглежда извън торентите.

  – speeds – мерси много, дори и в най-малките градове нещата са много по-добре от кипър и почти съм сигурен от унгария

  – BB Price – пак така, средната цена, която се плаща за Интернет в БГ е 11 EUR, е няма такава цена никъде. Да не говорим, че примерно в UK всичкия broadband е с ограничен трафик.

  – BB competition*coverage – е ако тук в БГ няма конкуренция на Интернет пазара, не знам къде има? В италия и унгария ли? където е само LLU и Bitstream, еле пък в Португалия… да не говорим, че в БГ са първите WIMAX комерсиални оператори

  – за rural регионите – горе долу ще се съглася, но WIMAX претендира за добро покритие, тъй че и там не е сигурно

  Сега погледнах – в advanced services се включвало и „INDIVIDUALS DOWNLOADING
  SOFTWARE, MUSIC GAMES, E-GOV“ – WTF?!?! Като погледне човек и таблиците – PC Household penetration – 23%?!?!?!?! Това са данни от преди 2-3 год. И децата знаят, че в края на 2007-ма този процент беше между 40% и 55%. Percentage of subscribers with speeds above 2Mbps – 7% и други такива бисери.

  Да не говорим, че не се нормализират стойности за rural penetration и coverage. Лесно е да направиш 100% coverage на Белгия (30,528 кв. км), Дания (43,094 кв. км) и Малта (316 кв. км).

  Интересно, какво ли произтича от тоя репорт? Да не вземат ЕС да юрнат нашичките да подобряват нещата, че каквито са ни стреснати напоследък (с право де) ще почнат едни стратегии, едни чудеса…

 9. Мисля, че твърде много се вживяхте в това дали данните са верни или не… А по-интересни са съотношенията и съпоставките. Защото дори и данните за БГ да са занижени три или пет пъти това не променя много картинката…

 10. @yovko, какъв е смисъла да се правят съпоставки с напълно неверни данни?
  Не става дума че всяка една категория е в пъти влошена. Те просто нямат нищо общо с действителността. Ще ти дам само един пример: Table 2; Competition by coverage / BG : „NA“.

 11. Така казано следва да кажа, че няма смисъл… и да затворя темата… В същия момент се замислям за БГ интернет, за броя/качеството на ползваните/предоставяни услуги, за широкото им ползване… и се чудя дали нулите и n/a не са даже повече в доста посоки…

Вашият коментар