БУЛСТАТ only

Някак си между другото е минал покрай ушите ми най-ценният факт за новият-стар регистър БУЛСТАТ. Това, което знаех и бях чел е че се създава нова Агенция по вписванията, която ще се занимава с него, но… всъщност не бях стоплил, че… вече няма отделна данъчна регистрация, а само едно номерче – БУЛСТАТ. Така както ние хората си имаме само ЕГН и фирмите и организациите вече ще си имат само БУЛСТАТ. А ако някой осъществява търговска дейност самосиндикално без фирма неговият БУЛСТАТ съвпада с ЕГН-то му. Абсурдът с отделната статистическа и данъчна регистрация е приключил! Не е за вярване! Още една малка стъпка към това да ставаме нормална държава?

Съдебната регистрация още стои, но с новия закон за търговския регистър скоро ще отпадне и регистрацията на фирми в съда. Регистрацията ще е само административна – вписваш се и започваш да работиш (и да дължиш данъци, разбира се) – както е в белите държави. Хайде да видим дали ще може да си правим нова фирма с формуляр, попълнен в Интернет сайта на Агенцията по вписванията ;-P

4 коментара за “БУЛСТАТ only”

 1. Лесното се плаща много скъпо впоследствие понякога.

  С новия закон за регистър БУЛСТАТ предоставяме въпросът дали едно юридическо лице съществува в ръцете на изпълнителната власт в лицето на министерство на правосъдието. тоест теоретично е мислимо ако държавата дължи пари на някое дружество… то просто да изчезне от регистъра

  Появава се конфликт на интереси- този когото можеш да съдиш за вреди, с когото влизаш в отношения при възлагане на обществени поръчки, републикански данъци, глоби и т.н. е Държавата в лицето на изпэълнителната власт…. и именно тази власт държи и управлява регистъра вписването в който се счита за начало и доказателство за съществуването на стопанските субекти….

  На какво точно да се радвам, че вместо със съдии със висше юридическо образование ще си имам работа с държавни чиновници с никумо неизвестна квалификация които ще ке сменят със свсяко правителство?!? Е та какво ако става с ден два по бързо- ако омажат нещата защото не вдяват какво пише в закона или ако както им е обичая навсякъде се запъват като магаре на мост и за всичко което не им е ясно викат не може!?! А ако не ме лъже паметта ако ти откажат пускаш ново искане с нова такса, и ще им излезе златно на хората, отделно че пак ще им трябва адвокат, но и тези служители вече няма да са грамотни да следят дали съдържанието на приложените дружествени договори и устави е изрядно. а от това ще страдат всички.

  Разделението на властите не е измислено случайно, и неслучайно беше че съществуването и регистрирането на ЮЛ беше предоставено на съда- ЗА ДА НЯМА КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ когато едно ЮЛ реши да съди държавата.
  Нали се сещате че министъра на правосъдието и финансивия министър или който и да е там са в едно правителство и си правят поразиите заедно. Така вече ще може и да си ги замазват заедно.

  Ако на определени хора не им отърва някоя \“фирма\“ и става дума задостатъчно пари – изведнъж тя става фантом… това вече ще е възможно.

 2. Възможно е да е така… Но все пак аз принципно съм привърженик на идеята процесът да е прост и лесен, а изключенията сложни и трудни, отколкото обратното.

  Само пример: Някак си е смешно по цял свят всеки документ, на който пише името и фирмата ми да е достатъчен да се счита за фактура – дори без подпис и печат, а тук имаме БУЛСТАТ, данъчни номера, мокри печати, подписи, ЕГН-та на МОЛ-ове и какви ли не още номера, номерца и усложнения и определено не сме прокопсали особено. Този, който иска да свърши нещо злонамерено обикновено намира начин и то безнаказано, а онези, които вървят по процедурата псуват, губят време, нерви и пари на поразия…

Вашият коментар