Току-що научавам от блога на Лари Лесиг, че Davis Guggenheim е лицензирал филма си „Teach“ под Creative Commons лиценз.

Това е не кой да е, а един от режисьорите на търкалящите се в момента по родната телевизия „Криминални уравн3ния“ (Numb3rs), правил е и няколко епизода от „24“ и още доста други неща. Прожекцията на Teach като Creative commons филм ще се състои идният петък в Сан Франциско – актрисата Елизабет Шу ще домакинства представянето.

Да, това е стар филм (на около 5 години), не съм го гледал, но критиката е ласкава към него. Има оценка над 8 по десетобалната схема на IMDB. Дълъг е само половин час, но е Creative Commons филм. При това творба на съвсем не случаен автор – в никакъв случай не аматьор. Казвам това, защото често обвиняват CC-феновете, че не са богопомазани профита. Хората на изкуството (имам наум „профитата“ сред тях) са някак чувствителни към нелицензирана от тях самите конкуренция. Та този път нямат опция за право на глас…

„Teach“ е чудесна бяла лястовичка. Аз лично нямам никакви съмнения, че ще последват още много – въпрос на време… и на израстване, разбира се…

Написано от Йовко Ламбрев

IT и Интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

 1. Супер :) Ха сега да видим кое е утопия и кое – не :)
  Като КК филм, ще бъде ли качен за свободно теглене? Под какъв лиценз е?

  Отговор

 2. Не знам, Тони! Навярно ще трябва да изчакаме до другия петък за подробности…

  Отговор

 3. Това едва ли е случайно. Според съобщението от 2003 година тук
  (http://creativecommons.org/press-releases/entry/3705),
  Davis Guggenheim е в управителния съвет на Creative Commons.

  Отговор

 4. Няма случайни неща на този свят – все отнякъде ледът трябва да се пропука…

  Отговор

 5. Йовко, имаше един филм, който още преди години бе пуснат под СС. Забравих му името, но той беше създаден като СС.

  Отговор

 6. Вени, аз знам за Orange, но той още не е завършен…

  Отговор

 7. Николай Станевски 14 февруари 2006 в 19:19

  Малко встрани от темата, но понеже все пак става дума за Creative Commons (в случая Creative Commons 2.5 Attribution License) бих искал да споделя и новината, че Yahoo пуска своята Design Patterns Library под този лиценз.

  Отговор

 8. Йовко, според мен това да избереш КК-пътя има две страни:

  1. Да си готов да споделяш, както казва Тони – егото на твореца да бъде преодоляно от самия него, като сподели творчеството си максимално.

  2. Да се пребориш със суетата и да свикнеш с мисълта, че за т.н. „профита“ винаги ще си останеш „различен“ колкото и да си добър ще си „добрия екзотичен/различен“, т.е. никога няма да те приемат като „равен“.

  Отговор

Ако искате да споделите нещо