CC news

Creative Commons публикуваха преди два дни приблизителна статистика за използването на Creative Commons лицензите. Според нея най-използваният лиценз се оказва BY-NC-SA, а новините, че Flickr хоства вече почти 11 милиона CC-изображения, а Soundclick 220 хиляди музикални парчета (като от август миналата година досега – около 9 месеца – нарастването е с 60 хиляди) са повече от страхотни факти. Ефектът на доминото е в ход 🙂

Другото ценно нещо обаче е, че употребата на ограничителните клаузи NonCommercial, NoDerivs и ShareAlike видимо също намалява през последната година, като се предпочитат все повече по-либералните лицензи.

Новината от днес пък е, че два проекта с лицензирано под Creative Commons съдържание са били закупени от Интернет компания, което поставя на дневен ред още въпроси и отговори по темата бизнес-модели в света на отвореното съдържание. Ура!

4 мнения за “CC news”

 1. Интересно ми е нещо тук. Чудесна новина е, че някой е инвестирал в СС проект. Чудя се обаче, какво му пречи сега на този „някой“ просто да затвори проекта оттук-насетне? Нищо, нали? Или аз пропускам нещо?

 2. Искам да го видя наживо този идиот 🙂 Ще се превивам от смях около 13 месеца 🙂

  Пропускаш това, че съдържанието е свободно – ако някой купи проекта и го затвори ще е броил едни пари на авторите, с които те могат да си купят още по-хубав хостинг и същото съдържание ще се появи на нов домейн отново.

  Ако иска може пак да го купи и пак да го затвори…

 3. Не е съвсем така май :). Нищо не пречи да има изрична клауза при купуването, която ще позволи на авторите да го отворят отново, ама друг път.
  Ако авторите са изброимо число, не е никакъв проблем – въпрос на договор.

 4. Ех, проверил ли си дали е така?

  Щом едно съдържание веднъж е било обявено като някакво CC то при тези условия то е могло да бъде копирано. А веднъж откопирано при тези условия означава, че и двете страни са потвърдили лиценза му. Дори авторите в последствие да подпишат договор, който предоставя някакви други права на някой си друг, това не отменя договорът им с мен от преди.

  Т.е. ако ти днес си направиш огледало на yovko.net при текущия лиценз cc-by и аз утре размисля и направя сайта си с абонамент – то твоето копие продължава да си бъде cc-by и аз не мога да ти забраня да го използваш и разпространяваш и т.н. под cc-by и занапред.

  И обратно…

  Ако ти купиш yovko.net и затвориш съдържанието му и дори ми забраниш да го преотварям (интересно как, но да допуснем, че намериш начин) какво пречи на Пейо или пък някаква измислена виртуална личност yovko_rebirth да каже, че прави derivative work на база стария yovko.net и че ще продължава да го развива?

  Всъщност ти откъде си сигурен, че точно аз списвам yovko.net 😉

Вашият коментар