Copyleft at *.government.bg

copyleftДнес Фондация „Отворени проекти“ внесе предложение до Министерски съвет, Министерство на културата и Министерство на външните работи с предложение изпълнителната власт да декларира изрично под някаква форма разрешение за свободно разпространение, копиране и използване на информацията, публикувана на правителствените портали и тези на държавните агенции, вместо използваните по подразбиране декларации „Всички права запазени“.

„Настоящата ситуация, при която са запазени всички авторски права върху информация, която е създадена в полза на обществото е нелепа. Държавните институции съществуват и създават информация заради и за да служат на гражданите на Република България, които са финансирали създаването на тази информация с данъците си. Нелогично е тя да представлява обект на авторското право и използването й от българските граждани да бъде възпрепятствано със заплахата от предвидените от ЗАПСП санкции“, се казва в предложението.

В допълнение ФОП настоява правителството да упражни и правото си на законодателна инициатива и да измени действащия Закон за авторското право и сродните права така, че да бъде невъзможно съществуването на подобен парадокс занапред, и върху произведения, създадени от държавни органи принципно да не може да има запазени авторски права.

Пълният текст на предложението е публикуван на сайта на фондацията.

Входящия номер на предложениението в МС е 206/02.02.2007, а в Министерство на културата 68-00-9/31.01.2007.

9 мнения за “Copyleft at *.government.bg”

  1. Аз пък ще питам майка ми, която е фармацевт, за някакъв натурален цяр за освежаване на памети за да не си забравяте пак така паролите и да се излагате в списъка 🙂

    Замислих се също да даря велосипед на ФОП, така че Пейо да не се мъчи толкова разнасяйки писма и предложения по министерствата 🙂

  2. Нали има admin под ръка – що да не си забрави човек паролата 😉 Иначе имаше един Пейо пощальон в едно предаване по някоя телевизия, ама нали склерозата ме гони, а и не гледам телевизия не си спомням къде беше… Иначе, да – специално мерси и на Пейо за кроса между министерствата!

  3. Ще е интересно да видим дали ще има някаква реакция към предложението. Аз не вярвам да стане в обозримо бъдеще. Блогни ако научиш нещо.

    А между другото, всичко произведено от правителството на САЩ е даже не „copyleft“, а „public domain“.

  4. Аз след като направя първия си милион ще отида да живея някаде, където не се плащат данъци. Адски се дразня когато всички ние финансираме разни безумия.

  5. И аз споделям мнението, че няма да стане скоро време това предвид с каква скорост нещо се решава там 🙂 аз съм един от хилядите admin-и в МОН и ми е до болка познато как седят нещата, че някоя доста бавна „лелка“ ще мисли дълго 🙂 и накрая ще го дадат на някой друг да го свърши!Е какво да се направи …..съдба:)

  6. „Нивата не ще молитва, а мотика“. Дано да си вземат поука. Макар че отдавна съм се отказал да търся здрав разум и нормален начин на мислене в нашата бюрокрация (не че в другите ги има кой-знае колко, но все пак са по-добре).

Вашият коментар