copyleftДнес Фондация „Отворени проекти“ внесе предложение до Министерски съвет, Министерство на културата и Министерство на външните работи с предложение изпълнителната власт да декларира изрично под някаква форма разрешение за свободно разпространение, копиране и използване на информацията, публикувана на правителствените портали и тези на държавните агенции, вместо използваните по подразбиране декларации „Всички права запазени“.

„Настоящата ситуация, при която са запазени всички авторски права върху информация, която е създадена в полза на обществото е нелепа. Държавните институции съществуват и създават информация заради и за да служат на гражданите на Република България, които са финансирали създаването на тази информация с данъците си. Нелогично е тя да представлява обект на авторското право и използването й от българските граждани да бъде възпрепятствано със заплахата от предвидените от ЗАПСП санкции“, се казва в предложението.

В допълнение ФОП настоява правителството да упражни и правото си на законодателна инициатива и да измени действащия Закон за авторското право и сродните права така, че да бъде невъзможно съществуването на подобен парадокс занапред, и върху произведения, създадени от държавни органи принципно да не може да има запазени авторски права.

Пълният текст на предложението е публикуван на сайта на фондацията.

Входящия номер на предложениението в МС е 206/02.02.2007, а в Министерство на културата 68-00-9/31.01.2007.

Написано от Йовко Ламбрев

IT и Интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

 1. Благодаря на всички, които помогнаха, подсказваха и работиха върху това предложение!

  Отговор

 2. Аз пък ще питам майка ми, която е фармацевт, за някакъв натурален цяр за освежаване на памети за да не си забравяте пак така паролите и да се излагате в списъка :)

  Замислих се също да даря велосипед на ФОП, така че Пейо да не се мъчи толкова разнасяйки писма и предложения по министерствата :)

  Отговор

 3. Нали има admin под ръка – що да не си забрави човек паролата ;-) Иначе имаше един Пейо пощальон в едно предаване по някоя телевизия, ама нали склерозата ме гони, а и не гледам телевизия не си спомням къде беше… Иначе, да – специално мерси и на Пейо за кроса между министерствата!

  Отговор

 4. Николай Николов 31 януари 2007 в 18:48

  Ще е интересно да видим дали ще има някаква реакция към предложението. Аз не вярвам да стане в обозримо бъдеще. Блогни ако научиш нещо.

  А между другото, всичко произведено от правителството на САЩ е даже не „copyleft“, а „public domain“.

  Отговор

 5. Да, то е написано в изложението…

  Отговор

 6. Аз след като направя първия си милион ще отида да живея някаде, където не се плащат данъци. Адски се дразня когато всички ние финансираме разни безумия.

  Отговор

 7. Орлин Василев 1 февруари 2007 в 0:34

  И аз споделям мнението, че няма да стане скоро време това предвид с каква скорост нещо се решава там :) аз съм един от хилядите admin-и в МОН и ми е до болка познато как седят нещата, че някоя доста бавна „лелка“ ще мисли дълго :) и накрая ще го дадат на някой друг да го свърши!Е какво да се направи …..съдба:)

  Отговор

 8. „Нивата не ще молитва, а мотика“. Дано да си вземат поука. Макар че отдавна съм се отказал да търся здрав разум и нормален начин на мислене в нашата бюрокрация (не че в другите ги има кой-знае колко, но все пак са по-добре).

  Отговор

Ако искате да споделите нещо