Copyright ли!?

Copyright ли!?

Навярно понеже днес съм с почти 40 градуса температура и съм във възможно най-заядливото си настроение реших да се заяждам не с кой да е, а с Правителството. Всъщност темата повече от година стои в ToDo-то ми. Това, което виждате на картинката по-долу всъщност стои в дъното на всяка страница от сайта на Министерски съвет на Република България.

Government Copyright

Въпросното © (произхождащо от Copyright) иде да рече, че авторските права върху информацията публикувана там принадлежат на Правителството. За жалост подобни декларации за Copyright има на повечето правителствени сайтове, включително на сайта на Президентската институция.

Кое е странното?

Първо: Това обикновено са представителни сайтове на институциите на държавата и имат за цел да информират гражданите като се създават именно с парите на тези граждани, които те плащат като данъци. Неморално е някак тези институции да претендират за авторски права върху тази информация, която би трябвало да е обществена собственост.

Второ: Там обикновено се публикуват официални данни, становища и новини, като идеята на този тип информация е тя да може свободно да се цитира, използва и копира. Да ограничаваш това е най-малко нелогично, да не кажа абсурдно.

В този ред на мисли, ако се вгледаме в горната картинка ще видим още един абсурд – хем информацията от сайта на Правителството е copyright-ната, хем ни предлагат да я четем чрез rss-канал, което принципно е на една ръка разстояние от разпространението, защото аз мога да споделям някои от своите rss-канали и да ги препубликувам.

Нямам представа кой е сложил въпросното © там, но това едва ли е съзнателно и означава само едно – този свят толкова се преплел в кълчищата на авторското право, че върши глупости по инерция. Понеже на другите сайтове го има дайте да го чучнем и на правителствения.

Трето: Това е абсолютно противозаконно, защото чл. 4 от Закона за авторското право и сродните му права дефинира следните изключения, които не могат да са предмет на авторското право, а именно:

Чл. 4. Не са обект на авторското право:

  1. нормативни и индивидуални актове на държавни органи за управление, както и официалните им преводи;
  2. идеи и концепции;
  3. фолклорни творби;
  4. новини, факти, сведения и данни.

Аз не съм юрист, но за мен сайтовете на държавните институции влизат в тези изключения най-малко по две алинеи – първа и четвърта.

Изводът: Правителството и институциите на тази държава постъпват неморално, нелогично и противозаконно, декларирайки запазване на авторски права върху информацията на официалните си сайтове. И дано поне от едно от трите неща ги хване срам, че да се поправят.

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България