Copyright ли!?

Навярно понеже днес съм с почти 40 градуса температура и съм във възможно най-заядливото си настроение реших да се заяждам не с кой да е, а с Правителството. Всъщност темата повече от година стои в ToDo-то ми. Това, което виждате на картинката по-долу всъщност стои в дъното на всяка страница от сайта на Министерски съвет на Република България.

Government Copyright

Въпросното © (произхождащо от Copyright) иде да рече, че авторските права върху информацията публикувана там принадлежат на Правителството. За жалост подобни декларации за Copyright има на повечето правителствени сайтове, включително на сайта на Президентската институция.

Кое е странното?

Първо: Това обикновено са представителни сайтове на институциите на държавата и имат за цел да информират гражданите като се създават именно с парите на тези граждани, които те плащат като данъци. Неморално е някак тези институции да претендират за авторски права върху тази информация, която би трябвало да е обществена собственост.

Второ: Там обикновено се публикуват официални данни, становища и новини, като идеята на този тип информация е тя да може свободно да се цитира, използва и копира. Да ограничаваш това е най-малко нелогично, да не кажа абсурдно.

В този ред на мисли, ако се вгледаме в горната картинка ще видим още един абсурд – хем информацията от сайта на Правителството е copyright-ната, хем ни предлагат да я четем чрез rss-канал, което принципно е на една ръка разстояние от разпространението, защото аз мога да споделям някои от своите rss-канали и да ги препубликувам.

Нямам представа кой е сложил въпросното © там, но това едва ли е съзнателно и означава само едно – този свят толкова се преплел в кълчищата на авторското право, че върши глупости по инерция. Понеже на другите сайтове го има дайте да го чучнем и на правителствения.

Трето: Това е абсолютно противозаконно, защото чл. 4 от Закона за авторското право и сродните му права дефинира следните изключения, които не могат да са предмет на авторското право, а именно:

Чл. 4. Не са обект на авторското право:
1. нормативни и индивидуални актове на държавни органи за управление, както и официалните им преводи;
2. идеи и концепции;
3. фолклорни творби;
4. новини, факти, сведения и данни.

Аз не съм юрист, но за мен сайтовете на държавните институции влизат в тези изключения най-малко по две алинеи – първа и четвърта.

Изводът: Правителството и институциите на тази държава постъпват неморално, нелогично и противозаконно, декларирайки запазване на авторски права върху информацията на официалните си сайтове. И дано поне от едно от трите неща ги хване срам, че да се поправят.

12 мнения за “Copyright ли!?”

 1. Ако не се лъжа Република Хърватска май има специален закон, който дефинира, че всичко което се създава от държавните органи и служители следва се третира като обществена собственост (public domain).

 2. Няма смисъл да се ядосваш – нито ще промениш нещо нито ще намалиш плячка в джоба на някой дебеловрат, който дори и на работа не ходи.
  Никой от тях няма и да види блога ти. Въпреки че се тупат по гърдите „ЕТО, АЗ СЪМ МОДЕРЕН И ИМАМ БЛОГ!“

 3. Ще го видят! Ще го видят! И още как… Това е последното, което ме тревожи. Въпросът е да си мръднат и д-тата след като го видят. Но и ако не си ги мръднат пак има с какво да бъдат принудени…

 4. Съгласен съм с теб по т. 1 и 2. Впрочем в САЩ също има подобна законодателна уредба – ето какво се казва в Title 17, Chapter 1, Section 105 of the US Code:

  Copyright protection under this title is not available for any work of the United States Government, but the United States Government is not precluded from receiving and holding copyrights transferred to it by assignment, bequest, or otherwise.

  http://www.copyright.gov/title17/92chap1.html#105

  За последното обаче не си прав – на сайтовете държавните институции няма само нормативни актове и др. елементи, попадащи под чл. 4. Ако има такива, то те са изключение и за тях ©-то не важи. Т.е. необходима е законодателна промяна.

  И това за новините не го тълкуваш правилно. Фактът, че днес Бойко Борисов и Румен Овчаров са се срещнали, не може да бъде обект на авторско право, но текстът на статията по въпроса в government.bg или някъде другаде може.

 5. Деян, благодаря за коментара и линка! Законодателна промяна не би била излишна, въпреки че нещата за конкретните случаи могат да се решат и с малко добра воля, както подсказва Вени!

  Ще пиша на министър Калфин, Вени! Също и на г-н Стефан Данаилов 😉

 6. дано оздравееш скоро 🙂

  прочетох статията ти в businessweek и писах нещичко за авторското право в моето блогче, може да ти е попаднало. казва се „пия мозък и си блъскам главата“ 🙂 ще се радвам да коментираш там ако ти остане време

  http://lydblog.wordpress.com/

 7. Интернет страниците са специфичен защитен обект (вторичен, като база данни). Правата върху интернет страниците са паралелни и отделни от правата за отделните елементи (нормативните актове и новините наистина не са защитени обекти, но може да има други текстове, снимки и т.н.) Аз съм съгласна, че информацията трябва да е в публичния домейн, да има свободно използване, само исках да уточня, че чл.4 ЗАПСП не извежда целите сайтове в публичния домейн, а само отделни техни елементи.

 8. Точно затова съм добавил още две алтернативи – липсата на морал и на логика. Човек никога не може да разчита единствено на законите 😉

 9. Освен това слагат (с) механично, без да мислят какво стои зад този знак, някъде (с) и (сс) се кипрят един до друг. Затова по-добре е да се направи една обща държавна политика за държавните сайтове и вътре да се напише всичко – че е обществена информация и че всеки може и т.н. и т.н. Заедно с правилата за W3 – за достъпност. Откога трябваше да се направи това.

Вашият коментар