Corporate email solution

Лошо е да започнеш седмицата с работа, при това от ранните зори на понеделника. Или от късни доби по-точно. В неделя вечер с Весо почти осъмнахме над пощенските проблеми на eos като почти до 2 часа след полунощ още бяхме в лабораторията. В крайна сметка надвихме ситуацията и направихме нещата по наш вкус, добавяйки неволно (или поне не беше планирано, но се оказа секси идея) нещо като groupware компонент подобен на public folders в нашата схема. Изглежда много удобно на първо четене. А на второ направо ми хареса. Това всъщност си е най-обикновен mailbox, който с инструментариума на cyrus можеш да отвориш за четене, писане или каквото си искаш за някои от останалите потребители. Така в техния IMAP account се появяват въпросните public folder-и които те могат да четат. А публикуването на документ в тях е равносилно на това да изпратиш поща до e-mail адреса на общия folder.

Това си има своето чудесно приложение за всяка фирма, която през пощенския си клиент може да работи и с хранилища от документи по IMAP. Всъщност толкова е удобно, че дори в личното ми LDAP дърво си оставих само два реални account-а, а за останалите просто създадох няколко mailbox-а, които чета като споделени folder-и през този акаунт, на който съм делегирал права да го прави. Страхотно просто!

Схемата cyrus + sendmail + sasl с гори и дървета от потребители в LDAP също работи перфектно. Изобщо на eos работи едно приказно корпоративно решение за електронна поща. Като дори решихме да пуснем и SMTP с оторизация, но по TLS със сертификат. И това работи чудно. Разбира се последното не и с недъгави клиенти като Outlook Express, които имат странни разбирания за сигурност, SSL, TLS, etc. Mozilla Mail и Thunderbird в момента са най-читавите пощенски програми, които света някога е виждал. Засега все още с превес на първия по отношение на функционалността.

Но след този action в неделя срещу понеделник така ми тръгна на високи обороти, че не искам да си спомням дори какво ми мина през главата в първите две денонощия на седмицата. Затова един генерален извод – в неделя е редно да се мързелува, че иначе като повлече крак човек с работа и…

7 коментара за “Corporate email solution”

 1. А и open-culture.net вече работи! Съжалявам за двудневния проблем, но както си пише там още е beta. Не очаквах, че толкова се гледа още. Аз съм виновен еднолично – бях го счупил неволно и просто поради всичкия overload не намерих време да сменя едни permissions.

 2. Тъй и тъй отвори темата за неработещи неща… Само на мен ли не ми работи http://linux.gyuvet.ch? Никой нищо не казва по въпроса, а немалка част от материалите ни по Линукс са там. Фактът, че и във форума не виждам вопли в този дух ме навежда на мисълта, че явно грешката е в моя телевизор… Знаеш ли нещо за подобен проблем?

 3. Ами това е мой проект, който правех преди години, но не се поддържа от доста време вече. Всъщност досега беше online благодарение на добрата воля на Гювеч.БГ – може би са решили да го спрат или има друга причина, която не ми е известна.

  Така или иначе аз имам архив на последното състояние на сайта и мога да го кача online при мен ако идните няколко дни не се появи оригиналния сайт.

 4. Ами незнам доколко ще е удобен такъв вариант за теб, но където и да ги качиш нещата, всякак е добре, защото има наистина ценна информация там, която още не съм успяла да изчета. А и да бях, винаги е добре да има къде да се върнеш, за да си опресниш знанията. Много благодаря за вниманието към проблема, не само от свое име, сигурна съм!

 5. Това трябва да се приеме като гласвно правило „в неделя е редн да се мързелува“ ;))
  А за http://linux.gyuvet.ch – мога да кажа, че не е спрян. Къде им а проблеми и от къде не се вижда и от много хора ли не се вижда. Аз все още съм в „Нетинфо“ и мога да проверя нещата… но мисля , че няма проблеми

 6. Ами аз например не го виждам нито от службата си (излизам през UK или Виена) и гледам българския интернет оттам. А не го виждам и сега от домашния си рутер. Всъщност ето къде е проблема…

  [yovko@selene ~]$ whois gyuvet.ch
  [Querying whois.nic.ch]
  [whois.nic.ch]
  We do not have an entry in our database matching your query.

Вашият коментар