Corporate email solution

Corporate email solution

Лошо е да започнеш седмицата с работа, при това от ранните зори на понеделника. Или от късни доби по-точно. В неделя вечер с Весо почти осъмнахме над пощенските проблеми на eos като почти до 2 часа след полунощ още бяхме в лабораторията. В крайна сметка надвихме ситуацията и направихме нещата по наш вкус, добавяйки неволно (или поне не беше планирано, но се оказа секси идея) нещо като groupware компонент подобен на public folders в нашата схема. Изглежда много удобно на първо четене. А на второ направо ми хареса. Това всъщност си е най-обикновен mailbox, който с инструментариума на cyrus можеш да отвориш за четене, писане или каквото си искаш за някои от останалите потребители. Така в техния IMAP account се появяват въпросните public folder-и които те могат да четат. А публикуването на документ в тях е равносилно на това да изпратиш поща до e-mail адреса на общия folder.

Това си има своето чудесно приложение за всяка фирма, която през пощенския си клиент може да работи и с хранилища от документи по IMAP. Всъщност толкова е удобно, че дори в личното ми LDAP дърво си оставих само два реални account-а, а за останалите просто създадох няколко mailbox-а, които чета като споделени folder-и през този акаунт, на който съм делегирал права да го прави. Страхотно просто!

Схемата cyrus + sendmail + sasl с гори и дървета от потребители в LDAP също работи перфектно. Изобщо на eos работи едно приказно корпоративно решение за електронна поща. Като дори решихме да пуснем и SMTP с оторизация, но по TLS със сертификат. И това работи чудно. Разбира се последното не и с недъгави клиенти като Outlook Express, които имат странни разбирания за сигурност, SSL, TLS, etc. Mozilla Mail и Thunderbird в момента са най-читавите пощенски програми, които света някога е виждал. Засега все още с превес на първия по отношение на функционалността.

Но след този action в неделя срещу понеделник така ми тръгна на високи обороти, че не искам да си спомням дори какво ми мина през главата в първите две денонощия на седмицата. Затова един генерален извод – в неделя е редно да се мързелува, че иначе като повлече крак човек с работа и…

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България