Corporate email solution

Default Featured Image

Лошо е да започнеш седмицата с работа, при това от ранните зори на понеделника. Или от късни доби по-точно. В неделя вечер с Весо почти осъмнахме над пощенските проблеми на eos като почти до 2 часа след полунощ още бяхме в лабораторията. В крайна сметка надвихме ситуацията и направихме нещата по наш вкус, добавяйки неволно (или поне не беше планирано, но се оказа секси идея) нещо като groupware компонент подобен на public folders в нашата схема. Изглежда много удобно на първо четене. А на второ направо ми хареса. Това всъщност си е най-обикновен mailbox, който с инструментариума на cyrus можеш да отвориш за четене, писане или каквото си искаш за някои от останалите потребители. Така в техния IMAP account се появяват въпросните public folder-и които те могат да четат. А публикуването на документ в тях е равносилно на това да изпратиш поща до e-mail адреса на общия folder.

Това си има своето чудесно приложение за всяка фирма, която през пощенския си клиент може да работи и с хранилища от документи по IMAP. Всъщност толкова е удобно, че дори в личното ми LDAP дърво си оставих само два реални account-а, а за останалите просто създадох няколко mailbox-а, които чета като споделени folder-и през този акаунт, на който съм делегирал права да го прави. Страхотно просто!

Схемата cyrus + sendmail + sasl с гори и дървета от потребители в LDAP също работи перфектно. Изобщо на eos работи едно приказно корпоративно решение за електронна поща. Като дори решихме да пуснем и SMTP с оторизация, но по TLS със сертификат. И това работи чудно. Разбира се последното не и с недъгави клиенти като Outlook Express, които имат странни разбирания за сигурност, SSL, TLS, etc. Mozilla Mail и Thunderbird в момента са най-читавите пощенски програми, които света някога е виждал. Засега все още с превес на първия по отношение на функционалността.

Но след този action в неделя срещу понеделник така ми тръгна на високи обороти, че не искам да си спомням дори какво ми мина през главата в първите две денонощия на седмицата. Затова един генерален извод – в неделя е редно да се мързелува, че иначе като повлече крак човек с работа и…

7 коментара

Leave a comment
 • А и open-culture.net вече работи! Съжалявам за двудневния проблем, но както си пише там още е beta. Не очаквах, че толкова се гледа още. Аз съм виновен еднолично – бях го счупил неволно и просто поради всичкия overload не намерих време да сменя едни permissions.

 • Тъй и тъй отвори темата за неработещи неща… Само на мен ли не ми работи http://linux.gyuvet.ch? Никой нищо не казва по въпроса, а немалка част от материалите ни по Линукс са там. Фактът, че и във форума не виждам вопли в този дух ме навежда на мисълта, че явно грешката е в моя телевизор… Знаеш ли нещо за подобен проблем?

 • Ами това е мой проект, който правех преди години, но не се поддържа от доста време вече. Всъщност досега беше online благодарение на добрата воля на Гювеч.БГ – може би са решили да го спрат или има друга причина, която не ми е известна.

  Така или иначе аз имам архив на последното състояние на сайта и мога да го кача online при мен ако идните няколко дни не се появи оригиналния сайт.

 • Ами незнам доколко ще е удобен такъв вариант за теб, но където и да ги качиш нещата, всякак е добре, защото има наистина ценна информация там, която още не съм успяла да изчета. А и да бях, винаги е добре да има къде да се върнеш, за да си опресниш знанията. Много благодаря за вниманието към проблема, не само от свое име, сигурна съм!

 • Това трябва да се приеме като гласвно правило „в неделя е редн да се мързелува“ ;))
  А за http://linux.gyuvet.ch – мога да кажа, че не е спрян. Къде им а проблеми и от къде не се вижда и от много хора ли не се вижда. Аз все още съм в „Нетинфо“ и мога да проверя нещата… но мисля , че няма проблеми

 • Ами аз например не го виждам нито от службата си (излизам през UK или Виена) и гледам българския интернет оттам. А не го виждам и сега от домашния си рутер. Всъщност ето къде е проблема…

  [yovko@selene ~]$ whois gyuvet.ch
  [Querying whois.nic.ch]
  [whois.nic.ch]
  We do not have an entry in our database matching your query.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>