Първи впечатления от D7000 скоро

Първи впечатления от D7000 скоро

В рамките на идните седмици се очаква първата доставка с най-новото творение на Nikon D7000 да пресече границите на България. Една бройка от тази първа партида ще се озове моментално в ръцете ми. Разбира се, че ще напиша първите си впечатления веднага щом имам такива.

Споделяйки ентусиазма си от тази камера с колеги и приятели, много от тях се изненадаха от нетърпението ми да я пипна, особено имайки предвид факта, че вече повече от две години ползвам D700 като основно тяло, което принципно е в най-високия сегмент на Nikon, докато D7000 е позициониран в любителския клас. И въпреки това D7000, още на хартия, блести с нова и оригинална за този сегмент функционалност (и не само за сегмента дори) като се явява един прекрасен баланс между двата свята. С риск да подразня доста хора, функционалността, която предлага, надскача доста нуждите и на изявени професионалисти.

Нова генерация CMOS-сензор със самопочистващ се low-pass филтър – не точно фундаментално различна технология, а стъпка в развитието на съществуващата, която определено си струва вниманието, заради това, че позволява повече плътност на пикселите без това да влошава нивата на шум в крайния резултат. В случая с D7000 имаме над 16 милиона пиксела върху DX-размер матрица. Което пък прави самия краен резултат „по-плътен“ и по-важното – по-приятен за окото, макар и с малко по-високи изисквания и към обективите пред сензора. И всичко това в добавка към новия Expeed 2 процесор на Nikon и усъвършенствана технология за Active D-Lighting.

Специален отделен двумегапикселов сензор се грижи само за разпознаване на сцената, която наблюдава камерата и съдейства на основния сензор по отношение на автофокуса, баланса на бялото, експозицията, настройките на светкавицата. Nikon твърди, че същия този сензор разпознава 35 различни типажа човешки лица, независимо дали камерата е в нашумелите напоследък face-priority режими или пък записва видео. Да – FullHD видео…

Тялото е оборудвано с нова 39-точкова автофокусна система с всички актуални екстри, визьор със 100%-ово покритие на кадъра, който „вижда“ сензора (при D700 това не е така), два слота за паралелно записване на всеки кадър върху две различни карти (и макар те да са SD, а не CF, това си е екстра от профи сегмента – отново липсваща и в D700 дори)… D7000 ще може да снима поредица кадри със скорост 6 кадъра в секунда, има режим „тих затвор“, който е от нивото на D300s – проектиран и тестван, че надживява 150000 щраквания. Концептуално нова батерия, обещаваща над 1000 кадъра с едно зареждане. Предефинирани автоматични режими за улеснение на любителите. И какво ли още не…

За първи път камера от любителския сегмент на Nikon ще поддържа мерене и със стари механични обективи (досега се поддържаше само потвърждение на фокуса).

И всичко това в компактно магнезиево тяло (с изключение на предната му част), също характерно само за най-високия клас камери.

Да оставим настрана фотографската ми мания, но просто инженерното ми любопитство е в състояние на ярко изразена ерекция. Повече подробности – като го пипна на живо…

A дотогава… не си поръчвайте Alpha – ще съжалявате 😉

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България