Да кажа и аз нещо за Vista?

Всъщност цитат, който ми хареса:

I could not even play solitaire with my celeron 2.66 ghz.cpu and 64 mb video card. So I gave up and went back to XP.

13 мнения за “Да кажа и аз нещо за Vista?”

 1. Айде моля ти се 🙂
  След като всички хакерски общества обявиха Виста за умряла по време на раждане, би следвало да се съобразим и да използваме принципа „или хубаво, или нищо“.

  Колкото до горния цитат, то той е тотално тенденциозен. Щях да кажа, че ми е криво да виждам замъглена представа и тенденциозно-клюкарско настроение, ама това си е твоя блог :).

  Преди време си мислех колко много повече можеше да е постигнал свободния софтуер като цяло, ако не беше тази по детски наивна тенденциозност. Достатъчно е само да погледнеш който и да е линукс форум (вкл. и линукс.бг).

  А защо, между другото, е в категория IT Business ;)?

  BTW, Solitaire е пренаписан и наистина иска 3D. Оригиналния си върви като пушка.

 2. Дончо, аз какво да направя, че ти е криво – на мен ако знаеш колко ми е криво всеки ден да гледам тази ОМРАЗНА операционна система пред очите си – ама какво да се прави – бизнес… IT бизнес, за срам и съжаление…

  Горния цитат е нещо, което ме развесели сутринта и реших да го споделя (дето викаш това си е моят блог) и аз никога не съм държал да бъда обективен в него. Според мен обективността е нещо, което няма нито смисъл, нито значение и принципно не може да съществува. Мога да се напъвам само да бъда обективен и нямам гаранция, че ще го постигна, затова не се напъвам в тази посока изобщо. Пък и заради M$ точно да се напъвам няма да го бъде… Ако клиент си плати за напън за обективност – тогава може – иначе доброволно никога.

  Вместо обективност аз си имам мнение и принципи и част от тях са да знам от кой отбор воювам – и аз съм от отбора против M$ и не го сменям – и тук в този блог добра дума за тях няма да кажа – с нищо не са я заслужили. Дето се вика да си имаме уважението на убежденията. Иначе аз форуми почти не чета, и Linux форуми също… последните май предимно M$-фенове ги посещават… 😉

  Хайде преди да съдим кое е тенденциозно и кое не е – да се позамислим коя друга IT компания толкова много се е постарала да си заслужи всичката ненавист по свой адрес така добре както Microsoft? No mercy! No way!

 3. И аз направих същата грешка като пича, но и аз се върнах на ХР.

  Колкото до форумите… Има 3 вида юзъри. Едните са заклети Майкрософт фенове и са убедени, че Уиндоус е най-великата ОС, че АСП.НЕТ е най-добрия език и т.н. Общо взето са като коне с капаци. Другите са заклетите Линукс фенове. Те се характеризиран със сходни неща – чули за от някой, че Ликукса е най-якото нещо и го повтарят където им падне удобен случай. Третите са нормалните потребители (като мен например). Обичам да експериментирам, пробвал съм почти всичко от Тиликс до HP-UX (HP също не ме кефят и писах по темата), както и всички Уиндоуси от 3.1 насам. Когато се изказваш против/за нещо е хубаво да имаш база за сравнение.

  Майкрософт не ме кефят, защото при тях вече няма иновации, няма креативност. Всичко е гаден маркетинг и печелене на държавни поръчки. Пиша софтуер за Уин, защото за това ми плащат. При достатъчно добра финансова мотивация сигурно и Java ще пиша. За мен това е без значение.

 4. На мен ми харесва! Цитата де. Много е свеж.
  А относно коментара на Георги – ако се стига о категоризиране а потребителите, аз бик казал, че има два вида потребителите – едните които работят с каквото искат и други – които работят с каквото им дадат. Но съм съгласен, че човек трябва да пробва от всичко и да работи с това което най – много му харесва.

  П.П.: Адаш, щом се смееш, да разбирам ли, че си оздравял? (Надявам се да си!)

 5. Аз съм от Windows юзърите, които четят Linux форуми – не пиша, а искам да се поограмотя с надеждата, че бих могла сама да го инстолирам. Досега обаче никъде не намерих обяснение, на което мога да се доверя сама да направя това. За съжаление – защото на идейно ниво споделям възражениета срещу Win, но нямам близък, който да ми помогне да го разкарам.Мисля, че това е слабата точка на Linux дистрибуциите – че нямат лесен tutorial за неизкушени юзъри. А може б въпросът не е в това, а в липсата на интуитивен графичен интерфейс за инсталация и настройки както при Win. Какво би казал за това?

 6. Вени, всяка дистрибуция! Ама наистина всяка, има в комплекта си документ, който обяснява как се инсталира тя. Този документ е по-малко или по-добре направен, но обикновено е основният, на който авторите на дистрибуцията обръщат внимание, защото това им гарантира публика и почитатели. Повечето подобни ръководства се поддържат в прекрасно състояние. Времената, когато Linux се инсталираше трудно безвъзвратно отминаха и вече са забравени. В момента повечето дистрибуции идват с ВЪЛШЕБНИ графични инсталатори, които инсталират Linux по-лесно от кой да е Windows.

  Моята любима дистрибуция е Fedora Core… Хайде да направим три стъпки:

  1. Отиваме на сайта http://fedoraproject.org – там на първа страница виждаме заглавка на най-новата версия 6.
  2. Щракаме на FC 6 Tour и там в картинки виждаме всяка стъпка на инсталацията, която нито е трудна, нито страшна. В дъното на страницата дори има две видеофилмчета за инсталация и първоначални настройки.
  3. Инсталацията е преведена на чист български език и ако на първия екран се избере български няма оправдания, че не разбираме английски.

  Опитай! Повярвай ми това е достатъчно!

 7. Бени, една дистрибуция която се инсталира САМО със щракане на мишката е Ubuntu. Боот-ва в графичен режим, в 6 стъпки указваш език, часова зона, разни глупости и ти инсталира всичко. От теб се иска само да извадиш CD-то като ти поиска рестарт.

 8. @Вени: Това, което казват Йовко и Георги е абсолютно вярно. Но аз лично, от собствен опит, те съветвам преди да го направиш да си архивираш на друг носител (ако имаш втори диск, не го използвай, използвай незакачен перманентно носител като CD/DVD) всички свои по-важни документи.
  Аматьорски ъпгрейд на операционна система не е шега работа, ако ще да е от Windows на Windows даже. Да не говорим за преход между файлови системи, какъвто без съмнение ще ти е необходим, инсталирайки която и да е версия на Linux (с изключение на една куца Линукс версия, която използва FAT файловата система [и затова е куца :)]).

  Ако наистина си се решила на тази стъпка – повикай си някой, който ги знае тия работи. Йовко сигурно няма да откаже ;). Други също няма да ти откажат, но ще ти го фактурират съответно.

 9. Аз ползвам доста специфичен музикален хардуер и софтуер, а с Виста почти нищо не мога да си подкарам без да ми създава проблеми. Съответно и аз се върнах на Xp. Когато излезе сериозно подкрепа от масовите вендори (драйвери и др.) тогава мога и да превключа.

 10. Според мен, две са грешките:

  Грешка 1. Microsoft, (макар и да ги оправдавам в известна степен за това), така си крият кода, че различните разработчици на софтуер трудно биха могли да предвидят, какво ново ще се случи в следващата версия на тяхната OS. Респективно, при един много различен код и цялостно поведение на Vista, нормално е повечето неща да не работят. (Не съм програмист, но се опитвам да мисля логично.)
  Грешка 2. Потребителите избързаха с изводите ужасно много. Констатации и изводи чух много, но голяма част от тях бяха базирани на опит, получен с тестване на разни алфи и бети, изтекли в последните месеци. В крайна сметка, някаква официална версия на Vista се появи едва в края на януари, (ако помня правилно), като не броя версия, излезнала миналия декември, която беше за корпоративни клиенти.

  Нека не забравяме това, че до ден-днешен, включително за Windows 2000/XP продължават да излизат различни updates и „пачове“ (ужасно седи на български! 🙂 ). Преди години, когато се появи XP, положението беше същото – много хора, че и до днес, останаха на 98/NT, защото липсваха драйвери (или бяха некадърно написани), защото немалко програми не работеха добре, защото имаше твърде много проблеми самата ОС. Затова и се появиха 2 Service Pack-а. Според мен, положението с Vista е същото. Затова, макар и отчасти да се явявам като „защитник“, все още седя на XP. И така ще е поне няколко месеца още, въпреки, че Windows Vista: Upgrade Advisor е на мнение, че сегашната ми система ще се справи с новата версия на шаренийката. Отчасти бих се съгласил, че Vista е „тежка“ откъм хардуерни изисквания, но като се замисля – може би факторът „българин“ е налице. Невсеки може да си позволи да си закупи подходящ хардуер – затова я ругае, понеже „ЕксПито му върви на ПиСито“. Изключвам хора, които страдат от софтуерната несъвместимост с определени програми. Разговарях с хора, за които сериозна машина не е финансов проблем и повечето са много доволни. Включително, чух твърдения, че Vista се държи по-прилично от XP, що се касае до скорост (ако позволите да обобщя по този начин).

  В никакъв случай не искам да оплювам *NIX-базираните ОС-и. Всяка си има някакви плюсове и минуси, но не съм съгласен, че най-наложилата се такава, е редно да я хулим за всяко нещо. Въпрос на опит, предполагам. Моят Windows е „забивал“ много по-малко пъти отколкото една Fedora Core 3, вероятно, защото имам много повече опит с първото, отколкото с второто. И, поне за мен – то е по-лесно, по-удобно и т.н. Едно от нещата, които наистина много ми липсват е това, че след множество updates, искам ли да работят – трябва да рестартирам. Нещо, което май не ми се е налагало никога, когато съм ползвал *NIX базирана ОС.

  Йовко, личното мнение е нещо чудесно и всеки го има. Обективността, респективно – фактите, просто му придават тежест така, че повече хора да го възприемат. Иначе, понякога, дори да сме с правилното мнение, ако не можем да убедим отсрещния, все едно му правим на инат. Всеки, който по един или друг начин се е издигнал много нагоре, в един момент, бива ненавиждам включително за неща, които са базирани на завист, не толкова на реален повод.

  Що се касае до инсталацията, съгласен съм, че вече изключително много са опростени включително тези на Fedora, примерно. Не като на Slackware 3 (май беше) – всичко беше синьо, изключително грозно и прилично трудно за човек, който е лаик в това отношение. А и не само. Аз бях пипал компютър и преди това, но пак не можах да се оправя. 🙂 Но инсталацията на Windows също не я намирам за трудна. Това, че не е на български, поне за мен, е плюс.

  В никакъв случай не се опитвам да поучавам, когото и да било – за вкусове не се спори, така са ми казвали. Ще отбележа, че и на шегата се смях, защото е забавна. Но все пак, продължавам да недоумявам, защо е тази ненавист към MS като цяло. Ако бяха с чак толкова скапани продукти, както много хора се опитват да ни обяснят, надали щяха да са с най-продаваните такива. Може още много да се дискутира, но надали има много смисъл. Всеки е свикнал с нещо: за някои неща Windows е по-добрата и предпочитана ОС, за други – нещо *NIX ориентирано, но тенденциите са, да се плюе по-скоро по Microsoft и техните произведения. Не го разбирам..

  П.П. И извинявайте за многословието и това, че може би се отплеснах от основната тема. Пасианси не играя. 🙂

 11. Аз го написах, Steve – няма друга IT фирма в историята на човечеството, която да си е постелила толкова добре за ругатните. 🙂

  Не съм съгласен за фактора „българин“ – според мои лични наблюдения сред познатите ми в чужбина – те доста по-рядко предприемат стъпки за ъпгрейд без наложителна нужда, докато у нас това е вид масов спорт.

 12. И моят опит със Vista е плачевен, въпреки че аз го инсталирах само от професионален интерес. След като го махнах, реших че ще се опитвам да купувам компютри за фирмата със XP, докато мога. Само дето се оказа че примерно лаптопите, вече масово са с Vista. Само Lenovo имат малко повече бройки със XP Pro, но аз предпочитам Toshiba (извинявай Йовко 🙂 ). Като и ако успея тази година да си купя нов компютър (щото стария го откраднаха), със сигурност няма да се интересувам дали ще може да работи със Vista, а ще гледам да има хардуер с драйвери за Линукс.

  @Вени: Настина Ubuntu се инсталира много лесно и за разлика от Knoppix, който също не се инсталира много трудно, има доста добра софтуерна поддръжка. Но и Йовко е прав за Федората. Там също можеш да получиш една добра кирилизирана система. Само дето може да имаш някои проблеми с мултимедията. Но и те са преодолими. Успех!

Вашият коментар