#DeleteFacebook

Когато започнах рубриката си „Аз, киборгът“ в Тоест, имах в главата си две идеи. Едната е да обяснявам на човешки и нетехнически език важни неща от света на технологиите, а другата – постепенно да разказвам за възможните злоупотреби с данните, които безразсъдно сеем из т.нар. социални мрежи и най-вече Facebook.

Междувременно журналисти на The Guardian и The Observer, заедно с The New York Times и Channel 4 са работили цяла година по разследване, което потвърждава всички опасения, че данните, които Facebook е трупал с доброволното съучастие на потребителите си, са използвани безцеремонно за мръсни и подмолни манипулации от компанията Cambridge Analytica, която е превърнала това в свой бизнес.

В името на коректността е редно да се отбележи, че темата сама по себе си не е новина. Още преди една година разследване на The Intercept извади на повърхността мащаба на проблема – че данните на 30 милиона потребители във Facebook са използвани за предизборни манипулации в полза на Доналд Тръмп. Сега обаче разполагаме със свидетелствата на whistleblower (бивш ключов служител на Cambridge Analytica), който разказва с детайли как се е случвало всичко и още купчина самопризнания за детайли и пикантерии лично от мениджмънта на компанията, записани със скрита камера, докато ухажват мним потенциален нов клиент.


Компанията Cambridge Analytica, извличайки данни от подбрана извадка потребители на Facebook и свързаните с тях лица, създава огромна мрежа за влияние, есплоатирайки страховете и слабостите на хората. Така е манипулирала обществената среда и общественото мнение в полза на клиентите си. Прецизно е оценявала психологическите профили на хората, търсейки техни слабости и възползвайки се от податливостта им на влияния. Оценявала е личните профили, фокусирайки се внимателно върху трите критерия, които в психологията са наречени „черната триада” или „тъмната тройка” – макиавелизъм, психопатия и нарцисизъм.

Предоставяли са услугите си и през фирми-посредници, за да не бъдат уличени в директни връзки с политическите кампании, за които са работили. А за Източна Европа изпускат интересна самохвална реплика, че толкова потайно са си свършили работата, че никой дори не е разбрал…

Извън скандала с Cambridge Analytica обаче е важно да се осъзнае, че те не са единственият злодей в историята. Всичко това се случва, защото просто така работи Facebook. Това, което днес наричаме социални медии, всъщност са инструменти за събиране на данни. И не трябва да има никаква дискусия чии са тези данни и на кого принадлежат. Наши са! Не допускайте други тълкувания! Във времето, в което живеем, данните ни са проекция на самите нас. Данните ни, това сме ние! Допускайки друг да разполага с тях, позволяваме да ни застигат такива скандали, като не на шега ни заплашва някаква форма на дигитален феодализъм или дигитално робство.

Важен е и друг детайл. Всичко това излиза наяве благодарение на свободната преса. Ето защо тя е толкова важна за демокрацията. А със социалните мрежи е свършено! Би трябвало! Поне в този им вид.

Cambridge Analytica е злодеят, който се е възползвал от това, което е свършил друг по-страшен злодей, а именно Facebook. И не на последно място от наивността на всички ни, които още не сме си затворили акаунтите там. Facebook трябва да понесат всички последствия и цялата отговорност, защото направиха възможно всичко това. И не заслужават никаква милост!

#DeleteFacebook

P.S. В европейски контекст е важно да отбележим, че е по-разумно да изтрием Facebook акаунта си след 25 май 2018 г. След тази дата GDPR ще бъде в пълна сила и Facebook са длъжни да го спазват, а той изисква ако потребителят пожелае неговият профил да бъде заличен, това наистина да бъде направено. А не просто замразен, както е било досега.

14 мнения за “#DeleteFacebook”

 1. Де да бяха само FaceBook и останалите подобни мрежи. Същото е с търсачките, същото е с облачните услуги, същото е с цялата идея Software As A Service (SAAS) макар там фокусът да е по-скоро върху събирането на бизнес данни, същото е с Интернет на нещата (Internet of things) – всички тези „прекрасни“ идеи са преди всичко инструменти за събиране на данни. Да не споменавам пък масираната пропаганда на „reality“ нещата в последните две десетилетия. Вече има цяло едно поколение възпитано с идеята, че това личният ти живот да е на показ е нещо готино и че самото понятие „лично пространство“ е отживелица и пълна глупост.

  • Така е. Не е само Facebook, но такива случки вадят нещата и пред очите на нетехничарите и мотивират съпротивителни усилия за корекция на тези изкривявания. Приказката, че данните са новото злато, колкото е цинична, толкова е и вярна. И хората трябва да са наясно, че битката за контрола върху данните е тяхна битка – при това много важна.

  • „Вече има цяло едно поколение възпитано с идеята, че това личният ти живот да е на показ е нещо готино и че самото понятие „лично пространство“ е отживелица и пълна глупост.“ Абсолютно. И ако искаш да имаш лично пространство и/или някакво privacy те гледат едва ли не като селския идиот..

 2. По принцип личността, ако се страхува от изявяването си, ще си остане неизявена, а това я грози с обезличаване. В изявяването си личността показва и гражданска позиция. Ако се откажем от Фейсбук дали няма сами да нанесем непоправим удар по своето свободно личностно и гражданско изявяване? Кой ще спечели от това? Интернет е пространство на свободата с всичките й шансове, неудобства и рискове. В живота е същото. В какво е тогава проблемът?

  • Никой не казва да не изявяваме мнение и да замлъкнем. Преди Facebook да не би да сме мълчали? Имаше блогове (и още ги има). Има нови алтернативни инструменти. Например Mastodon. Ще се появят и други. И всички ще спечелим от един нов разпределен Интернет, какъвто и трябваше да бъде по замисъл. Сега Интернет е парцелиран и силно централизиран около Facebook и подобни, които са с амбициите да сложат знак за равенство между себе си и Интернет. Когато Facebook е Интернет (за доста хора е – при това някои нямат избор – страни от „третия“ свят) това не е пространство на свободата, а пространство на Facebook, а то пък се отличава с всичко друго, но не и със свобода на словото.

 3. За тази работа се знаеше отдавна. Медиите се избиха да обясняват кое как става, самите Cambridge Analytica също си признаха – нищо. Сега единствено се разбра с кое точно приложение са дърпали данните и изведнъж всички искат да си пазят данните и да си трият фейсбуците. Дано поне не забравят за тези си намерения след няколко седмици, когато нещата поутихнат и всички плавно се завърнат към другата любима тема – туитовете на Тръмп.

  • Тези случки са полезни именно с това, че стигат до ушите на повече хора, с нужните очеизвадни аргументи.

   Иначе ни най-малко не бих обобщил какво се е разбрало в този момент точно по този начин. Още по-малко бих неглижирал журналистическите усилия на всички работили през последната година за да изровят тези детайли, да намерят whistleblower, той да реши да говори… Ако и те бяха избрали цинично-превъзходителното настроение и „то се знаеше“ сега щяхме да знаем по-малко.

   • Не омаловажавам работата на журналистите, напротив. Учудвам се на реакцията на публиката. Отдавам го на това, че значимостта на случилото се с тези данни не е била добре разбрана.

    • Съжалявам, погрешно съм изтълкувал.

     Иначе вероятно и сега значимостта няма да бъде разбрана масово. Тази тема ще е едно доста дълго бягане с препятствия.

 4. …или накратко: хората, които могат да бъдат повлияни, ЩЕ бъдат повлияни.

  По един начин или друг.

  Когато човек не знае как да пази личните си данни, когато човек не може да си формира сам мнение, ще се намерят както тези, които да откраднат личните му данни, така и тези, които да го манипулират в една посока или друга.

  Независимо как приключи този скандал, технологията на СА ще се използва все повече и повече. И тя се използва. Хибридната война на Путин в ЕС не е нищо по-различно от това.

  Както казваше един преди време: „проблемът е в мат’ряла“.

  • Когато на хората УМИШЛЕНО не е предоставен адекватен инструментариум за целта – как наричаме това? Когато хората УМИШЛЕНО са подвеждани да предоставят повече и повече данни – с безплатно това и безплатно онова? Когато ти се създава балон, в който едни факти са усилени до истерия, а други заглушени до отсъствие – това не е невъзможност за формиране на мнение, а механизъм за въздействие и върху тези, които са в състояние да формират такова. Това е машина за манипулации. И ужасен бизнес-модел, който по един или друг начин трябва да бъде озаптен.

   • Признавам, преди да прочета статията, малко пренебрегвах проблема. Съгласен съм с всичко, което казва Йовко, но имам и други тълкувания (субективни). Хората, които са най-лесно манипулируеми ще си останат такива независимо от платформата, която ги подхлъзва. Те просто „си го търсят“ дето се вика. В момента в частност като страничен наблюдател от чужбина виждам една изострена чувствителност на българина към много злободневни проблеми. Често отиваща в крайност и не приемаща реални аргументи. Това не зависи от Фейсбук. При покупката на смартфон всички „сваляме гащи“ и даваме цялата информация. която би ни била полезна, но попаднала в недобросъвестни ръце пагубна за всеки един. Не знам къде е границата. Разчитаме на професионалисти като Йовко да ни я показват и поне мислещите хора да могат да решават за себе си.

    • Аз се радвам на такива раздухвания на тази тема, дори и те да преекспонират в някаква степен нещата, защото това компенсира иначе неглижирането, което е почти постоянно и води до това някой ден да ни сварят като жаби, без да се усетим. А то вече се случва.

     Иначе си оставаме една шепа хора, които се опитваме да врякаме, но изглеждаме като параноици или технологични сектанти в очите на останалите.

  • Извинете ме, ако не съм ви разбрала правилно, но според мен проблемът не е в мат’риала. (Не визирам откровените тъпанари, за които и да знаят и да не знаят – все тая.) Мисля си, ако нямаш инфо за съществуваща заплаха, дори няма да ти хрумне да се пазиш от нея. „А за Източна Европа изпускат интересна самохвална реплика, че толкова потайно са си свършили работата, че никой дори не е разбрал…“

Вашият коментар