Ден за проза

Днес беше ден за писане. Започнах с редакциите на текста, който вече бяхме нахвърляли относно законопроекта за електронната търговия, за който вече писах достатъчно емоционално преди десетина дни. Днес Управителният съвет на Фондация „Отворени проекти“ гласува и официално становище, което публикувахме следобеда.

Иначе денят беше малко нервен, макар и без някаква особена причина. Реших да пробвам да се откажа от кабеларките forever. Всъщност отдавна вече не използвам ЕвротурСат/ЕстНет като медия, по която да се сдобивам с Интернет, а не съм някакъв TV-манияк. Гледам рядко 5 или 7 канала и слабо ме интерсуват бозите, които се търкалят по останалите 65, за които Евротур/ЕстНет ми искат 16,40лв всеки месец. Ако искам HBO трябва допълнтелно да се бръкна с още почти 10лв, което нещо ми се вижда нагличко напоследък. Затова реших да се възползвам от великденската промоция на DTH оператора Булсатком, като за 48 лева ще се сдобия с антена и конвертор и ще подпиша 18-месечен договор за техния разширен пакет, в който влиза всичко, което ме интересува, че даже филмовия TV1000 и плюс HBO ще ми струва само левче повече, а именно 17,80лв. Здравей DVB-S, сбогом, кабеларки! Дано само южното ми изложение ми се окаже подходящо, че с този спътник на изток…

Като изтече 18-месечния ми договор ще им върна безплатния приемник и ще си купя собствен, плюс евентуално по-голяма антена с мотор за повече DVB-спектър…

Иначе хубави новини и нови сайтове от Nikon тези дни, за които писах преди малко във фотозин-а. Иначе Capture NX и View Pro ще се забавят до лятото по последни новини. Много се изкефих, че новият сайт на Nikon stunningnikon.com ще стартира точно на рожденния ми ден, а модел е моята наборка Kate Moss ;-P

Накефих се и на новата версия на Bibble 4.7 за Linux (това е единственият софтуер за RAW-работа, която има версии за Windows, Mac и Linux). Не е свободен – напълно комерсиален продукт е, но иначе читав и струващ си. Засега аз продължавам да търся своя удобен начин за NEF-workflow под Linux и без компромиси с нещата, с които не искам да правя компромиси – още съвсем малко неща останаха. Междувременно обаче новият Photoshop Elements 4 отговори на всичките ми нужди и си го поръчах за ежедневната ми фото-работа. Много зарибяващи са и нещата около новия продукт на Adobe Lightroom, но засега е само за Mac, а и без това ще бу трябва известно време да порасне. PS Elements 4 е всичко, от което имам нужда. Оказа се не лека задача да си го купи човек в България на добра цена, но за щастие моето копие вече е на митницата.

Иначе photozine.biz малко залита към Nikon-новини, но какво да правя, като това следя и ме интересува. Между другото търсят се съавтори за e-zine сайта. Особено се предпочитат автори, които са любители на други марки. Ако на някой му се пише да не се стеснява.

Иначе в новия брой на NewNude Magazine има снимка на българин! Ура! 🙂

11 мнения за “Ден за проза”

 1. Ех, колко наивна съм била да вярвам, че този законопроект за електронната търговия няма да мине в такъв вид! Ама поне някой ми съчувства, нали?! 🙁

 2. Имаш Windows у вас? Лична машина? С Windows? Или на някой беден и нищонеподозиращ корпоративен Windows ще му изпънеш личния си Photoshop Elements?

  Абе ти фундаменталист не си, но спокойно можем да кажем че си евангелист-диктатор :)…

  Но какво нещо е личния пример – днес (за 3ти) път едва се сдържах да си купя PE 4.0! Другия път няма да издържа и ще пратя Веси да ти обясни „някои работи“! Макар че, като се замисля, за WoW до сега съм дал повече пари, и пак ще давам.

  Абе трябва да си го взема.

 3. На седмия абзац е допусната техническа грешка -„постявянето“. Добре сте формулирали всичко, дано да го вземат под внимание. Честито за новите придобивки.

 4. Имам личен лиценз за Windows 2000 (върху специална отделна лична машина за Windows), както и такъв за XP (който още не съм започнал да използвам) – не ми се разделя с 2000-то. Отделно имам лични лицензи за NT4, 98 и Windows Me. Даже лично от Microsoft България имам подарък – 10 демо лиценза за XP по 120 дни, от които съм използвал два или три само. Изпратиха ми ги като бях сисадмин в OBS. OEM лиценза ми за XP, залепен отдолу на лаптопа ми също не го ползвам, защото имам корпоративен. Изобщо имам над десетина лиценза за Windows – навярно съм сред най-лицензираните Windows потребители на света.

  Имам си лиценз и за Office 97 – не се сещам да ми трябва някоя от по-новите версии, но дори рядко го инсталирам, защото ползвам OpenOffice. Имам си личен лиценз и за Larry 7 даже (на Sierra), което ми е любимата игричка от зората на компютърните игри.

  Елементс 3 не ставаше, но версия 4 отговаря на всичките ми изисквания и си го напазарувах. Всяко нещо, което използвам всеки ден не е честно да го пиратствам. Ако ще пробвам нещо два дни колкото да го разгледам естествено, че няма да си го купя, но да ми е нужно ежедневно и да се правя на маймуна.

  Както уважавам свободните лицензи и очаквам тяхното спазване, така е редно да спазваш правилата и на останалите. Може веднъж в годината да трябва да дам профи снимка на някой – искам да знам, че съм му я направил без да ограбвам някого, както и не искам мен да ме ограбват.

 5. Всъщност Elements 4 не работи върху 2000, поради което ще започна да употребявам и лепенката за XP най-накрая…

 6. Йовко, ако си решл да минаваш на Булсат, аз имам работещ кардсървър за шерване на мойта булсаткарта, така може да се гледа с една карта на много приемници. Но трябва да си вземеш приемник, който или има възможност да се връзва по LAN с интернет или такъв с RS232 връзка към работещ компютър, който да му подава ключовете от шернатата карта.

  П.П. Larry 7 – Love For Sail рулира 🙂

 7. Знам за това, но не ми се инвестира в приемник засега – а и както казах предпочитам да си плащам това, което потребявам – ако тръгна да си купувам, ще си избера нещо читаво като за инженер-човек 😉 Но още се чудя – защото нямам видимост към спътника от терасата си, а не ми се носи оборудването на тавана на блока на моя вход…

 8. @yovko: Напълно съм съгласен за лицензите. Просто е – или спазваш лиценза, или сменяш продукта. Ако продукта ти е важен, значи трябва да си го купиш. Всичко друго „ама то скъпо“, „ама то такованката“ са си просто начини да се (само)оправдаеш за кражбата. Наистина – на фона на сегашната богата палитра от свободни или безплатни продукти, горните оправдания ми са още по-отвратителни.

  Ех, поздравления за цифровия сателит. Аз не мога да си позволя такова нещо в Дания. Разбира се, проблемът не е финансов, а „обществен“: голямата антена загрозява околния пейзаж и затова ако съм в апартамент (в каквото съм) нямам право да сложа сателитна антена на терасата. Криво ми е, но ги разбирам датчаните – те предпочитат да им е подредено (по същата причина е строго забранено проскането на дрехи по терасите).

 9. Антената е 60см в диаметър?! Това голямо ли е за Дания 🙂

  И аз засега ще съм без DVB… Реших да не качвам антени чак до тавана. Къмто есента ще мисля пак… И без това почти не гледам телевизия.

Вашият коментар