Денят не си личи по заранта

Събудих се с главоболие и хрема, каквато не съм имал от години. И първата ми мисъл през главата бе… „Добре де, точно днес ли!“. Посегнах към единия телефон, който беше по-наблизо и на дисплея му изгря, че навън е минус 10 градуса…

Взех си горещ душ и си сготвих цяла тенджера чай. Малко ми просветна, но водопадът от носа ми не искаше да престане. Открих, че в домашната аптечка нямам нищо, което да може да спаси някак нещата. Освен ментолов спирт, а ментолът уж трябва да работи при хрема, само дето точно във вид на спирт едва ли е най-подходящ. Така или иначе реших, че нямам избор и натопих в спирта две памучета, които пъхнах в ноздрите си. Не е приятно, за четене, знам… на живо е още по-гадно, но сработи.

И започнах да разсъждавам дали да забравя за протеста, да отменя една среща следобеда и да пазя леглото или да изляза навън пък каквото ще да става. И докато се чудех, ефектът на ментола премина и положението отново стана… плачевно. Явно трябваше да отида поне до аптеката. И в този момент си казах, че ако отида до аптеката, съм отишъл и на протеста. И така, облякох се малко по-топло от обикновено, оставих колата пред Интерпред, взех метрото до Стадиона и още в метрото видях доста млади хора, които можеха да отиват само към НДК. И бях прав, почти с една трета от пътниците в моя курс на метрото продължихме пеша до НДК. От студа, или от нещо друго, но хремата ми спря и така и не потърсих аптека.

А около пилоните вече се беше събрало внушително множество от хора, предимно млади, но имаше от всички възрасти. Въпреки студа, настроението беше чудесно, а малко по-късно се намерихме и с обичаните заподозрени (разбирайте „нагли блогъри“ и „адвокати на мафията“). Шествието тръгна с обичайното леко закъснение, но почти по график. Организацията беше перфектна и аз поне лично не видях нито един политик. Минахме шумно, но кротко по Витошка (Пейо съвсем вярно е отбелязал, че цялата Витошка беше пълна с хора – от НДК до ЦУМ), после завихме към Министерски съвет и Президентството и по жълтите павета до Парламента. Нямам идея колко точно бяхме всички, но това според мен е най-многобройният протест по която и да е тема, в последните десетина и повече години. Вървяхме заедно с Нели Огнянова през целия път от НДК до Парламента и се радвахме на всичките младежи наоколо и на веселите плакати. (Всички кадри са директно от сапунерката ми, да не каже някой, че не употребявам сапунерки!)

Sofia Anti-ACTA day
Fujifilm Finepix F80 EXR | OOC JPG
Sofia Anti-ACTA day
Fujifilm Finepix F80 EXR | OOC JPG
Sofia Anti-ACTA day
Fujifilm Finepix F80 EXR | OOC JPG
Sofia Anti-ACTA day
Fujifilm Finepix F80 EXR | OOC JPG
Sofia Anti-ACTA day
Fujifilm Finepix F80 EXR | OOC JPG
Sofia Anti-ACTA day
Fujifilm Finepix F80 EXR | OOC JPG
Sofia Anti-ACTA day
Fujifilm Finepix F80 EXR | OOC JPG
Sofia Anti-ACTA day
Fujifilm Finepix F80 EXR | OOC JPG
Sofia Anti-ACTA day
Fujifilm Finepix F80 EXR | OOC JPG

И две клипчета, които казват повече, отколкото всеки друг видеорепортаж от официалните медии:

По този повод…

[hate mode on]

Изгледах новините в 19:00 по Нова и bTV (по изключение), като преди и след това си измих ръцете със силен дезинфектант. Мижави репортажчета, с подбрани внимателно кадри, да не би случайно да се осъзнае от някой мащабността на протеста. А да… и сбутани след новините за цената на парното и как студа повишавал риска от инсулти и инфаркти. wtf?

Хора, изключете си телевизорите! Нямате нужда от тях! Вижте горното, от непознат за мен участник [бележка: Оказа се Селин] – lo-fi, но от гледната точка на страничния наблюдател, и после от мястото на събитието, с атмосферата на събитието… като по учебник по журналистика…

И в този ред на мисли, само някой телевизионен журналист, особено от „любимите“ ми bTV, Nova, TV7 и прочие… да е посмял да ми звънне по телефона за интервю или участие. Досега отказвах учтиво!… Ако ви интересува моето мнение, то е тук, на този сайт. Това е моята медия – и нямам никакво желание да добавям стойност към вашите. Ясно е защо, нали? И защото изобщо сте допуснали съществуването на „този“ тип „журналистика“! И съкровено ви желая съвсем скоро Google TV и Apple TV да ви видят сметката!

[hate mode off]

След протеста чак се сетих да си потърся капки за нос, беше време за обяд и минах през едно любимо местенце, докато дойде време за следобедната ми уговорка за кафе. И докато хапвах си мислех, че никога не съм и предполагал, че толкова хора ще излязат на минус 7-8 градуса да защитават не заплатите или личните си интереси, а Интернет и възможността да бъде такъв, какъвто го познаваме – свободен. Замислих се и за друго – нямаше обичайните политически опити да бъде яхната вълната – те може и да последват, но… фактът, че не видях политици, от една страна е радостен, а от друга, може би, означава, че политическата ни класа или дори световната политическа система, вече е толкова offline, че може би живеем във време на преход, такова, каквото би довело не просто подмяната и, но и нови по-online правила, концепции и… дай боже… лидери… Днешните ни политически лидери просто не биха били адекватни на културата и мирогледа на този протест. Като два пласта без допирни точки.

А денят ми, денят ми приключва страхотно с още един горещ душ и този пост, като следобедът мина почти неусетно в компанията на толкова лъчезарен човек, че ми е трудно да си спомня откога не съм срещал някой, който излъчва толкова позитивна енергия. И изобщо не съжалявам, че не реших да остана да се лекувам вкъщи. Щях да пропусна много приятни емоции на куп, и дори ако утре се окажа по-болен от днес, поне ще знам, че си е струвало.

19 мнения за “Денят не си личи по заранта”

 1. Очевидно вече сме двама, които отказахме суетата на традиционните медии. Аз съм така от няколко месеца. Който се интересува от мнението ни – да търси в Интернет. Това, между другото, е и средство за развиване на самата Мрежа. Ако определено съдържание стане достъпно само в нея, ще е конкурентно предимство.

 2. Аз съм непознатият участник. 🙂
  Именно заради начина, по който медиите подбират кадрите, направих тези клипове днес. Протестът срещу шистовия газ на 14 януари тази година беше горе-долу толкова многолюден – не ЧАК толкова, но пак се напълни Цар Освободител. Тогава щастливо гледах камерите по стълбите на галерията, но тези кадри не бяха излъчени, а истински многолюдни снимки се появиха само по блогове като този – http://tochitsa1.blogspot.com/2012/01/blog-post_7576.html .
  Ужасно ми писна да манипулират всичко, показвайки по-малко протестиращи и говорейки глупости. По bTV даже ни сложиха след нас Вики от „Мастило“ и още някакъв – да борят пиратството…
  Тааа, да, hate mode off, да изплагиатствам. :))
  Ти си от хората, които участваха активно в „Свобода, а не страх“, нали?
  Много ми е странно нещо. Тогава бяхме стотина човека, а сега… положението е качествено различно. Разбира се, и заплахата е по-голяма – сега личната ни информация ще отива директно при корпорациите само при подозрение, а тогава говорехме само за МВР. И все пак… имам приятели, които преди три-четири години бяха на принципно различна позиция от нашата – нека се подслушва интернет, нямаш какво да криеш, нека се гонят пиратите, готино е да си теглим разни неща, но знаем, че е незаконно.
  Сега моите приятели излязоха на улицата.
  Или ако не го направиха, то поне подкрепиха протеста. Обясниха ми, че пиратство е да свалиш филм, да го запишеш и продадеш за пари, а не просто да си го изгледаш ти. Напускаха един куп линкове в защита на личната неприкосновеност. Някои признаха, че са си променили мнението по тези проблеми, други се направиха на учудени (или наистина не помнят?), че някога са имали различно мнение.
  За тези години явно нещо много се е променило… към хубаво. Не знам как е станало – но наистина се радвам. 🙂

 3. Поздравления, Селин! И дано наистина нещо се е променило наоколо. И аз съм с подобни наблюдения… дано наистина нещо се е променило!!!

 4. Хах, за БТВ друго не бих могъл да очаквам. Когато пак половината свят се опитваше да пребори американските SOPA и PIPA, БТВ поместиха сред „любопитните“ новини (към края на емисията) 30-секунден коментар за „бунта“ на Уикипедия (прекъсването й в знак на протест). БТВ е собственост на FoxNews, която подкрепя SOPA, PIPA и ACTA. Радвам се, че протестът привлече толкова много хора, въпреки дезинфо-моудът, който е включен по телевизиите. Но няма значение, както казват вече на някои места „Интернет уби телевизията.“
  Само едно ми напомня цялото това мълчане на телевизиите и политиците обаче. Как баба ми веднъж ми разказва за едни времена (в които аз не съм живял, но за които много се говори) и завърши разказа си с едно полу-прошепнато, сякаш да не я чуе друг освен мене, „Тогава много се мълчеше.“

 5. бтв от доста време не е собственост на News Corp (които, освен безброй други неща, държат и Фокс), но и новите им собственици не са кой знае колко по-различни.

  Иначе доста хора вече от години не си губим времето с повечето „медии“ – и ставаме все повече. Това е и една от причините да искат да прокарат по-строг контрол над интернет, тъй като докато има достъп до алтернативни източници на информация, все повече хора ще се противопостяват на това, което се случва. Неслучайно през последните години и политическата активност от страна на обществото, и опитите за ограничаване на интернет се засилват паралелно навсякъде по света.

 6. Аз не успях да се прежаля да гледам БТВ, хвърлих поглед на Нова, но много приятно ме учуди репортажът по Канал 1. Май ще се окажат верни мненията на мои приятели, че в момента тя е най-качествената ТВ поне откъм новини. Нямаше анонс, но протестът бе първата новина в емисията, вплетена в контекста на международните протести. Имаше кратки интервюта с участници, дадоха и кадри от Пловдив, Бургас и т.н. Кадрите от София даваха доста добра представа за масовостта. Определено беше доста добро представяне, доколкото съм била в кухнята на правенето на новини, повече сек. от това никой нямаше да си позволи, все пак има и доста други важни в момента, не е август 🙂
  Този път обществената ТВ се показа наистина обществена.

 7. Йовко: в много хлъзгавия февруарски ден – и в хлъзгавите времена изобщо – твоята подкрепа е привилегия.

  Поздрави и поздравления за Селин: високо билото!

 8. Йовко, респект!:)) Няма нужда от повече. Ще копирам адреса към публикацията в блога ти.
  Оздравявай. Що се отнася до другото – никой и не мислеше лятото, че една шепа народ във Facebook ще накара платеното разрешение за проучване и добив на шистов газ да бъде оттеглено. Но май живеем в интересни времена, в една вече друга България…Тя е друга благодарение на младите хора и Интернет и те за пореден път показаха (да не се пиша аз много млада:), че нито са глупави, нито са безперспективни, нито са готованци.
  Може би медиите имаха интерес да ги показват в такава светлина.

  Хубав ден!
  Силвия

 9. Йовко, благодаря за споделеното преживяване! Разказът и клипчетата ми позволиха да направя сравнение между протеста в София и аналогичния му в Мюнхен, на който присъствах вчера. Прочетох на няколко места, че измежду немските градове тук протестът е бил най-мащабен (16 000 души по данни на полицията). А в сравнение с личните ми впечатления от вчера, от клипчетата на Селин ми се струва, че в София е имало повече и по-шумни хора по-улиците. И въпреки че тези протести не са някакъв вид състезание, този факт няма как да не ме радва много, защото означава, че в България има потенциал да се заформи силно гражданско общество.

  По отношение на адекватността на политическите сили, на протестът тук имаше осезаемо присъствие на Пиратската партия (Piratenpartei). Може би бъдещето е на такъв тип партии.

 10. Благодаря ти. Аз започнах да блогавам, запалена от теб. Ти ми показа много неща и ме научи на много неща. Хора като теб носят бъдещето.

 11. Новият закон за хазарта. Чл.22, ал.1 т.13:

  „…Чл. 22. (1) Държавната комисия по хазарта:

  13. взема решения за филтриране на сайтове, чрез които се
  организират хазартни игри от лица, които не са получили лиценз по този закон, както и за ограничаване достъпа на интернет потребители до такива сайтове;…“

  …Ако това нещо стане факт, това е врата към всеобща цензура в Интернет. Ако се приеме, че някакво съдържание може да бъде филтрирано при Интернет доставчиците (а не при източника и виновник за него), и ако се направи „черен списък“ на сайтове, които да се спират (това е схемата, обяснена от депутат от ГЕРБ), съвсем скоро ще се появят многобройни претенции за спиране на други видове вредно съдържание.

  По повод АСТА, евродепутатът Найджъл Фараж каза следното: „АСТА вероятно ще пропадне, но не си мислете, че това е краят. Бюрократите веднага ще измислят друг повод да отнемат свободата ви. Дали ще е борба с педофилията или нещо друго – повярвайте, нещо ще измислят, за да прокарат контрол.“

  Нашите бюрократи съвсем очевидно вече са го измислили – борба с нелегалния хазарт. Ако на тази основа се изгради система за контрол над трафика в Интернет (за да спират хазартните сайтове), скоро след това и други видове филтри, извън анти-хазартните, ще бъдат пуснати. Начело ще са Профон и Музикаутор с високо моралната си кауза за защита на интелектуалната собственост…

 12. И аз научих за това преди малко. Не знам как е минало толкова безшумно чак до първо четене и защо никой не реагирал, но още не е късно. Аз ще видя колко хора мога да информирам възможно най-бързо.

 13. Йовко, много съжалявам, че пропуснах точно този протест. Искаше ми е се да присъствам – като (свободен) гражданин и блогър, и да направя и аз снимки и клипове и да разкажа после (то ясно, че телевизиите не струват! от 7+ години нямам телевизор вкъщи и кефа е неописуем!)… но ми се наложи (знаеш защо!;-) да приствам на друго събитие в 11:00 сутринта…

  Но адски се радвам, че сме ИЗЛЕЗЛИ на улицата! За кауза, която си струва, за нашата крехка свобода! Благодаря за репортажа!!! 🙂

 14. Твоето събитие беше по-важно от нашето! 🙂 А то излизанията тепърва трябва да предстоят. Поредното правителство забрави, че не са нищо повече от нашите СЛУГИ на заплата!!

Вашият коментар