Диагноза: Пълна неадекватност

Диагноза: Пълна неадекватност

Малко преди да тръгна към морето по телевизията се завъртяха рекламни клипчета, озвучавани от гласа не на кой да е, а на моментния Министър на културата Стефан Данаилов, известен също и с партизанското си име Ламбо. В наши дни това се нарича nick, но съм сигурен, че гос’ин Министъра ще се накефи на дефиницията „партизанско име“. Иначе клипа е много оригинален – съвсем сайбърфентъзи бих казал. Там един мозък го dump-ят на едно CD ли, DVD ли, докато Ламбо разправя, как интелектуалното пиратство ограбвало.

Така и Министерство на културата се нареди в хора на идиотите дето припяват фалшиви тези, без дори да ги разбират в достатъчна дълбочина за да отправят послания. Питам се кой от всичките субекти дето в последните месеци замърсяват общественото пространство с малоумните си изявления по темата опазване на авторски права се напъна поне малко да обясни на същото това общество какво именно са това авторските права, как се потребяват, какво може и не може да се прави. Вместо това всички наизвадиха тоягите и се мръщят лошо как някой ги ограбвал – НСБОП, ВАЦ, BSA, БАМП, сега и Министерство на културата… Ще се сетите ли защо? Всъщност няма значение…

В същото време таблоидите на ВАЦ са номер едно на българския пазар, които ограбват фотографското общество например, публикувайки снимки от Интернет без дори да цитират автора, да не говорим, че не са му искали разрешение. Да не споменавам за издаденото DVD със записи на футболни мачове без да са платени авторските права.

Всички гореизброени и припяващите им страдат от едно общо заболяване – пълна неадекватност на времето, в което живеят – и се опитват да прехвърлят своите психични и умствени отклонения от болната глава на здравата. Те отказват да приемат факта, че технологиите няма и не бива да бъдат озаптени. Информация в цифров вид ще се копира все повече, все по-бързо, по-евтино и по-безразборно, колкото и на някого да не му се харесва. И няма сила, която да го възпре. Не може да има иконостас и ореол около фразата All rights reserved, бъдещето принадлежи на гъвкавостта и в това отношение, така че свиквайте със Some rights reserved. Бъдещето принадлежи на тези, които измислят как да упоребяват технологиите и Интернет за своя полза вместо да им се противят. Винилът отдавна остана в миналото. А Ламбо дали е чувал за свободно съдържание… едва ли – това го няма в партийната програма и сценария на „На всеки километър“. Няма такова нещо като пиратство в българския ЗАПСП, гос’ин Министър, чели ли сте го?

И докато някои солисти от този хор като Заки и Саня, всъщност се опитват още известно време да си опазят бизнеса, то някои други определено се стараят да надскочат и без това вроденото им високо ниво на интелектуална обремененост.

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България