Диагноза: Пълна неадекватност

Малко преди да тръгна към морето по телевизията се завъртяха рекламни клипчета, озвучавани от гласа не на кой да е, а на моментния Министър на културата Стефан Данаилов, известен също и с партизанското си име Ламбо. В наши дни това се нарича nick, но съм сигурен, че гос’ин Министъра ще се накефи на дефиницията „партизанско име“. Иначе клипа е много оригинален – съвсем сайбърфентъзи бих казал. Там един мозък го dump-ят на едно CD ли, DVD ли, докато Ламбо разправя, как интелектуалното пиратство ограбвало.

Така и Министерство на културата се нареди в хора на идиотите дето припяват фалшиви тези, без дори да ги разбират в достатъчна дълбочина за да отправят послания. Питам се кой от всичките субекти дето в последните месеци замърсяват общественото пространство с малоумните си изявления по темата опазване на авторски права се напъна поне малко да обясни на същото това общество какво именно са това авторските права, как се потребяват, какво може и не може да се прави. Вместо това всички наизвадиха тоягите и се мръщят лошо как някой ги ограбвал – НСБОП, ВАЦ, BSA, БАМП, сега и Министерство на културата… Ще се сетите ли защо? Всъщност няма значение…

В същото време таблоидите на ВАЦ са номер едно на българския пазар, които ограбват фотографското общество например, публикувайки снимки от Интернет без дори да цитират автора, да не говорим, че не са му искали разрешение. Да не споменавам за издаденото DVD със записи на футболни мачове без да са платени авторските права.

Всички гореизброени и припяващите им страдат от едно общо заболяване – пълна неадекватност на времето, в което живеят – и се опитват да прехвърлят своите психични и умствени отклонения от болната глава на здравата. Те отказват да приемат факта, че технологиите няма и не бива да бъдат озаптени. Информация в цифров вид ще се копира все повече, все по-бързо, по-евтино и по-безразборно, колкото и на някого да не му се харесва. И няма сила, която да го възпре. Не може да има иконостас и ореол около фразата All rights reserved, бъдещето принадлежи на гъвкавостта и в това отношение, така че свиквайте със Some rights reserved. Бъдещето принадлежи на тези, които измислят как да упоребяват технологиите и Интернет за своя полза вместо да им се противят. Винилът отдавна остана в миналото. А Ламбо дали е чувал за свободно съдържание… едва ли – това го няма в партийната програма и сценария на „На всеки километър“. Няма такова нещо като пиратство в българския ЗАПСП, гос’ин Министър, чели ли сте го?

И докато някои солисти от този хор като Заки и Саня, всъщност се опитват още известно време да си опазят бизнеса, то някои други определено се стараят да надскочат и без това вроденото им високо ниво на интелектуална обремененост.

5 мнения за “Диагноза: Пълна неадекватност”

 1. Не е зле написано и е много вярно! Сульо и Пульо говорят за „авторски“ права без да го разбират. Без дори да могат да направят връзката между „авторски“ и „издателски“ такива. И без да четат закона.

  Колкото до м-р Деянов, той е класическа мистрия – каквото му сложат/напишат в сценария – това чете (при това – изразително и с чувство).

 2. Ненормална е тази „реклама“ наистина. Мен лично направо ме стряска някак физически чак. Особено дрезгавия глас на Ален Данаилов накрая. а я пускат почти навсякъде – няма да се учудя ако започнат да я въртят и по рекламните телевизори, с които са оборудвани вече голяма част от рейсовете и маршрутките… „Ограбвало“? Ха! Те ограбват! Исках да пиша за това, но всеки път ми ставаше гадно, като си представех рекламата. Браво, че ти си намерил сили!
  Няма начин във властова структура да се осъзнае нуждата от свобода. Осъзнаването на нужда включва приемането й, а свобода и власт не ми се връзват някак. Затова и министерството и него го пишем бегало – и то си е точно там намясто, в кюпа с лобиращите издателските фирмички и поръчковите акции на полицията.
  Как после да не съм анархист? Да, анархистичната идея винаги е била утопия но пък да очаквам, че властта ще се освести и очовечи си е не утопия, а направо немислимо…
  Нейсе, нека си пускат рекламите… Само не и в маршрутките, че ще ставам антисоциален баси…

 3. Докато четох този пост се сетих за последната акция срещу „най-страшните пирати в Европа“… онези от Арена-бг… нали се сещате.. Сетих се как във форума на hardwarebg някой духовито беше написал, че това всъщност е промоцията на нова пакетна услуга – достъп до тракъра и ваучър/индулгенция за несе-боб/несе-леща/който там похлопа на варатата. За съжаление борбата с „пиратството“ у нас няма нищо общо със защита на авторите, а си е чиста проба още един узаконен метод за борба с конкуренцията.

  И докато пиша се сещам и за прословутата реклама с белезниците от зората на „борбата със софтуерното пиратство в България“. По същото време имаше и друга реклама с един диск на Novel NetWare и отворен катинар. Текстът казваше какви са промоционалните цени за upgrade и до кога са валидни. Имаше и голям надпис „No questions asked“.

  Все си мисля, че правилният начин е „No questions asked“, а не ваучер за несе-незнам-какво си. Все си мисля, че ако на тази (с извинения) мизерна държавица и пукаше за софтуерната индустрия и искаше да развива този сектор щеше да даде едно рамо, но не… единственото което съм чул до момента е, че с триста зора са отпуснали някакво финансиране за проекта за превод на КДЕ. Аз ли съм заблуден? Или останали я свят? Страх ме е да продължавам да мисля по тази тема и спирам до тук…

 4. Не знам какво очаквате от министър на културата (халтурата?), който е изпратил Мария Нейкова със „збогом“ 🙂

 5. А кога партизаните, чийто представител така добре изиграваше бате Сергей, са обирали мандрите, дали са спазвали авторските права на чобаните?
  Или когато изиграваше същите тези ‘положителни’ герой бат Ламбо, дето гръмнаха църквата Св.Неделя та изтрепаха сумати народ?
  Ама така е, в чугунените им глави освен ръжда друго няма да се появи, те си живеят във времето на забрана, на демагогия и цензура, и което време се опитват да пренесат в 21 век. Нека се опитват, и чугунени глави строшени съм виждал ( на един приятел на мерцедеса ;)) )

Вашият коментар