Дисбаланси на еволюцията

Днес ми попадна цитат за един от рекордите по трансфер в новия Internet 2. Откопирани са през мрежата 859 гигабайта данни за по-малко от 17 минути. Казано по друг начин това е скорост от 6.63Gbps и означава приблизително, че сега в момента в същия този нашия свят съществува технология, чрез която едно DVD с цял пълнометражен филм може да бъде откопирано по мрежата (worldwide – а не в локалната!) за 4 секунди.

Предполагам, че RIAA, MPAA и BSA (особено българският му клон) ще бъдат най-щастливи ако измислят начин да забранят Internet 2 (с вой до небето, фалшифицирани данни, неадекватни на времето закони и много полиция и заплахи) – това определено е една адски вредна технология, която ще подпомогне пиратството и споделянето на съдържание, нали? Само, че света се развива и технологиите също, нищо че някои държави, институции и организации не искат – ако това им носи пари те биха предпочели да подменят сегашните асансьори с такива с макара и въже задвижвана от роби – нищо, че това спира развитието… На кой му пука…

Hint 1: Време е някои закостенели мозъци да се размислят как да правят пари от новите технологии вместо да им се репчат.
Hint 2: http://portal.bg/news.php?cat=main&read=20063105001 (не пропускайте и първият коментар)

4 коментара за “Дисбаланси на еволюцията”

  1. Много точно го каза, Йовко.

    Харесва ми позицията, която заемаш. Чета блога ти от известно време и се радвам, че отделяш от времето си, за да списваш социално ангажирани мнения и анализи, които са в полза на много от нас. Радостно е развитието, но кактво винаги хубавите неща тук (в България) се тълкуват по грешен начин от мнозина от управляващите и биват класифицирани като ‘престъпление’ или по-скоро като ‘ново прозорче, от което могат да се отмъкнах парички’.

    Поздрави,
    Стоилов

  2. Аз предлагам да заведем дело срещу Microsoft от името на RIAA! С Windows може да се копира музика! Представяте ли си, ако нямаше Windows, 90% от нелегалното копиране на музика щеше да го няма! 90% от лошите пирати ползват Windows! Windows е вреден за интелектуалната собственост! Ами да, помислете – забраната на Peer to Peer технологии, защото можело с тях нелегално да се разпространява лицензиран контент, не е ли същото? Да забраним и Windows Vista, в нея има Peer to Peer технология! Ако ще е гарга да е рошава! 95% от пиратския софтуер за тия зли Peer to Peer мрежи използва Windows! Ако го забраним пиратството практически ще спре! Интересно е, че потребителите на Linux/Unix не пиратстват толкова (това не е, защото има много безплатен софтуер за тях, просто, щото Windows е корабът на пиратите)!

  3. Трудно можете да се преборите за тази идея … съд, адвокати … това е направо като да плюеш срещу вятъра. Обаче може да се съберете там по „аверски“ и да спретнете една кампания с доставчици и всеки който има куража да се включи под мотото „Ограничете пиратството, използвайте свободни операционни сиситеми – Linux/BSD!“ 🙂 Колко му е някой да се спретне един банер (анимация) как влизат през вратата да ти вземат компютъра обаче на него работи Линукс и ти ги изритваш обратно през вратата. После банера по web-сайтовете.

Вашият коментар