Добре дошли в миналото

Не гледам футбол – освен инцидентно. Рок-концерт може да ме заведе на стадиона, но не и кое да е дерби. Намирам за далеч по-полезно в същото време да се видя с приятели или каквото и да е друго. Слабо ми пука, кой кого е победил и колко рушвет е взел единия за сметка на другия. Изобщо не ме вълнува и футболното хулиганство – кретени има навсякъде. Всеки ден ги срещам и по улиците, дори из офисите или пък в магазина.

Пука ми обаче за кретените по принцип и за хулиганството като такова – особено ми пука от кретеноидното безсилие на полицията. Защото само ИДИОТ може да насъска една тълпа срещу друга! И защото не виждам особена разлика между Волен Сидеров и различните шефове в МВР, които цял ден се прикриват взаимно, чак до министър.

Навярно тълпата на стадиона е била за бой, навярно наистина някой е свършил някоя простотия – това изобщо не подлежи на съмнение, но да изчакаш хората да си тръгнат и да започнеш да ги биеш наред защото са били в същия сектор – ей така, профилактично, който свариш, само за да може едната тълпа да си върне на другата, в стил „Ей, сега ще видите вие!“ ми напомня на изпълненията от преди 15-тина години.

През лятото бях свидетел как пред очите ми такситата отказваха да качват хората, които искаха да се приберат в къщи след концерта на Black Sabbath. Защо ли? Хора като хора, повечето зрели – на възраст над 25-35, с имидж в обществото, с някакъв приличен доход – и обзалагам се повечето интелигентни далеч над нивото на средностатистически таксиметров шофьор. Но такситата не ги искаха – защото са от тълпата – онази дългокосата, ‘дето слуша този джангър хеви метъла, ‘дето не го пускат по чалгаджийските радиостанции и ‘дето също преди 15-тина година полицията дебнеше да ги пребие ако им паднат някъде. Без значение дали си виновен или невинен – първо бият, после питат… Нали си от тези…

Тогава какво значение има дали тълпата е от цигани, рокаджии, левскари или каквито и да са други?… Защото обобщенията тълпа срещу тълпа са военнен похват на битките от древен Рим или Гърция, когато численото превъзходство или здравината на оръжията са единствения фактор за победа, защото някой (или повечето в МВР?) е останал на първобитнообщинния си строй на развитие…

Всъщност вчерашната случка е красноречив пример за безпомощност на полицията. Горките ушати и техните началници така и не смогват да стоплят, че с безразборния бой няма да спечелят авторитет и че всъщност липсата на авторитет е основният им проблем, ако не и най-основния… Но освен да си насъскваш малоумниците на месо е хубаво и да помисляш от време на време, започва се от половин час дневно – после дозата се увеличава. Ако не възникнат усложнения…

19 мнения за “Добре дошли в миналото”

 1. А може би съм видял и чул доста и без да съм бил на стадиона? Погледах и достатъчно TV, както и се наслушах на глупости из всички медии… А това, че живея тук в точно този свят не е ли достатъчно да ме интересува?

 2. Напълно достатъчно е разбира се и не казвам, че не трябва да те интересува. Но това което излиза в бг медиите много често е толкова изкривено, че се оказва на километри от действителността само и само, за да се спечели аудитория или тираж.
  Просто съм изненадан от това, че полицията после се е нахвърлила върху феновете от сектора – нещо което естествено няма смисъл, особено след края на мача и не бях чул и ми е любопитно откъде си го разбрал.
  Колкото до така наречените ултраси от агитката – сганта на всички възможни безмозъчни кретени, нещата са ясни. Там не знам дали боя ще помогне, но поне ще ги накара да се замислят следващия път. Като гледах окървавения полицай и кадрите как налитат срещу полицаите … просто ми се прииска още там да ги смажат – ей тези от първите редове, защото те са „хората“ които превръщат ходенето по мачове в опасно нещо, които си устройват засади с аналогичните кретени от другия отбор и т.н. и т.н. Явно обаче след онова навлизане на полицията преди години в Г сектор, когато даваха по телевизията как полицаите смазаха първите редове и за секунди се качиха няколко реда нагоре, шефовете които плюеш са решили, че не е това начина. Арести, бързи порцедури, футболно хулиганство … това изглежда цивилизования начин за справяне с проблема, обаче какво дават по телевизията – феновете се били събрали да протестират пред РПУ-то… феновете били неоправдани … горките фенове … а това, че 5 полицая са набити – 2-ма от тях даже пребити. уф … стана объркан пост. и все пак не мисля че шефовете в МВР са насъскали полицията да бие наред след мача. Ако е имало такива случаи – кретени има и сред полицаите, това много добре го знаем.

 3. Съжалявам, но аз си мисля че редът в подобни ситуации трябва да е такъв:

  1) Най-важни са полицаите! Те ежедневно се сблъскват с простотия, опасности и т.н. Ако посегнеш на полицай – получаваш си го. Дали ще е бой или бърза процедура – за мен е все едно!

  2) Имаме стадион. Имаме и озверяла тълпа. Полицаите си вършат работата, следователно тълпата трябва да отстъпи (а не полицаите). Ако тълпата отказва да се подчини – боят настана!

  Извод: Бой и еб*** не се връщат. Който посяга на полицай, сам се лишава от правата си на гражданин в обществото, защото той все едно посяга на това общество.

  Не виждам за какво е ревът! Отказвам да повярвам, че ей-така на полицаите им е станало скучно и те са решили да понабият няколко запалянковци за кеф!

 4. Така е – спор няма! Само дето вчера разговарях с пребит човек, за който залагам всичко, което имам, че не би посегнал на никого – на мравка дори, камо ли на полицай, но просто е бил в погрешния сектор.

  А OC, мерси за коментара ти, който изтрих с кеф и удоволствие 🙂 По неадекватно поведение от твоето да четеш упорито тук, въпреки че очевидно те дразня с мненията си не съм срещал. Очевидно си запознат в детайли за моето житие-битие, което означава, че си ми редовен читател – много благодаря за привързаността ти! Хайде ако обичаш забрави за този URL (ако не можеш има психиатри – лекуват понякога такива проблеми), ако ли пък не чети тихичко (може и да научиш нещо!) и не ми се пречкай пред очите, а?…

 5. Толкова ли не се научихте различните идиоти, които поствате глупости, че коментарите се модерират и повечето изобщо не стигат до мен заради филтъра, а тези които виждам няма начин да минат… Много обичам да трия глупости – повярвайте ми – става с два клика с мишката 🙂

  А и това, че вие си виждате коментара с надпис, че чака одобрение, съвсем не означава, че го вижда някой друг, преди аз да съм решил, че може 🙂

 6. Дончо: На теория е така – полицията е най-важната. На полицай не бива да се вдига ръка. Съгласен съм.

  Но е най-важната, докато е полиция. А не същата жадна за побой сган, само че с униформи и палки. Тогава вече е само подигравка с това име, и злоупотребител с този статут. Малко по-официална версия на мнимите магистрални катаджии, които обират чужденците.

  Не съм бил на стадиона, нито съм говорил с бити хора. Но помня много митинги отпреди петнайсетина години, и помня не един случай, когато полицаи биеха с оргазъм на лицата митингуващите, без никаква провокация или безредие, просто защото шефовете са разрешили, и могат да си начешат крастата! Къде се е дянала сега същата тази униформена измет – на Марс? Има ли къде другаде да е, освен пак в полицията?

  А лошото е, че в такива моменти покрай сухото гори и суровото. Защото полицейската тълпа е точно като запалянковската. Един изрод се пада на десетки, стотици, хиляди свестни и нормални хора. Но един изрод да се нахвърли, и другите нямат избор, освен да го подкрепят. В момента, в който другата страна (също с изроди сред нея) е провокирана, силата остава единственото средство за изясняване на нещата… И свестните и добродушни момчета, отишли да охраняват реда, малко по малко стават същите като единиците психопати сред тях. И се сдобиват със съответния авторитет, подкрепа и уважение сред хората.

  И масовата мисъл от „Как така ще посягат на полицай, бе!“ се превръща в „Така му се пада!“. Което пък е друг начин да се каже „Долу държавата“, и т.н…

  На теория полицията е по-правата. Но на практика тя е по-организираната, а това означава и по-способната да се справи в ситуацията, без да влиза в порочния кръг на побоя заради побоя. Така че според мен отговорността да се избягват подобни случки е нейна.

  Защото допускането им, освен всичко друго, е тихичко градене на всенародно национално предателство.

  (А дали може народ да предаде държавата си, или държавата е, която предава народа си, вече е друга дискусия.)

 7. Скъпи приятели заглавието на Йовко е много навременно, но за съжаление не толкова за този футболен мач…..по-добре вижте кои ще съветват вътрешния минитър как да се справя с престъпността- ръководни кадри на старите служби..(или вече да ги нариам нови)..тези за които западните медии неведнъж са заявявали, по данни от техните спец.служби) че са свързани …ама много с произтичащите процеси на преразпределение в икономиката ни чрез момчетата с вратлетата….

 8. @yovko, Григор: със сигурност истината е някъде по средата. И със сигурност при нас нещата са отишли в джаза отдавна, защото и полицията не Полиция, а и обикновените хулигани често са и нарко-дилъри например (на дребно).

  Със сигурност отнякъде нещата трябва да започнат да се оправят. Полицията сега като че ли прави така, че хората да не ходят по стадионите. Което не лошо (за футбола, но то като че ли и футбол не остана, и затова полицията не е виновна)! Хората от своя страна ходят не за да гледат футбол, а за да псуват на висок глас и евентуално за да се посбият с някой друг.

  Не знам къде има оправия. Полицията има трески за дялане (цели чепове, че и направо клони), но в никакъв случай не съм съгласен, че вината е основно нейна. Склонен съм да обвинявам „зрителите“. Колкото до твоя приятел, има още един израз „който го е страх от мечки, не ходи в гората“. Той би следвало да е поне средно интелигентен човек (все пак е твой приятел!) и от там би следвало да му са ясни рисковете и да е преценил за себе си. Лошо е, че един от най-лошите му сценарии се е сбъднал, но винаги може и по-лошо, нали?

  А помисляте ли си за секунда какво ще стане, ако полицията не реагира въобще? Просто ей така – няма я? В момент като този?

  А когато тя реагира, няма как – покрай сухото наистина гори и суровото! Другояче казано – на война – като на война…

 9. Аз пак може да бръкна в очите на някои, ;-Р но не зная колко от четяшите тук знаят и помнят какво е мнението относно стадионите на една личност, която винаги е била ожестчено обсъждана, наскоро покрай процес срещу медици и у нас, но всички признават като една от най-влиятелните в Близкия изток.
  Муамар Кадафи в неговата „Зелена книга“ казва много „редки“ неща, някои от тях – откровено странни, дори неприемливи за „западния тип“ хора като нас.
  Но казва и много ценни попадения. Едно от ценните неща е, че спортът първоначално е бил празник, всеобщо веселие, при което изобщо не е било задължително „да си фен“ и да гледаш спокойно отстрани.
  Дори нещо повече, било е под достойнството да си на игрите и да не участваш. С нещо малко, без копнеж за лавровия ветец, но все пак да участваш.
  Та Кадафи казва, че стадионите трябва да са без трибуни. Спортът трябва да се практикува. Който „се интересува от спорт“ не може да е затлъстяващ любител на телевизията, просто не е логично.

  Според мен в това е прав.
  Днес така нареченият „спорт“ е тотално извращение на тази оригинална идея. Аз се интересувам от много малко „спортове“, но с тях съм се занимавал като ученик. Никога, например, не съм играл футбол. Не мога да играя футбол и ми е тотално безинтересно да го гледам. Е, ако е някакво пре-рекламирано първенство с наше участие – иди-дойди 😉

  Изобщо… не в полицията е проблема, мисля аз. А в повсеместното възпитание на деца-дебили, които от нищо не се интересуват, само от спорт, разбирай „гледане на състезания“. И такива вманиачени воайори в зряла възраст стигат до разбирането, че да си фен е въпрос на чест, да разбиеш главата на „прасето“ или „говедото“ е цел, дадена ти свише.
  Медиите подклаждат постоянно тая параноя – и колелото се завърта.
  Блях…

 10. аз бях на мача, но доста по-близо до сектор А , отколкото до мястото на боя…така и не видях каква беше причината, понеже следяхме играта,но когато полицията се изтегли съвсем от сектор Б и се отдръпна от оградата, „хулиганите“ се успокоиха.за боя отвън нищо не мога да кажа – излязохме без проблеми и се прибрахме без проблеми, но пък бяхме едни от първите…

 11. Полицията ни не разполага с подходящи камери, със софтуер за face recognition, изобщо ако не арестува на място е обречено тия нещастници наречени „ултраси“ да им се размине и да се чувстват богове и безсмъртни. При положение, че тия утрепки посягат, нападат, пребиват полицаи тръгнали да изпълнят дълга си да арестуват хвърлялите бомбички – бой и белезници, бързо производство и ефективна присъда. А ако някой изяде бой покрай ултрасите, да му дойде акъла и да си помисли добре дали ще бъде в сектора с тях на следващия мач. Много ми е интересно – знаеш, че там е опасно и си сред някакви безмозъчни кретени – ‘що трябва да се завираш в тяхния сектор – за адреналина от вероятния бой покрай теб/с теб или какво След такива изпълнения ако хокате полицията за това, че се опитва да предотвратяват екцесиите грам самочувствие няма да има и ще трепери още повече пред тия плазмодии…..

 12. Не съм съгласен! Изобщо! Освен с това, че трябва да бъде пазен авторитета на полицията – само, че когато го има. Авторитет не се получава, а се гради и то не по този начин, по който прави това БГ-полицая. Нещо повече, дори да допуснем, че има авторитет by default, то с подобни глупости той отива на кино.

  Принципите са хубаво нещо, но хайде да не си развяваме лозунги от американските филми за респекта към полицая и държавата…

  Къде е била полицията, когато идиотите, които наистина са БИЛИ ЗА БОЙ са се нахвърляли върху тях – защо тогава не са предотвратили ексцесиите, когато виновниците са били пред очите им. Вместо после напосоки да бият, когото им падне – и това ако не е ПОЗОР и БЕЗСИЛИЕ, аз не знам кое друго е…

  И не е вярно, че така им се пада на тези, които са виновни, защото са били наблизо! Нима не е позволено да си запален фен на нещо, въпреки идиотите около тебе? Ти, Пламене, като ходиш на рок-концерт и искаш да си отпред пред сцената, избираш ли и познаваш ли всички около тебе. Можеш ли да предвидиш поведението на тълпата? Или да го промениш?

  Бърза процедура, ли? Милите ми… Със свидетелски показания? А кои са свидетелите? Полицаите ли!?…

  Правилата и принципите са хубаво нещо, но не и когато се спазват просто ей така за демонстрация на сила (разбирай безсилие!)…

  И ако някой си мисли, че конфликтът е свършил, нещо според мен се е объркал – напротив… Конфликтът навярно тепърва започва – посадени са ветровете – следващите седмици да видим кой ще жъне бурите…

 13. @yovko: Опитвам се да разбера мнението ти. Но не мога. Въпреки това, то си е твое мнение и уважавам правото ти да го имаш.

  Но се замисли, кое е по-добре? Да се спре с разюзданото поведение по стадионите с цената на известно количество попребити „невинни“ (дето са се врели там така или иначе), или тези безумия да продължават до безкрай? На война – като на война!

  Примерът ти за рок-концерта – да, предполагам че ако човек отива на първия ред на разюздан рок-концерт, то той приема рисковете да:
  * бъде ударен
  * бъде смазан от тълпата
  * да отнесе някой домат, ако рокаджиите не се справят добре и хората почнат „да фърлят“
  и т.н.

  „Който го е страх от мечки, не ходи в гората“. Който не го е страх, понякога го изяждат. Няма ли желязна, неумолима логика?

 14. Не е ли многозначително, че по тази тема има 14 коментара (преди моя), а по други, които са значително по-важни, няма толкова?
  Ето защо нещата у нас не са наред – защото хората се интересуват повече от коментари за футбол и политика, а малко от свършване на работа.

 15. Допълнение –
  Йовко, според мен всеки, който ходи в наши дни на футболен мач, си е за бой (е, не полицейски и с палки, де). При тази корупция, при тези договорени мачове, при такъв национален отбор, трябва да си мазохист, за да ходиш да гледаш мач „на живо“.
  Този наш футбол не е „любимата игра“, а чиста проба перверзен садизъм към малкото останали верни фенове.
  Твоят познат, който е бил в „грешния“ сектор е наистина имал лош късмет. Но по-лош имаха децата в „Индиго“, които при това загинаха под натиска на тълпа от себеподобни.
  Лошото не е само в това, че се случват такива инциденти, а че ОБЩЕСТВОТО (а не само да се оправдаваме с „тази ши… държава“) не предприема никакви мерки да противодейства. Интересно колко родители са престанали да пускат децата си по дискотеките… И колко ще престанат да ходят на мачове. Европейците решиха проблемите след трагедията на Хейзъл. Стигнаха до там, че дори срутиха стадиона, ако правилно си спомням… А ние????

 16. Дончо, с цената на известно количество пребити невинни евентуално бих се съгласил, но с цената на озверяла тълпа полицаи, равноположени (разбирай принизени до нивото на лумпените) никога!

  Вени, май точно за това говоря… И понякога изпитвам желание да заключвам за коментари подобни теми – мненията и споровете по тях край нямат, но резултат никакъв…

 17. Вени, не смяташ ли че „ОБЩЕСТВОТО“ показа „зрелостта“ си на тези избори. И именно затова става възможно това да се случва? И аз като Йовко не се интересувам отдавна от футбол (последния мач който съм гледал е 1974-а), но като гледах кадрите по телевизията се сетих за една нощ в началото на януари 1997-а. И въпреки, че не съм религиозен, отвътре ми идва да кажа:
  Боже, пази България!

Вашият коментар